5 όχι και τόσο αθώες συνήθειες που πρέπει να κόψετε, για να μη χαλάτε τσάμπα λεφτά
Στεφανία Παπαδημητρίου
10 Νοεμβρίου 2021
«Μα πώς χάλασα τόσο πολλά;». Μία ερώτηση, χιλιάδες συναισθήματα. Συνήθως, την ακολουθεί το «ξεκινάω αποταμίευση».
Είναι δύσκολο να κόβουμε τα έξοδά μας. Πρέπει να κάνουμε αλλαγές στη ζωή μας κι αυτό φαίνεται βουνό. Μην ανησυχείτε – είμαστε εδώ για το «πατ πατ» στην πλάτη που χρειάζεστε. Με αυτό το άρθρο, θα σας δείξουμε ότι τα πράγματα είναι ευκολότερα απ’ όσο νομίζετε.
Από παρορμητικές αγορές επειδή «παραήταν μεγάλη η έκπτωση για να μην το πάρω», μέχρι αχρείαστες συνδρομές, παρακάτω θα βρείτε τα μεγαλύτερα λάθη που έχουν αντίκτυπο στον τραπεζικό σας λογαριασμό. Τα καλά νέα είναι ότι διορθώνονται.
Αγοράζουμε πράγματα επειδή είναι σε προσφορά
Σε όλους αρέσουν οι εκπτώσεις. Δυστυχώς, είναι τεράστια παγίδα για το πορτοφόλι μας καθώς παίρνουμε κάτι απλώς επειδή έχει χαμηλότερη τιμή, όχι γιατί το χρειαζόμαστε. Στο τέλος, δεν τα χρησιμοποιούμε καν.
Παραγγέλνουμε φαγητό μέσω των apps
Το πρόβλημα δεν είναι ότι θα φάμε απ’ έξω – άνθρωποι είμαστε, έστω και σπάταλοι. Το θέμα είναι πως τα περισσότερα καταστήματα έχουν ελάχιστη παραγγελία, οπότε σπαταλάμε περισσότερα χρήματα και παίρνουμε μεγαλύτερες ποσότητες που καταλήγουν στο ψυγείο ή τα σκουπίδια.
Πληρώνουμε συνδρομές χωρίς λόγο
Netflix ενώ δεν το έχουμε ανοίξει ποτέ. Spotify Premium ενώ ακούμε μόνο ραδιόφωνο. Apps γυμναστικής – αυτή η μάστιγα – ενώ η τελευταία φορά που γυμναστήκαμε ήταν στο πρώτο lockdown. Φαινομενικά οικονομικές συνδρομές που, αν ακυρώναμε, θα εξοικονομούσαμε ένα σταθερό ποσό τον μήνα. Ας κρατήσουμε ό,τι χρειαζόμαστε λοιπόν.
Ψώνια στο σούπερ μάρκετ χωρίς λίστα
Πόσες φορές πήγαμε σούπερ μάρκετ για να αγοράσουμε ένα πράγμα και φύγαμε με δύο σακούλες; Είναι απαραίτητο να οργανώνουμε τα ψώνια μας, για να μην κάνουμε περιττές αγορές και ξεφύγει το budget. Πάντα με λίστα λοιπόν, από εδώ και πέρα, και ποτέ πεινασμένοι.
Πετάμε αποδείξεις
Πλέον κινούμαστε με κάρτα, μας έρχονται όλα σε email – το οποίο δεν ανοίγουμε ποτέ – και πετάμε όλες τις αποδείξεις. Χρειάζεται να καταγράφουμε τα έξοδά μας, για να καταλαβαίνουμε πότε πρέπει να βάλουμε φρένο. Αλλιώς τα χρήματα θα τελειώσουν από τις 10 του μήνα και θα κάνουμε 20 μέρες υπομονή μέχρι να πληρωθούμε.