REAL LIFE WORKING GIRL

November goals: 7 εντελώς ρεαλιστικοί τρόποι να ξεκινήσετε αποταμίευση


Κλέλια Φατούρου

1 Νοεμβρίου 2021

November goals: 7 εντελώς ρεαλιστικοί τρόποι να ξεκινήσετε αποταμίευση

Ξέρω τι σκεφτήκατε. Ότι εδώ ξεμένετε από χρήματα πριν καν τελειώσει ο μήνας. Πώς θα καταφέρετε να αποταμιεύσετε έστω και μερικά ευρώ;

Αν έχετε στο μυαλό σας ότι η αποταμίευση ισούται με το να βάλετε εξαρχής ένα μεγάλο ποσό στην άκρη, τότε ναι, ο στόχος δεν είναι ρεαλιστικός και δεν θα τα καταφέρετε ποτέ. Το μυστικό κρύβεται σε πολύ μικρές αλλαγές (και κόλπα). Ευκαιρία είναι λοιπόν, τώρα που μπήκε νέος μήνας, να ξεκινήσετε.

Λίστα budget

Τα περισσότερα κινητά έχουν εφαρμογές που μας βοηθούν να καταγράφουμε τα πάντα. Όλα τα έξοδα που κάνουμε. Τα απαραίτητα της καθημερινότητας, οι λογαριασμοί, οι έξοδοι, οι αγορές. Έτσι έχετε μία εικόνα του τι ξοδεύετε και δεν χάνεται εντελώς ο έλεγχος. 

Λίστα στο σούπερ μάρκετ

Πόσες φορές δεν έχετε πάει στο σούπερ μάρκετ για 2 πράγματα και έχετε βγει με 2 σακούλες; Είναι πολύ σημαντικό να έχετε μαζί σας λίστα και να μην παρεκκλίνετε σε καμία προσφορά ή έκπτωση σε πατατάκια και σοκολατάκια. Εκτός αν είναι στη λίστα.

Οι μέρες των 0 ευρώ

Μία φανταστική πρόκληση είναι να βάλετε ένα στοίχημα με τον εαυτό σας και να μην ξοδέψετε ούτε ένα ευρώ. Ακούγεται ανέφικτο αλλά δεν είναι. Δεν θα κάνετε καμία έξοδο, θα φέρετε τάπερ στη δουλειά και θα έχετε ήδη τακτοποιήσει το θέμα της βενζίνης. Ξεκινάμε με μία φορά τον μήνα και μπορούμε να το κάνουμε μία φορά τη βδομάδα.

Δεν το παρακάνουμε με τη θέρμανση

Αντικειμενικά, δεν ζούμε στη Ρωσία, επομένως δεν χρειάζεται να έχουμε όλη μέρα τη θέρμανση στο φουλ. Φροντίζουμε επίσης να μην σπαταλάμε το ρεύμα και να το χρησιμοποιούμε όταν επιβάλλεται. Μειώνουμε τους λογαριασμούς και κάνουμε καλό στο περιβάλλον.

Παντού με τα πόδια

Οκ, αν δουλεύεις στα νότια προάστια και ζεις στα βόρεια, δεν γίνεται να περπατάς κάθε μέρα. Αλλά μπορούμε να μειώσουμε τις μετακινήσεις με αυτοκίνητο, χρησιμοποιώντας τα πόδια, το ποδήλατο ή τα Μέσα. Άλλο ένα tip φιλικό προς το περιβάλλον (αλλά και την τσέπη μας).

Μάθετε να λέτε όχι

Οι έξοδοι είναι ωραίες και fun, αλλά με μέτρο. Μπορούμε να λέμε όχι σε προσκλήσεις, αν δεν θέλουμε να ξοδέψουμε λεφτά. Τώρα που χειμωνιάζει εξάλλου, θα αναζητάμε περισσότερες ευκαιρίες για cocooning.

Ψωνίζουμε συνειδητοποιημένα

Το κλασικό μου πρόβλημα. Έχω αγοράσει πολλές φορές πράγματα που κατέληξα να χαρίζω στην αδερφή μου, επειδή ήταν απλώς παρορμητικές αγορές. Δεν λέμε όχι στο shopping, αλλά καλό είναι να έχει και χρηστική αξία. Πρώτο βήμα: οργάνωση ντουλάπας. Τι μας λείπει; Τι χρειαζόμαστε; Πόσο συχνά θα υπάρχει στη ζωή μας; Όταν κάνουμε εκκαθάριση στην ντουλάπα μας, είναι και πιο εύκολο να αντιληφθούμε αν όντως χρειαζόμαστε ένα νέο παλτό (ενώ έχουμε 4).

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash
 

TAGS