Η προσωπικότητα είναι γενικά αρκετά σταθερή, αλλά δεν είναι στατική - μπορεί και συχνά αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Τα εργασιακά περιβάλλοντα μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στις αλλαγές της προσωπικότητας, τόσο σε θετικές όσο και σε αρνητικές κατευθύνσεις. Η ανασφάλεια εργασίας, για παράδειγμα, μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του άγχους.
Μάλιστα οι ερευνητές στην κοινωνική και την ψυχολογία της προσωπικότητας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η προσωπικότητα είναι λιγότερο σταθερή από ό, τι πιστεύεται και μάλλον είναι πολύ πιο εύπλαστη. Ένα ευρύ φάσμα παραγόντων μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο η προσωπικότητά μας αλλάζει με την πάροδο του χρόνου, όπως βιώνοντας σημαντικά γεγονότα- μια νέα δουλειά, μια οικογένεια, ένα διαζύγιο ή βγαίνοντας στη σύνταξη.
Γιατί αλλάζει η προσωπικότητά μας;
Οι ακαδημαϊκοί έχουν καταλήξει σε διάφορες θεωρητικές προοπτικές όλα αυτά τα χρόνια σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν αυτό το φαινόμενο.
Μια προοπτική υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι αναπτύσσονται και μεγαλώνουν, βιώνοντας αλλαγές στην προσωπικότητά τους. Για παράδειγμα: Οι περισσότεροι καθώς μεγαλώνουν, τείνουν να γίνονται σταδιακά πιο ευσυνείδητοι, πιο υπεύθυνοι και πιο διακριτικοί. Μια άλλη παρόμοια προοπτική υποδηλώνει ότι η επένδυση σε κοινωνικούς ρόλους - όπως το να είμαστε γονείς, εργαζόμενοι ή ηγέτες - μπορεί να μας κάνει να συμπεριφερόμαστε με τρόπους που ανταποκρίνονται στην προσδοκία αυτών των ρόλων.
Τελικά, οι άνθρωποι είναι ένα προσαρμοστικό είδος, αναπτύσσονται και αλλάζουν την προσωπικότητά τους σύμφωνα με το περιβάλλον στο οποίο ζουν. Έτσι, η σχέση μεταξύ της προσωπικότητας και του περιβάλλοντος μπορεί να θεωρηθεί αμοιβαία.
Πώς αλλάζει η εργασία το ποιοι είμαστε;
Όλοι γνωρίζουμε ότι η δουλειά παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή μας και της αφιερώνουμε σημαντικό χρόνο. Έτσι, αυτό που βιώνουμε μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ανάπτυξη της προσωπικότητάς μας. Η έρευνα στον τομέα της προσωπικότητας και της ψυχολογίας κατά την τελευταία δεκαετία αποκάλυψε ότι ένα ευρύ φάσμα παραγόντων που σχετίζεται με τον χώρο εργασίας, επηρεάζει την προσωπικότητά μας.
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα αυτονομίας στην εργασία- δηλαδή θέσεις που παρέχουν στους εργαζόμενους την ελευθερία να αποφασίζουν τι, πότε και πώς να εκτελούν δουλειές τους, τους επιτρέπουν να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους προσφέροντας μια αίσθηση ελέγχου.
Από την άλλη πλευρά, οι υψηλές απαιτήσεις - οι δουλειές που παρέχουν περιορισμένο χρόνο και η ανασφάλεια στην εργασία, τείνουν να αυξάνουν το στρες με την πάροδο του χρόνου.
Φαίνεται λοιπόν ότι οι θέσεις εργασίας «καλής ποιότητας» - όπως αυτές που προσφέρουν αυτονομία και ασφάλεια, τείνουν να διαμορφώνουν θετικά την ανάπτυξη της προσωπικότητας των εργαζομένων.
Επιπλέον, οι επαγγελματικές επιλογές επηρεάζουν επίσης το ποιοι είμαστε. Μελέτες έχουν δείξει ότι ανάληψη ηγετικών θέσεων συνδέεται με την αυξημένη συνείδηση. Ωστόσο, η ανάληψη ηγετικών θέσεων μπορεί επίσης να έχει αρνητικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη της προσωπικότητας. Μπορεί, για παράδειγμα, να οδηγήσει σε αύξηση του ναρκισσισμού.
Εν ολίγοις, το εργασιακό μας περιβάλλον και οι επιλογές σταδιοδρομίας που κάνουμε μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην αλλαγή της προσωπικότητάς μας .
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε απλώς πιόνια στα επαγγελματικά μας περιβάλλοντα. Αντ 'αυτού, μπορούμε να διαμορφώσουμε τον χαρακτήρα μας όπως εμείς θέλουμε, εφόσον το θελήσουμε.
Πράγματι, η έρευνα δείχνει ότι πολλοί άνθρωποι έχουν την πρόθεση να αλλάξουν ορισμένες πτυχές της προσωπικότητάς τους, όπως η μείωση του επιπέδου του άγχους, προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους. Ωστόσο, φαίνεται ότι η απλή επίτευξη στόχων δεν επαρκεί για την αλλαγή της προσωπικότητας, καθώς πρέπει επίσης να καταβάλουμε συνειδητές προσπάθειες και να εργαστούμε επίμονα για την επίτευξη αυτών των στόχων.
Εάν λοιπόν αγκαλιάσουμε το γεγονός ότι η προσωπικότητά μας είναι εύπλαστη, θα μπορέσουμε να γίνουμε πιο ανοιχτόμυαλοι σε νέες εμπειρίες και να βρούμε στρατηγικές που θα μας βοηθήσουν να γίνουμε αυτοί που θέλουμε να είμαστε.