Πώς να αναπτύξετε τη συναισθηματική νοημοσύνη για να πετύχετε στη δουλειά σας
18 Φεβρουαρίου 2021
Διαβάζετε για τη σημασία της συναισθηματικής νοημοσύνης και δεν μπορείτε να αγνοήσετε τα στατιστικά στοιχεία. Σύμφωνα με μια διαχρονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Vocational Behavior οι συμμετέχοντες με υψηλά επίπεδα συναισθηματικής νοημοσύνης κέρδισαν υψηλότερους μισθούς από αυτούς με χαμηλότερη συναισθηματική νοημοσύνη.
Οι σωστοί επιχειρηματίες θέλουν η εταιρεία τους να αποτελείτε από ισχυρούς ανεξάρτητους εργαζόμενους που κατανοούν τη δύναμη της ομαδικής εργασίας. Ψάχνουν να προσλάβουν και να προωθήσουν άτομα που έχουν την ικανότητα να κάνουν τα εξής:
Να παραμένουν ήρεμοι σε καταστάσεις άγχους
Να παίρνουν γρήγορες και σωστές αποφάσεις.
Να εμπνέουν του άλλους να είναι παραγωγικοί
Να λύνουν πολύπλοκα προβλήματα
Να δείχνουν σεβασμό και να είναι έμπιστοι
Και οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι έχουν όλα τα παραπάνω πλεονεκτήματα. Για να πετύχετε λοιπόν θα πρέπει να κατανοήσετε σε βάθος τον εαυτό σας και να είστε πρόθυμοι να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδράτε με άλλους.
Εάν είστε πρόθυμοι να αλλάξετε, έχετε ένα τεράστιο πλεονέκτημα. Παρόλα αυτά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα ακολουθήσουν αυτή τη συμβουλή, επειδή πιστεύουν ότι δεν θα λειτουργήσει.
Πώς να βελτιώσετε τη συναισθηματική σας νοημοσύνη
Γνωρίζουμε από εκτεταμένη έρευνα ότι οι άνθρωποι μπορούν να αυξήσουν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη με αφοσίωση και πρακτική. Δείτε παρακάτω τι πρέπει να κάνετε.
Βήμα 1 - Γίνετε πιο αυτό-συνειδητοποιημένοι
Ένας καλός εργαζόμενος ξέρει πότε να αναλάβει ηγετικούς ρόλους και πότε να αναθέτει ρόλους. Ενώ δίνει ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό που σκέφτονται και αισθάνονται οι άλλοι.
Αυτό το πρώτο βήμα απαιτεί από εσάς να αποκτήσετε αυτογνωσία και θα το πετύχετε αν κάνετε τα εξής:
Ξεκινήστε παρατηρώντας τα δυνατά σας σημεία
Ρωτήστε τον εαυτό σας τις ακόλουθες ερωτήσεις και σημειώστε τις απαντήσεις σας:
Για ποιες ιδιότητες είμαι περήφανος; Παραδείγματα: Ευφυής, αστείος, ενεργητικός, δημιουργικός, αυτοπεποίθηση, προθυμία να μάθω, καλός ακροατής, σκληρός εργαζόμενος, τίμιος, αξιόπιστος, πιστός
Πότε είμαι στα καλύτερά μου; Παραδείγματα: Όταν έχω ελευθερία. Όταν νιώθω άνετα. Όταν προκαλώ. Όταν νιώθω υπερβολικά προετοιμασμένος.
Στη συνέχεια, παρατηρήστε τους περιορισμούς σας
Ποιες ιδιότητες θα ήθελα να βελτιώσω; Παραδείγματα: Διαχείριση χρόνου, οργάνωση, ανοχή στην απογοήτευση, εμπιστοσύνη, διαπροσωπικές δεξιότητες, διαχείριση κινδύνων, υπομονή με τον εαυτό ή άλλους
Ποια λάθη έκανα; Παραδείγματα: Έχω αφήσει τον φόβο να εμποδίσει αυτό που θέλω. Ήμουν πολύ επιθετικός, πιεστικός ή αλαζονικός. Ήμουν πολύ παθητικός και δεν μίλησα για πράγματα που ήταν σημαντικά για μένα.
Πότε είμαι στα χειρότερά μου; Παραδείγματα: Όταν δεν κοιμάμαι. Όταν νιώθω πίεση. Όταν σταματώ να φροντίζω τον εαυτό μου. Όταν εστιάζω υπερβολικά στην εντύπωση των άλλων. Όταν χάσω τον τρόπο με τον οποίο οι πράξεις μου επηρεάζουν άλλους ανθρώπους.
Τέλος, παρατηρήστε τα συναισθήματά σας. Μπορεί να φαίνεται απλό, αλλά η ικανότητα να αναγνωρίζετε αυτό που αισθάνεστε ανά πάσα στιγμή είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.
Βήμα 2 - Βελτιώστε την ανθεκτικότητά σας
Η αυτοδιαχείριση είναι η ικανότητα να παραμείνετε ήρεμοι υπό πίεση και να ανακάμψετε γρήγορα όταν τα πράγματα δεν πάνε σύμφωνα με το σχέδιο. Σε μια κρίση, οι άνθρωποι αναζητούν έμφυτα το άτομο που μπορεί να τα βγάλει εις πέρας. Εάν ο ηγέτης είναι ήρεμος, η ομάδα θα είναι επίσης ήρεμη. Η ανοχή στην απογοήτευση είναι το κλειδί για να μείνετε ήρεμοι.
Μην πολεμάτε αυτό που αισθάνεστε. Αφήστε το να παραμείνει μέσα σας αντί να το σπρώξετε ή να προσπαθήσετε να το μετατρέψετε σε κάτι άλλο. Αυτό απαιτεί πρακτική διότι είναι μια αφηρημένη διαδικασία.
Παράδειγμα: Ας πούμε ότι είστε απογοητευμένοι που στη συνάντηση όλοι διαφωνούν για άσχετες λεπτομέρειες. Καταρχάς παρατηρείτε ότι νιώθετε ενοχλημένοι. Άρα αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να πάρετε μερικές βαθιές αναπνοές (χωρίς να φανεί) και να αφήσετε τον εαυτό σας να γεμίσει με την απογοήτευση. Αν ατισταθείτε στην παρόρμηση να μιλήσετε από το να αισθανθείτε απογοητευμένοι, θα δείτε πως ξαφνικά η απογοήτευση θα αντικατασταθεί από μια ιδέα για το πώς να τερματίσετε τη συνάντηση και να αποσαφηνίσετε τα "επόμενα βήματα".
Η ανθεκτικότητα δεν αφορά την προσπάθεια να γίνετε ρομπότ και να μην νιώθετε τίποτα. Η ανθεκτικότητα δημιουργεί χώρο για να διατηρείτε τα συναισθήματά σας, ώστε να είστε υπεύθυνοι για το τι να κάνετε με αυτά.
Βήμα 3 – Μάθετε να έχετε ενσυναίσθηση
Οι καλοί εργαζόμενοι είναι εξαιρετικά επικοινωνιακοί. Πρέπει να ταιριάξουν με τους πελάτες, τους συναδέλφους και τους ανθρώπους πάνω και κάτω από αυτούς στην ιεραρχία.
Το τρίτο και τελευταίο βήμα για να γίνετε πιο συναισθηματικά έξυπνοι είναι να ακονίσετε τις δεξιότητές σας στην ενσυναίσθηση.
Η ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα να αισθανόμαστε τα συναισθήματα των άλλων, σε συνδυασμό με την ικανότητα να φανταζόμαστε τι σκέφτεται ή αισθάνεται κάποιος άλλος.
Καθώς γίνεστε καλύτεροι στην αναγνώριση και την εμπειρία των δικών σας συναισθημάτων, μπορείτε να διαπιστώσετε ότι γίνεται πιο εύκολο να παρατηρήσετε τι νιώθουν οι άλλοι. Και αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την επίλυση προβλημάτων και τη λήψη αποφάσεων, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι ακολουθούν τα παραπάνω βήματα κάθε μέρα και αυτό τους φέρνει περισσότερες επιτυχίες στον επαγγελματικό τομέα και περισσότερη ικανοποίηση. Εάν λοιπόν είστε ένας από τους λίγους που αποφασίζουν να δεσμευτούν να εφαρμόσουν αυτές τις στρατηγικές, θα δείτε αύξηση της ευτυχίας, του εισοδήματος και της επιτυχίας.
Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits