WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Gaslighting: 13 φράσεις-σημάδια ενός χειριστικού συντρόφου


The Jennettes

15 Σεπτεμβρίου 2021

Gaslighting
Ο όρος προέρχεται από μία θεατρική παράσταση και την επακόλουθη ταινία του 1944, «Gaslight», στην οποία ένας σύζυγος προσπαθεί να πείσει τη γυναίκα του ότι είναι τρελή. Μια μέθοδος που χρησιμοποιεί είναι η εξασθένιση του φωτός στο σπίτι χαμηλώνοντας τις λάμπες αερίου και επιμένοντας ότι είναι ακόμα το ίδιο φωτεινά με πριν.

Το Gaslighting είναι μια μορφή κακοποίησης κατά την οποία κάποιος – ο σύντροφός σας, το αφεντικό σας, ο «καλύτερος» φίλος σας - χρησιμοποιεί τεχνικές χειραγώγησης και αντιπερισπασμούς για να διαστρεβλώσει την αλήθεια και να σας κάνει να αμφισβητήσετε τη δική σας πραγματικότητα. Δεν είναι εύκολο να το αναγνωρίσετε, αλλά είναι απίστευτα επιζήμιο. 

Ο όρος προέρχεται από μία θεατρική παράσταση και την επακόλουθη ταινία του 1944, «Gaslight», στην οποία ένας σύζυγος προσπαθεί να πείσει τη γυναίκα του ότι είναι τρελή. Μια μέθοδος που χρησιμοποιεί είναι η εξασθένιση του φωτός στο σπίτι χαμηλώνοντας τις λάμπες αερίου και επιμένοντας ότι είναι ακόμα το ίδιο φωτεινά με πριν.

Ο τελικός στόχος των gaslighters; Να σας κάνουν να αμφιβάλλετε τόσο πολύ για τον εαυτό σας ώστε να εξαρτάστε απόλυτα από αυτούς και μόνο από αυτούς, επιτρέποντάς τους να σας ελέγχουν. Πώς μπορείτε όμως να διακρίνετε τα red flags που σας δίνει, συγκεκριμένα, ο σύντροφός σας; Παρακάτω ακολουθούν οι πιο συνηθισμένες φράσεις που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

«Ποτέ δεν το είπα αυτό, τίποτα δεν θυμάσαι»

Το σήμα κατατεθέν του gaslighting είναι ότι σε κάνει να αμφιβάλλεις για τις δικές σου αναμνήσεις και εμπειρίες σε σημείο να τις αντικαταστήσεις με την εκδοχή που έχει κατασκευάσει ο gaslighter. Συχνά λοιπόν, θα ακούσετε ότι η μνήμη σας είναι κακή.

«Είσαι πολύ ευαίσθητη!»

Οι φυσιολογικές αντιδράσεις, όπως το κλάμα ή η αναστάτωση, αντιμετωπίζονται σαν να είναι υστερικές και αδικαιολόγητες, ιδιαίτερα όταν στενοχωριέστε για κάτι που έκανε ή είπε ο αγαπημένος σας. Η ιδέα είναι να απομακρύνουν την προσοχή από την κακή συμπεριφορά τους, κάνοντάς σας να πιστέψετε ότι εσείς κάνετε κάτι λάθος.

jenny.gr

«Πρέπει να αδυνατίσεις»

Η κριτική στην εμφάνισή σας είναι μια άλλη κοινή τακτική Gaslighting. Οτιδήποτε σας κάνει να νιώθετε άσχημα με τον εαυτό σας διασφαλίζει ότι εξαρτάστε ακόμη περισσότερο από αυτούς για αγάπη και επιβεβαίωση.

«Οι φίλοι σου είναι ηλίθιοι»

Η οικογένεια και οι φίλοι είναι συχνά οι πρώτοι που βλέπουν τα σημάδια του gaslighting. Έτσι, οι θύτες θα προσπαθήσουν να σας απομονώσουν από τα αγαπημένα σας πρόσωπα, μερικές φορές κάνοντάς σας να κόψετε κάθε επαφή. Δεν θέλουν απλώς να είναι η πρωταρχική σχέση στη ζωή σας, θέλουν να είναι η μόνη σχέση στη ζωή σας.

«Είσαι ψυχρή στο κρεβάτι και το σεξ είναι κακό»

Η σεξουαλικότητά σας ή η σεξουαλική σας ζωή είναι άλλος ένας κοινός στόχος των gaslighters που χρησιμοποιείται συχνά ως δικαιολογία για την απιστία ή μία άρρωστη σεξουαλική συμπεριφορά. 

«Δεν είμαι θυμωμένος, τι εννοείς;»

Πολλοί gaslighters χρησιμοποιούν τη σιωπή ως μέθοδο τιμωρίας και ελέγχου. Ωστόσο, όταν τους ρωτάτε για αυτό, ενεργούν σαν να μην ξέρουν για τι μιλάτε. Μετά από αυτό, όχι μόνο είστε μπερδεμένοι για το γιατί είναι αναστατωμένοι, αλλά αμφισβητείτε και την αντίληψη σας του ότι είναι αναστατωμένοι.

jenny.gr

«Αν με αγαπούσες πραγματικά, θα...»

Οι gaslighters λατρεύουν να χρησιμοποιούν την αγάπη σας για αυτούς ως όπλο εναντίον σας και θα χρησιμοποιήσουν αυτήν τη φράση για να δικαιολογήσουν μια μεγάλη ποικιλία κακών συμπεριφορών. Αλλά το συμπέρασμα είναι ότι μπορείτε, ταυτόχρονα, να αγαπήσετε κάποιον και να στενοχωρηθείτε για κάτι που έκανε. Το να αγαπάς κάποιον δεν σημαίνει ότι του δικαιολογείς τα πάντα.

«Με κάνεις έξαλλο»

Οι gaslighters θα σας κατηγορήσουν επίσης για τα συναισθήματά τους, καθιστώντας σας υπεύθυνους για την αναστάτωσή τους και για τη διατήρησή της ευτυχίας τους, ακόμη και όταν είναι κάτι πάνω στο οποίο δεν έχετε κανέναν έλεγχο. 

«Κανείς άλλος δεν θα σε αγαπήσει ποτέ»

Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους όλων των ανθρώπων είναι ότι είμαστε "σπασμένοι" ή δεν αγαπιόμαστε και οι gaslighters ξέρουν πώς να το χρησιμοποιούν αυτό. Το να σας κάνουν να αμφιβάλλετε για την αξία σας, σας κάνει να εξαρτάστε από αυτούς για αγάπη και διασφαλίζει ότι δεν θα τους αφήσετε ποτέ. 

jenny.gr

«Θυμάμαι ότι είχες συμφωνήσει σε αυτό»

Η αντικατάσταση των αναμνήσεών σας με τις δικές τους είναι μια χαρακτηριστική κόκκινη σημαία του gaslighting. Μπορούν να είναι τόσο πειστικοί ώστε να πιστεύετε ότι πράγματι είπατε ή κάνατε κάτι που δεν κάνατε.

«Αν είσαι τυχερή, θα σε συγχωρήσω»

Οι gaslighters θα σας κάνουν συχνά να ζητάτε τη συγχώρεσή τους ακόμα και για δικά τους λάθη. Μερικές φορές μπορεί να μην ξέρετε καν για ποιο λόγο ζητάτε συγγνώμη. Όταν σας «συγχωρούν», φροντίζουν να σας υπενθυμίσουν πόσο τυχεροί είστε που σας ανέχονται.

«Για αυτό δεν σε συμπαθεί κανείς»

Αυτή είναι μια άλλη φράση που χρησιμοποιούν οι gaslighters για να σας χειραγωγήσουν ώστε να μείνετε μαζί τους. Σας κάνουν να ντρέπεστε ή σας παραπλανούν λέγοντας ότι οι άλλοι λένε άσχημα πράγματα για εσάς. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να κλιμακωθεί στο να σας πάρουν το τηλέφωνό σας, τα κλειδιά του αυτοκινήτου και οτιδήποτε άλλο θα σας επιτρέψει να επικοινωνήσετε ή να ξεφύγετε.

«Φαίνεσαι χάλια με το κόκκινο, μην το ξαναφορέσεις»

Οι gaslighters θα προσπαθήσουν να ελέγξουν κάθε πτυχή της ζωής του θύματός τους, συμπεριλαμβανομένων πραγμάτων όπως επιλογές ρούχων και φαγητού. Τελικά, μπορείτε να φτάσετε στο σημείο που δεν ξέρετε καν τι σας αρέσει ή δεν σας αρέσει πια. Αν κάποιος σας ρωτήσει τι είδους παγωτό σας αρέσει και κοιτάξετε αμέσως τον σύντροφό σας για απάντηση, αυτό είναι μια κόκκινη σημαία. 

Δείτε ακόμη: Δυνατές φωτογραφίες που περιγράφουν τη γυναικεία κακοποίηση

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.