REAL LIFE WORKING GIRL

Μείνατε χωρίς δουλειά; Καταστρώστε σχέδιο δράσης


25 Μαρτίου 2021

Μείνατε χωρίς δουλειά; Καταστρώστε σχέδιο δράσης

Τα καινούργια δεδομένα που αντιμετωπίζουμε στον εργασιακό χώρο, μας έχουν προσγειώσει απότομα σε μια πραγματικότητα, κινηματογραφική και γεμάτη απρόοπτα, στην οποία το σενάριο αλλάζει συνεχώς.

Πολλοί άνθρωποι εντελώς ξαφνικά και απροειδοποίητα έμειναν χωρίς δουλειά και αντικατέστησαν τις ατελείωτες ώρες στο γραφείο με ατελείωτες ώρες στο σπίτι. Τώρα λοιπόν τι κάνουμε; Όταν έχετε μάθει να εργάζεστε πολλά χρόνια και με έντονους ρυθμούς, το να μην κάνετε ξαφνικά τίποτα, είναι ένα σενάριο το οποίο ποτέ δεν είχε περάσει από το μυαλό σας. 

Σήμερα ήρθε η ώρα να πάρουμε μια μεγάλη γομολάστιχα και να σβήσουμε όλα όσα ξέραμε, χωρίς όμως να χάσουμε την αυτοεκτίμηση, τον αυτοσεβασμό και κυρίως τα λογικά μας. Πώς θα το πετύχουμε αυτό;

Ποτέ μην θεωρήσετε ότι δεν αξίζετε και ότι αυτός είναι ο λόγος που βγήκατε εκτός επαγγελματικού παιχνιδιού. Την αξία σας τη γνωρίζετε μόνο εσείς. Γι’ αυτό μην το βάζετε κάτω και μην αφήσετε ποτέ κανέναν, να αμφιβάλλει γι’ αυτό.

Το επόμενο βήμα, μετά την απόλυση, δεν είναι να πάθετε κατάθλιψη. Μελετήστε ποιες θα είναι οι επόμενες προωθητικές κινήσεις που μπορείτε να κάνετε για τον εαυτό σας. Αντιμετωπίστε τις γνώσεις και την εμπειρία σας, σαν να ήταν ένα προϊόν. Δεν θα κάνατε το καλύτερο προκειμένου να το «διαφημίσετε» στην αγορά;

Στείλτε βιογραφικά, ελάτε σε επαφή με γνωστούς σας που απασχολούνται σε άλλες δουλειές. Η κατάσταση σίγουρα δεν είναι καλή και ηλιόλουστη, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι και όλος ο κόσμος είναι άνεργος. Υπάρχουν  και άτομα που έχουν  βρει δουλειά. 

Θεωρήστε το τέλος, σαν μια καινούργια αρχή. Είναι πολύ δύσκολο, κανείς δεν λέει το αντίθετο. Η απώλεια μάλιστα της εργασίας μπορεί να συγκριθεί (σαν συναίσθημα), με έναν χωρισμό ή απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου. Εάν έχετε κάποια χρήματα στην άκρη, ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσετε κάτι καινούργιο, κάτι δικό σας ή να σκεφτείτε τι πραγματικά θα θέλατε να κάνετε στη ζωή σας. Θεωρήστε ότι η ζωή σας είναι ένα λευκό χαρτί. Γράψτε σε αυτό αυτά που ονειρεύεστε. Μήπως τώρα είναι η ευκαιρία να τα πραγματοποιήσετε;

Μην κάνετε παρέα με ανθρώπους οι οποίοι επιμένουν να τα βλέπουν όλα μαύρα. Το περιβάλλον μέσα στο οποίο κινούμαστε είναι ιδιαίτερα τοξικό, γι’ αυτό και οφείλετε να προστατεύσετε την υγεία και την ηρεμία σας.

Γράψτε σε ένα χαρτί τα μηνιαία έξοδά σας, και δείτε πώς θα τα διαχειριστείτε κάνοντας ίσως και κάποιες περικοπές. Βάλτε σε τάξη τους λογαριασμούς σας και μην τους αφήνετε να συσσωρεύονται.

Εάν η εταιρεία στην οποία εργάζεστε έχει σοβαρές πιθανότητες να βάλει λουκέτο, μην σας πιάνει πανικός. Σκεφτείτε τι κινήσεις μπορείτε να κάνετε προκειμένου να εγκαταλείψετε το καράβι πριν βυθιστεί. Διαφορετικά, μην αφήνετε τη φοβία να σας καταβάλλει και να σας κόβει τη διάθεση, τα φτερά και την όρεξή σας. Εάν πάλι βλέπετε ότι ούτε αυτό δεν αντέχετε, σκεφτείτε το ενδεχόμενο της παραίτησης.

Εκτιμήστε αυτά που έχετε ξεκινώντας από την υγεία σας. Χωρίς την υγεία μας, σωματική και πνευματική δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Εκτιμήστε όλα αυτά που έχετε  και αντιμετωπίστε με ψυχραιμία τα προβλήματα, πριν να είναι αργά.

Δείτε επίσης:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits