REAL LIFE WORKING GIRL

Εάν αγαπάτε τους συναδέλφους σας στη δουλειά, θα ζήσετε πολλά χρόνια


20 Μαΐου 2020

Εάν αγαπάτε τους συναδέλφους σας στη δουλειά, θα ζήσετε πολλά χρόνια

Οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν το μεγαλύτερο μέρος της μέρας στο γραφείο μαζί με τους συναδέλφους τους. Μια συνύπαρξη που όμως δεν είναι πάντα ευχάριστη για όλους. Πολλοί λένε «αγαπώ την δουλειά μου, αλλά όχι τους συναδέλφους μου». Η αλήθεια είναι πως δεν είναι σπάνιο να ξυπνά κάποιος το πρωί και να πηγαίνει στη δουλειά νιώθοντας ένα σφίξιμο στο στομάχι, επειδή θα συναντήσει τους συναδέλφους του. 

Οι ειδικοί όμως επισημαίνουν πως οι καλές συναδελφικές σχέσεις στον εργασιακό χώρο μπορούν να βελτιώσουν τη σωματική και τη ψυχική υγεία. Εξάλλου είναι γνωστό πως μια ομάδα όπου τα μέλη της αγαπιούνται, λειτουργεί πολύ καλύτερα, από ό,τι μια ομάδα στην οποία δεν υπάρχει η αίσθηση του «εμείς». 

Μελέτες έχουν δείξει ότι η συναδελφική αλληλεγγύη μειώνει τον κίνδυνο θανάτου, ενώ η επίδρασή της είναι πιο έντονη στις ηλικίες μεταξύ 38 και 43 ετών. Η υποστήριξη των συναδέλφων θα μπορούσε να δείξει πόσο καλά είναι ενσωματωμένο το άτομο στο εργασιακό περιβάλλον και αυτός είναι ένα πιθανός δείκτης του κινδύνου θνησιμότητας ανεξαρτήτως αιτίας.

Τα οφέλη ψυχικής υγείας μπορεί να προέρχονται από την υποστήριξη που παρέχεται από την ομάδα εργασίας, αλλά και από το νόημα και τον σκοπό που οι άνθρωποι έχουν, όταν είναι μέρος μιας κοινωνικής ομάδας.