REAL LIFE WORKING GIRL

10 απλά μυστικά που αυξάνουν την παραγωγικότητα, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν την κούραση


Κλέλια Φατούρου

26 Νοεμβρίου 2021

10 απλά μυστικά που αυξάνουν την παραγωγικότητα, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν την κούραση

Ακούς τη λέξη παραγωγικότητα και θέλεις να βάλεις τα γέλια. Έχεις φτάσει στα όρια της σωματικής και πνευματικής αντοχής σου και θέλεις απλά να κάνεις διακοπές.

Έχεις σκεφτεί όμως ότι το βασικό αίτιο είναι ότι πάντα κάτι σε αποσπά ή ότι δεν ακολουθείς απλούς κανόνες, που θα αυξήσουν την παραγωγικότητά σου, χωρίς να φτάνει το τέλος της ημέρας, με εσένα να σέρνεσαι από την κούραση; Εμείς συγκεντρώσαμε τα 10 κορυφαία hacks που θα σε βοηθήσουν να πετύχεις τον στόχο.

Ένα πράγμα τη φορά

Multitasking τέλος. Μπορεί να ακούμε ότι είναι τρομερή δεξιότητα και εσύ να νιώθεις ότι τα καταφέρνεις περίφημα κάνοντας πολλά πράγματα ταυτόχρονα, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι χάνεις πολλή ενέργεια και τα tasks δεν ολοκληρώνονται όπως θα έπρεπε. Ο εγκέφαλός σου μπορεί να διαχειριστεί ένα πράγμα τη φορά, και αυτό είναι γεγονός.

Αφήστε αλλού το κινητό

Είμαστε συνηθισμένοι στο να έχουμε πάντα πάνω μας το κινητό και να το τσεκάρουμε κατά τη διάρκεια της δουλειάς. Αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος που μπαίνει εμπόδιο στην παραγωγικότητα. Σύμφωνα με έρευνα του 2017, ακόμα και το να βλέπουμε τη συσκευή, επηρεάζει σημαντικά τη συγκέντρωσή μας. Βάλτε το λοιπόν σε άλλο δωμάτιο (ή στο συρτάρι του γραφείου).

Βάλτε ξυπνητήρια

Ακούγεται αστείο, αλλά λειτουργεί. Αν έχετε να κάνετε χιλιάδες πράγματα σε μία ημέρα, δώστε μισή ώρα σε κάθε task και βάλτε ξυπνητήρι έτσι ώστε να ενημερώνεστε ότι ήρθε η ώρα να κάνετε κάτι άλλο. Αυτό μας κρατά σε εγρήγορση και συγκεντρωνόμαστε (αναγκαστικά) περισσότερο.

Κινηθείτε και λίγο

Δεν θα γίνετε πιο παραγωγικοί αν κάθεστε όλη μέρα στο γραφείο. Σηκωθείτε, περπατήστε, πάρτε ένα τηλέφωνο, κάντε λίγο stretching. 5 λεπτά αρκούν για να ξυπνήσουμε τον εγκέφαλο.

Να απαντάτε σε μέιλ όσο γίνεται πιο νωρίς

Αν και η λύση δεν είναι στο να δουλεύετε εκτός του ωραρίου της, είναι λιγότερο αγχωτικό το να απαντάτε σε μέιλ όταν δεν βρίσκεστε όλοι μαζί στο γραφείο και θα αρχίσουν οι άμεσες απαντήσεις. Ξεκινήστε τη μέρα στο σπίτι με πρωινό, γυμναστική, λίγη μουσική και μετά με αυτό, έτσι ώστε να βγάλετε από πάνω σας ένα ακόμη task.

Να σημειώνετε πάντα τις υποχρεώσεις

Όσο τρελή και αν είναι η μέρα σας, πάρτε 5 λεπτά πριν σχολάσετε, για να σημειώσετε αυτά που πρέπει να γίνουν την επόμενη. Έτσι δεν θα ξεχάσετε τίποτα και δεν θα έχετε άγχος την επόμενη.

Φροντίζουμε πολύ τον εαυτό μας

Θέλετε να είστε παραγωγικοί; Να φροντίζετε τον εαυτό σας. Με ένα ζεστό μπάνιο, με φροντίδα του δέρματος, με ένα ωραίο πρωινό, με ποιοτικό χρόνο με φίλους και τον σύντροφό σας. Οτιδήποτε σας δίνει boost για να συνεχίσετε.

Ναι στη χαλαρή μουσική

Γιατί να μην έχουμε παρέα τη μουσική; Αν δεν σας αποσυντονίζει εντελώς όταν δουλεύετε, επιλέξτε κάτι χαλαρωτικό, φορέστε τα ακουστικά και δουλέψτε παραγωγικά (αλλά χωρίς φωνές και εντάσεις). Έρευνες εξάλλου υποστηρίζουν ότι μας κάνουν πιο αποτελεσματικούς στη δουλειά.

Ο ύπνος θρέφει τα παιδιά

Αντικειμενικά, αν ακολουθήσετε όλα τα tips παραγωγικότητας, αλλά ξενυχτάτε ή κοιμάστε 4-5 ώρες την ημέρα, θα είναι δύσκολο να δουλέψετε και να έχετε και καλή διάθεση. Κάντε προτεραιότητα τη βραδινή ρουτίνα πριν τον ύπνο και δώστε στον εγκέφαλο το καύσιμο που χρειάζεστε.

Αφήστε τη δουλειά στο γραφείο

Ξέρω ότι είναι δύσκολο να φεύγετε από τη δουλειά και να μην σκέφτεστε τι έχει συμβεί (ή την επόμενη μέρα), αλλά δεν θα βοηθήσει ούτε την ψυχική υγεία σας, αλλά ούτε και την παραγωγικότητα. Απασχολήστε το μυαλό σας με πιο fun πράγματα και επικεντρωθείτε στον εαυτό σας και όσα αγαπάτε να κάνετε. Θα ωφελήσει και τη δουλειά.
 

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash