REAL LIFE TRUE STORIES

Η ιστορία μου με την ακμή και πώς κατάφερα να την αγαπήσω


Έλενα Κρητικού

12 Σεπτεμβρίου 2021

Η ιστορία μου με την ακμή και πώς κατάφερα να την αγαπήσω
Η συμβίωση με την ακμή δεν είναι εύκολη υπόθεση. Απαιτεί υπομονή, πολλές επισκέψεις στον δερματολόγο και αντοχή για τα ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα που θα ακολουθήσουν.

Η 25χρονη makeup artist από τη Βρετανία, Kadeeja Khan δεν θέλει να παρουσιάζει μόνο την «τέλεια» επιδερμίδα της στο Instagram. Αποφάσισε να δείξει το πρόσωπό της χωρίς ίχνος μακιγιάζ, όπως ακριβώς είναι στην πραγματικότητα. Με ατέλειες, σημάδια και σπυράκια.  

Δεν είναι η πρώτη influencer που το τολμά αλλά με ενέπνευσε λίγο παραπάνω για να μοιραστώ για πρώτη φορά την προσωπική μου ιστορία. 

Η συμβίωση με την ακμή δεν είναι εύκολη υπόθεση. Απαιτεί υπομονή, πολλές επισκέψεις στον δερματολόγο και αντοχή για τα ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα που θα ακολουθήσουν.

Η πρωτοδιάγνωση έγινε στα 16 μου, μετά από μια (χιλιομετανιωμένη σήμερα) απόπειρα να βαφτώ με καλλυντικά που δεν ήταν δικά μου. Το σφουγγαράκι με το οποίο άπλωσα το make up με πολύ ενθουσιασμό και ακόμη περισσότερη απερισκεψία, είχε προφανώς χρησιμοποιηθεί ήδη, με αποτέλεσμα το επόμενο πρωί να αγγίξω τα πρώτα σπυράκια επάνω στα μάγουλά μου. 

Η κατάθλιψη, η «τερατογένεση» και η δική μου πραγματικότητα

Όταν πήγα στον δερματολόγο για να τα εξετάσει με τον μεγεθυντικό του φακό, χρειάστηκαν μόλις λίγα λεπτά για να ενηλικιωθώ απότομα. Είχα πάθει μόλυνση, η οποία χρειάστηκε πολλές αγωγές, τοπικές αγωγές και αντιβιοτικά για να μπει σε καταστολή. Οι πρώτες ήταν ανεπιτυχείς καθώς αντί να βλέπω βελτίωση στο πρόσωπό μου, ένιωθα από τα χάπια να φουσκώνω επικίνδυνα στομαχικά. Κι αφού η ακμή μου δεν συμμορφωνόταν με τις συνήθεις φαρμακευτικές αγωγές, η επόμενη λύση ήταν η συνταγογράφηση του -γνωστού για τις παρενέργειές του- ισχυρού σκευάσματος ισοτρετινοΐνης που είναι στην ουσία παράγωγο της βιταμίνης Α.

Οι προειδοποιήσεις για κατάθλιψη και άλλες ψυχιατρικές παρενέργειες στο φυλλάδιο οδηγιών χρήσης μού δημιουργούσαν πιο πολλές ανασφάλειες κι από εκείνες που μου γεννούσε η ακμή. Σε κάποιο σημείο αναφερόταν, μεταξύ άλλων, ότι «ορισμένοι άνθρωποι είχαν σκέψεις αυτοτραυματισμού ή αυτοκτονίας, επιχείρησαν να τερματίσουν τη ζωή τους ή το έπραξαν». Ο γιατρός έστρεψε την προσοχή μου σε μία ακόμη παρενέργεια, (αν και υπήρχαν πολλές ακόμη για τις οποίες έπρεπε να ενημερωθώ). Η πρώτη λέξη που χρησιμοποίησε για να την περιγράψει, θυμάμαι πως ήταν η λέξη «τερατογένεση»! Σε απλή μετάφραση, απαγορευόταν να μείνω έγκυος κατά τη διάρκεια της θεραπείας κι έναν μήνα μετά τη λήξη της, καθώς η ισοτρετινοΐνη είναι εμβρυοτοξική.

Τα ερωτηματικά και ο διχασμός γιγαντώνονταν μέσα μου μέχρι να πάρω την απόφαση εάν τελικά έπρεπε να ξεκινήσω ή όχι, τη συγκεκριμένη θεραπεία. Η επιμονή και χειροτέρευση της ακμής δεν μου άφηναν περιθώρια. Υπήρχαν μέρες που δεν πήγαινα στο σχολείο επειδή κάποια μεγάλα σπυριά άνοιγαν μόνα τους και έβγαζαν ποτάμια από πύον και αίμα, σε βαθμό που λέρωναν μέχρι και τον καθρέφτη. Και κάπου εκεί ανάμεσα σε κλάματα και αναφιλητά, πήρα την απόφαση να θυσιάσω όλα αυτά που φοβόμουν, (ψυχική υγεία, απόκτηση παιδιών για ορισμένο χρονικό διάστημα και ο,τιδήποτε άλλο αναγραφόταν στις οδηγίες ως παρενέργεια), αρκεί να αποχαιρετούσα το καθημερινό μαρτύριο που εξαπλωνόταν ιλιγγιωδώς στο πρόσωπό μου.

«Από τι είναι αυτές οι μελανιές; Από μπουνιές;»

Στην απόφαση να ξεκινήσω άμεσα τα ισχυρά αυτά χάπια, έπαιξε σίγουρα ρόλο το πώς ένιωθα κάθε φορά που περιεργαζόμουν το πρόσωπό μου κι έψαχνα κενά καθαρού δέρματος ανάμεσα στα σπυράκια και τις κύστες. Δεν αρκούσε όμως η παρατήρηση από τον εαυτό μου, παρατηρητές της ακμής μου γίνονταν και πολλοί συμμαθητές μου. Θυμάμαι μία φορά, σε κάποιο διάλειμμα με είχε πλησιάσει μία κοπέλα που δεν κάναμε πολλή παρέα για να με ρωτήσει με τρόμο αν κακοποιούμαι στο σπίτι. «Από τι είναι αυτές οι μελανιές; Από μπουνιές;». Φυσικά, αναφερόταν σε εκείνα τα μεγάλα σπυριά που έπαιρναν όλο και πιο έντονο χρώμα και έφταναν να μοιάζουν με «μελανιές». 

Οι περισσότεροι φίλοι μου έκαναν πως δεν έβλεπαν αυτό που εγώ έβλεπα να απλώνεται στο πρόσωπό μου σαν θηρίο. Ίσως, να μην εστίαζαν πράγματι σε αυτό, ίσως να προκαλούσα μόνη μου κάποιες φορές το βλέμμα τους προς τα εκεί ακριβώς επειδή είχα αρχίσει να μη νιώθω καθόλου καλά με την υποχρεωτική παρέα που έπρεπε να κάνω με την ακμή μου. Όλα ήταν μονόδρομος!

6 μήνες ισοτρετινοΐνη

Η αρχική μόλυνση στο πρόσωπό μου μετονομάστηκε μετά από κάποιους μήνες σε κυστική ακμή οπότε η ισοτρετινοΐνη ήταν μάλλον η μόνη σωτήρια λύση. Τις πρώτες ημέρες που την ξεκίνησα, είχα φτάσει πια Γ' Λυκείου λίγο πριν τις Πανελλήνιες και το timing ήταν σίγουρα πολύ κακό για την ψυχολογία μου.

Το άγχος για τις εξετάσεις σε συνδυασμό με την ισχυρή αλλά πολλά υποσχόμενη θεραπεία, μου δημιουργούσαν ένα συναισθηματικό χάος. Μαζί με τα αρνητικά συναισθήματα που ήταν επακόλουθα της αγωγής, άρχισα να εμφανίζω έντονη ξηρότητα στο δέρμα, κυρίως στα χέρια και στα χείλη, ξηροφθαλμία αλλά και ανεβασμένα ηπατικά ένζυμα, τα οποία θα ομαλοποιούνταν όπως με είχαν διαβεβαιώσει, μετά τη λήξη της θεραπείας. 

Στην πραγματικότητα, «επιδιόρθωνα» την ακμή και «χαλούσα» όλα τα άλλα. Πράγματι, τα σπυράκια άρχισαν να εξαλείφονται κατά τους πρώτους τρεις μήνες της θεραπείας κι έτσι όλα τα άλλα έμπαιναν για λίγο στην άκρη. Έπρεπε να θυμάμαι να μην πειράζω κανένα σημείο επάνω στο πρόσωπό μου γιατί θα άφηνε σημάδι ή ουλή. Ήμουν πολύ συνεργάσιμη κι έτσι η θεραπεία άρχισε να λειτουργεί γρήγορα, προκαλώντας τη θριαμβευτική ήττα της ακμής.

Να σημειώσω δε, πως όλο αυτό το διάστημα έτρωγα μία μπουκιά φαγητό αλλά ένιωθα φουσκωμένη σαν να είχα φάει 10 βραδινά. Η ισοτρετινοΐνη έκανε τα μαγικά της κι ας χάλασε τόσα άλλα, δεν ήταν όμως πανάκεια. Ουσιαστικά, «κοίμιζε» το πρόβλημα, δεν το έκοβε από τη ρίζα του... και γι' αυτό δεν με είχε ενημερώσει κανείς.

Διατροφικές αλήθειες και μύθοι

Για τη διατροφή και την ακμή, έχουν γραφτεί πολλά. Δεν θα μιλήσω επιστημονικά, θα μιλήσω μόνο από προσωπική εμπειρία. Οι δερματολόγοι που επισκεπτόμουν μέχρι να καταλήξω σε ποιον να εμπιστευτώ το πρόσωπό μου, διχογνωμούσαν.

Οι μισοί μου έλεγαν ότι ανάμεσα στις απαγορευτικές τροφές ήταν τα γαλακτοκομικά, τα ψάρια, το ζαμπόν και η σοκολάτα ενώ οι υπόλοιποι με διαβεβαίωναν πως δεν έχει γίνει ακόμη κάποια εμπεριστατωμένη μελέτη που να συνδέει την ακμή με τις διατροφικές μας επιλογές. 

Έτσι, σκέφτηκα να πειραματιστώ και να δοκιμάσω όλες τις τροφές, σημειώνοντας εκείνες που παρατηρούσα πως επιδείνωναν σε κάποιο βαθμό την ακμή μου για να τις αποφεύγω. Υπήρξαν πράγματι κάποια τρόφιμα που μου προκαλούσαν έντονο κνησμό ή με κοκκίνιζαν περισσότερο από το συνηθισμένο. Εκείνο που διαπίστωσα συνολικά, ήταν πως ορισμένα μπαχαρικά επηρέαζαν την ακμή περισσότερο από τις τροφές που επέλεγα να βάζω στο πιάτο μου. Κι έτσι άρχισα να αναπροσαρμόζω γεύματα και καυτερά συνοδευτικά. 

Love yourself

Η εμφάνιση της ακμής ίσως δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από ένα επίπονο αλλά σημαντικό βήμα για να αγαπήσεις στ' αλήθεια τον εαυτό σου όπως είναι, και μαζί σου και οι άλλοι. Γιατί όσο ο ίδιος αποστρέφεις το βλέμμα από πάνω σου, το ίδιο θα κάνουν και οι άλλοι. Με παρόμοιο τρόπο, όταν σε «αγκαλιάζεις», τότε μπορείς να περιμένεις μια μεγάλη αγκαλιά και από τον υπόλοιπο κόσμο που βρίσκεται γύρω σου. 

Η ακμή μου βρίσκεται σε καταστολή εδώ και χρόνια. Παρά το ισχυρό σκεύασμα της ισοτρετινοΐνης, «ξύπνησε» μετά από κάποια χρόνια ξανά στο πρόσωπό μου αλλά σε πιο ήπια μορφή. Συνεργάστηκα πιο καλά αυτή τη φορά μαζί της κι έτσι αποφάσισε να με αφήσει ήσυχη πιο εύκολα. Όποτε βγάζω ένα σπυράκι, με πιάνει ένας συγκρατημένος τρόμος που όμως ελέγχω γρήγορα χωρίς να αφήνω να με επηρεάσει περισσότερο ψυχολογικά.

Η μεγαλύτερη τιμωρία απέναντι στον εαυτό μας είναι το σαμποτάζ που του κάνουμε εμείς οι ίδιοι. Αποτρέπουμε τους άλλους από το να μας ερωτευτούν επειδή δεν αγαπάμε την εικόνα που αντικρίζουμε στον καθρέφτη. Τους επιβάλλουμε να μας κοιτάξουν μέσα από τα δικά μας μάτια γιατί επιμένουμε να δουν κι εκείνοι τις ατέλειες που βλέπουμε εμείς παρόλο που μπορεί να μην τις παρατηρούσαν καν αν δεν τους τις είχαμε υποδείξει εμείς. 

Πολλοί θα σκεφτούν πως για την ακμή στο πρόσωπό σου ευθύνεται η απότομη αύξηση του σωματικού σου βάρους, το κάπνισμα, η μη ισορροπημένη διατροφή, το στρες, ίσως μόνο μία λανθασμένη κίνηση κατά την εφηβεία σου. Πολλοί θα σου κουνήσουν το δάχτυλο και θα κάνουν θεωρητικές υποδείξεις για το τι πρέπει να κάνεις προκειμένου να έχεις ξανά ένα λαμπερό και πεντακάθαρο πρόσωπο. Οι συμβουλές τους ξέρεις πως κατά 99% δε θα πιάσουν γιατί τα δοκίμασες όλα και έχεις ζήσει πολλές φορές, από τότε που ήσουν έφηβη μέχρι σήμερα, το «πάλι από την αρχή».

Ο καθένας έχει τη δική του ιστορία. Να θυμάσαι απλά πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να κρύβεσαι αν αντιμετωπίζεις κάτι παρόμοιο. Να θυμάσαι να αγαπάς τον εαυτό σου. Με όλες τις «ατέλειες» του! Ακόμη κι αν επιμένεις να τις κοιτάς με στραβό μάτι, σε κάνουν ξεχωριστή. 

Δείτε ακόμη: Γυναίκες απενοχοποιούν την ακμή και ποζάρουν χωρίς κανένα κόμπλεξ