REAL LIFE WORKING GIRL

Τα σκληρά αφεντικά είναι και κακοί ηγέτες


27 Μαΐου 2020

Τα σκληρά αφεντικά είναι και κακοί ηγέτες

Μία από τις πιο λανθασμένες πεποιθήσεις, είναι ότι το να είσαι σκληρό αφεντικό είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να έχεις αποτελέσματα. Η σκληρότητα μπορεί να έρθει σε ποικίλες μορφές, συμπεριλαμβανομένων των απίστευτα υψηλών προδιαγραφών, απαιτητικών φόρτων εργασίας, ακόμη και φωνάζοντας στα μέλη της ομάδας. Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτές οι μέθοδοι δεν λειτουργούν. 

Δυστυχώς, η ασυνήθιστη συμπεριφορά που σχετίζεται με ένα σκληρό αφεντικό, όλο και αυξάνεται. Πριν από είκοσι χρόνια, το 25 τοις εκατό των εργαζομένων είπε ότι αντιμετωπίζονταν με κακή συμπεριφορά τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Μέχρι το 2011, ο αριθμός αυτός έφτασε στο 50 τοις εκατό όλων των εργαζομένων. Όμως σήμερα, οι εργαζόμενοι είναι λιγότερο πρόθυμοι να ανεχθούν τις καταχρήσεις ενός σκληρού αφεντικού. Περίπου το 25% των ατόμων που αποτελούν στόχο παράλογων απαιτήσεων ή καταχρηστικής συμπεριφοράς ενός ηγέτη θα σταματήσουν να δουλεύουν για εκείνον. 

Φυσικά, υπάρχουν καταστάσεις που απαιτούν υψηλά πρότυπα, απαιτούν φόρτο εργασίας και ίσως ακόμη και φωνές. Όταν διακυβεύεται το μέλλον της εταιρείας ή όταν το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας παίζει σημαντικό ρόλο, τα μέλη της ομάδας μπορεί να είναι πρόθυμα να ανεχθούν την καταχρηστική συμπεριφορά από το αφεντικό τους. Ο Steve Jobs ήταν σκληρός, αλλά αφού επέστρεψε στην εταιρεία το 1993, η Apple δημιούργησε τα iMac, iTunes, iPod, iPod Nano, iPhone και iPad.  

Αλλά αυτό συμβαίνει σπάνια. Πολύ πιο συχνά, η επιτυχία της ηγεσίας προέρχεται από μια ομαδική προσπάθεια και είναι δύσκολο να οικοδομήσουμε μια ομάδα όταν το 45% της ομάδας σκέφτεται να φύγει λόγω του ηγέτη.

Γιατί ορισμένοι άνθρωποι επιλέγουν ένα σκληρό στυλ ηγεσίας; Αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι το κάνουν για το καλό της εταιρίας, ο πραγματικός λόγος είναι ότι αποσκοπούν σε μια προσωπική πρόοδο που οδηγεί σε καταχρηστική συμπεριφορά. Και τελικά όλη αυτή η συμπεριφορά μπορεί να έχει τεράστιο κόστος για τους εργαζόμενους αλλά και για την εταιρεία.  

Εάν δεν εργάζεστε για κάποιον όπως είναι ο Steve Jobs, ή εάν δεν διακυβεύεται το μέλλον της εταιρείας, είναι καλύτερο να αποφύγετε ένα σκληρό αφεντικό. Και είναι καλύτερο για την εταιρεία να σταματήσει αυτού του είδους η καταχρηστική συμπεριφορά, γιατί μπορεί να δημιουργήσει αρκετά προβλήματα τόσο στους εργαζόμενους όσο και στην εταιρεία.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.