REAL LIFE WORKING GIRL

Έτσι θα καταλάβετε αν σας κάνει gaslighting το αφεντικό σας


JTeam

31 Ιουλίου 2022

Έτσι θα καταλάβετε αν σας κάνει gaslighting το αφεντικό σας
pexels
«Αντιδράς υπερβολικά/ Χρειάζεσαι βοήθεια/ Ταράζεσαι εύκολα/ Πάλι μπερδεύτηκες/ Ηρέμησε/ Δραματοποιείς τα πάντα/ Γιατί αμύνεσαι;». Μήπως οι προηγούμενες φράσεις σας θυμίζουν κάτι;

Κανείς δεν πληρώνεται τόσο ακριβά για να κάθεται να υπομένει τοξικές συμπεριφορές στον χώρο που εργάζεται. Αυτό σημαίνει πως αν ο εργοδότης σας προσπαθεί μεταξύ άλλων να σας κάνει gaslighting, καλό είναι να αρχίσετε να κάνετε αιτήσεις για την επόμενη σας δουλειά.

To gaslighting για όσους δεν γνωρίζουν, είναι μια μορφή κακοποίησης κατά την οποία κάποιος – ο σύντροφός σας, το αφεντικό σας, ο «καλύτερος» φίλος σας - χρησιμοποιεί τεχνικές χειραγώγησης και αντιπερισπασμούς για να διαστρεβλώσει την αλήθεια και να σας κάνει να αμφισβητήσετε τη δική σας πραγματικότητα. Δεν είναι εύκολο να το αναγνωρίσετε, αλλά είναι φοβερά καταστροφικό.

Ο όρος προέρχεται από μία θεατρική παράσταση και την επακόλουθη ταινία του 1944, «Gaslight», στην οποία ένας σύζυγος προσπαθεί να πείσει τη γυναίκα του ότι είναι τρελή. Μια μέθοδος που χρησιμοποιεί είναι η εξασθένιση του φωτός στο σπίτι χαμηλώνοντας τις λάμπες αερίου και επιμένοντας ότι είναι ακόμα το ίδιο φωτεινά με πριν.

Ο τελικός στόχος των gaslighters; Να σας κάνουν να αμφιβάλλετε τόσο πολύ για τον εαυτό σας ώστε να εξαρτάστε απόλυτα από αυτούς και μόνο από αυτούς, επιτρέποντάς τους να σας ελέγχουν. Το άτομο που κάνει gaslighting, βρίσκεται σε εξουσιαστική ή ανώτερη θέση γι΄αυτό και το εργασιακί περιβάλλον ευνοεί την εκδήλωσή του.

Μπορείτε να καταλάβετε εύκολα πότε ο ανώτερός σας στη δουλειά σκοπεύει μελλοντικά ή σας κάνει ήδη gaslighting, εξετάζοντας μερικές μικρές λεπτομέρειες. Αν κάποιος προσπαθεί να σας πιέσει ή να σας εκφοβίσει, αυτό είναι ένα ισχυρό σημάδι σύμφωνα με τους ψυχολόγους. Πρόκειται για μια εντελώς χειριστική συμπεριφορά που στόχο έχει να χειραγωγεί κάθε σου κίνηση.

Αν σας κάνουν να νιώθετε συνεχώς ότι ρωτάτε πολλά και κατά την αλληλεπίδρασή σας δεν βγαίνει κάποιο νόημα, τότε ο στόχος τους είναι να σας μπερδέψουν με αποτέλεσμα να αμφισβητείτε τον ίδιο σας τον εαυτό. Το σημαντικό εδώ είναι να έχετε τα πάντα γραπτώς. Ό,τι ειπωθεί και ζητηθεί από εσάς, καλό είναι να υπάρχει ως αποδεικτικό στοιχείο στη συνέχεια, στον υπολογιστή σας. Άλλωστε, με αυτόν τον τρόπο το gaslighting μπορεί να γίνει πιο πειστικό.

Αν πιστεύετε ότι έχετε πέσει θύμα του, δεν είστε υπερβολικά ευαίσθητοι ή αγχωμένοι. Περιγράφετε απλώς την πραγματικότητα και πρέπει να χαίρεστε που έχετε εντοπίσει τη ρίζα αυτού που συμβαίνει. Το αφεντικό σας δεν έχει κανένα δικαίωμα για «αυθαίρετες» διαγνώσεις, όπως ότι πάσχετε από κάποια αγχώδη διαταραχή.

Αυτό που ζείτε, ονομάζεται gaslighting αν ταυτίζεστε με όλα τα παραπάνω και ήρθε η ώρα να φύγετε από το περιβάλλον που σας γεμίζει μόνο με συναισθηματική κακοποίηση.