Οι σημαντικές αλλαγές που έφερε η πανδημία στη δουλειά (και γιατί πρέπει να μείνουν)
Κλέλια Φατούρου
31 Δεκεμβρίου 2021
Η πανδημία άλλαξε ριζικά τον τρόπο ζωής μας, σε όλα τα επίπεδα. Σχέσεις που τελείωσαν, άλλες που ξεκίνησαν, η επίδραση του Tinder, οι σχέσεις μας με τους ανθρώπους, η απουσία της αγκαλιάς, το άγχος, η καραντίνα.
Κοντεύουμε να συμπληρώσουμε δύο χρόνια με την πανδημία στις ζωές μας και δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε πότε θα τελειώσει αυτό που ζούμε. Ξέρουμε όμως ότι κάποιες αλλαγές έγιναν για καλό και ελπίζουμε ότι ήρθαν για να μείνουν. Ειδικά αν μιλάμε για το κομμάτι της δουλειάς. Δεν έχει σημασία αν το 2022 θα σε βρει σε γραφείο, σε τηλεργασία ή σε έναν συνδυασμό τους. Οι δύο προηγούμενες χρονιές μας έμαθαν πολλά για τον εαυτό μας, είτε είμαστε εργαζόμενοι, είτε εργοδότες.
Πάνω από όλα εσύ
Εδώ μιλάμε για τον εργαζόμενο που είχε μάθει να θυσιάζει τον προσωπικό του χρόνο, την ψυχική του υγεία και τον χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους. Η πανδημία υπενθύμισε σε όλους μας ότι, ανεξαρτήτως συνθηκών, η φροντίδα του εαυτού μας είναι πάντα προτεραιότητα. Αν δεν είμαστε σωματικά και πνευματικά καλά, δεν θα μπορέσουμε να αποδώσουμε ούτε στη δουλειά ούτε στη ζωή γενικότερα. Η επιλογή μίας δουλειάς θα πρέπει να γίνεται με γνώμονα το καλό της υγείας μας.
Ακούσαμε καλύτερα τα θέλω μας
Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα που έγινε σε Αμερικανούς που παραιτήθηκαν από τη δουλειά τους, το 92% ανέφερε ότι το έκανε επειδή η ζωή είναι πολύ μικρή για να κάνεις κάτι που δεν αγαπάς. Κοινώς, η πανδημία μας έδειξε ότι η υγεία δεν είναι δεδομένη και καλό είναι να ασχοληθούμε με πράγματα που μας ταιριάζουν πραγματικά. Η αλλαγή επαγγελματικής πλεύσης είναι πλέον γεγονός.
Οι εργοδότες αναγκάστηκαν να εξελιχθούν
Αμέτρητοι κολοσσοί άλλαξαν τα δεδομένα στον χώρο εργασίας και αντιλήφθηκαν ότι η τηλεργασία επιφέρει μόνο θετικά αποτελέσματα. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν με περισσότερη ησυχία από τον χώρο της επιλογής τους και δεν αγχώνονται για τον ιό, ενώ οι εργοδότες έχουν λιγότερα λειτουργικά έξοδα και προσαρμόζονται σε μία νέα εποχή. Υπάρχουν διάφορα μοντέλα εργασίας που προσαρμόζονται στις ανάγκες κάθε εταιρίας, ενώ δεν είναι λίγοι οι εργαζόμενοι που έχουν να δουν το γραφείο τους δύο χρόνια.
Μιλάμε πιο ανοιχτά μεταξύ μας
Πριν την πανδημία, είχαμε μία τάση να λειτουργούμε πιο παθητικά στον χώρο εργασίας και να καταπνίγουμε τυχόν παράπονα και διαφωνίες. Η νέα κανονικότητα όμως μας έδειξε ότι ο μόνος δρόμος είναι αυτός της ανοιχτής επικοινωνίας. Σταματήσαμε να κάνουμε εκπτώσεις στις ανάγκες μας και ανακαλύψαμε ότι οι διαφωνίες μπορούν να γίνουν εποικοδομητικές, αν έχουν και οι δύο πλευρές τη διάθεση να ακούσουν.
Περισσότερη ρουτίνα
Η ρουτίνα δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό. Αν μιλάμε για το πρόγραμμα ύπνου και τη δουλειά, το αποτέλεσμα είναι μόνο θετικό. Η τηλεργασία μας ανάγκασε να δημιουργήσουμε ένα σταθερό πρόγραμμα, όταν είδαμε ότι ξεφεύγουμε από το κλασικό ωράριο και δεν υπάρχουν όρια. Η τηλεργασία παραμένει εργασία και δεν θεωρείται άδεια ή ξεκούραση. Και αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε πρόγραμμα, με τον ίδιο τρόπο που θα το κάναμε αν πηγαίναμε στο γραφείο.
Η άδεια είναι απαραίτητη
Δεν ξέρω αν συνέβη και σε εσάς, αλλά εγώ ένιωσα μία σύγχυση στην αρχή της τηλεργασίας και θεώρησα ότι δεν δουλεύω πραγματικά. Ότι δεν δικαιούμαι ρεπό αφού δουλεύω από το σπίτι μου και φοράω κάλτσες. Η αλήθεια όμως είναι ότι ενδεχομένως δουλέψαμε περισσότερο από το συνηθισμένο και η άδεια είναι απαραίτητη, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα κάνουμε ταβανοθεραπεία όλη μέρα.
Ήρθαμε πιο κοντά με τους συναδέλφους
Και με τους εργοδότες μας. Νιώσαμε όλοι την απειλή του ιού, κάποιοι νοσήσαμε και νιώσαμε περισσότερο την ανάγκη να μοιραστούμε πολύ προσωπικά μας βιώματα. Η δουλειά ήταν η μόνη ασχολία μας και οι σχέσεις στη δουλειά έγιναν λίγο πιο ανθρώπινες. Και αυτό είναι ένα βασικό στοιχείο που ελπίζουμε να υπάρχει και το 2022.