WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Gaslighting: Ένα από τα πιο ύπουλα επικοινωνιακά τρικ χειραγώγησης


9 Απριλίου 2021

Gaslighting:  Ένα από τα πιο ύπουλα επικοινωνιακά τρικ χειραγώγησης

«Δεν σε προσέβαλα, εσύ το φαντάστηκες γιατί είσαι υπερβολικός/υπερευαίσθητος.» «Είναι τρελό να το θέλεις αυτό. Κανένας φυσιολογικός άνθρωπος δεν το θέλει.» «Αν νοιαζόσουν πραγματικά θα λειτουργούσες με αυτόν  τον τρόπο.» Κι ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό. Όλες αυτές οι φράσεις χρησιμοποιούνται από εκείνους που ασκούν Gaslighting. 

Η λέξη gaslighting προέκυψε από την ταινία του 1944 με τίτλο Gaslight. Η υπόθεση συνοψίζεται στις προσπάθειες ενός άνδρα να αποσπάσει από τη γυναίκα του σημαντικά περιουσιακά της στοιχεία, ενώ ταυτόχρονα την κάνει να αμφισβητήσει τη λογική της, αρνούμενος γεγονότα, πράξεις και λόγια που της είπε.
 
 

Τι είναι το Gaslighting

Το Gaslighting  είναι μια μορφή χειραγώγησης που συμβαίνει σε καταχρηστικές σχέσεις. Είναι ένας ύπουλος, και μερικές φορές συγκεκαλυμμένος, τύπος συναισθηματικής κακοποίησης όπου ο κακοποιός έχει ως στόχο να αμφισβητήσει τις κρίσεις και την πραγματικότητά του θύματος, το οποίο μπορεί να καταλήξει να αναρωτιέται εάν είναι ψυχικά ασταθές. 

Το Gaslighting συμβαίνει συνήθως στα ζευγάρια, αλλά δεν είναι ασυνήθιστο να συμβεί και ανάμεσα σε φίλους ή σε συγγενείς. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτόν τον τύπο χειραγώγησης, για να ασκήσουν εξουσία έναντι των άλλων προκειμένου να χειραγωγήσουν φίλους, μέλη της οικογένειας και μερικές φορές ακόμη και συναδέλφους. 

Πώς λειτουργεί το Gaslighting

Το Gaslighting είναι μια τεχνική που υπονομεύει την αντίληψή σας για την πραγματικότητα. Αφού μιλήσετε με τον θύτη, στο τέλος νιώθετε ζαλισμένοι και αναρωτιέστε τι σας. Οι τακτικές του Gaslighting μπορούν να σας μπερδέψουν και να σας κάνουν να αμφισβητήσετε τη λογική σας. 

Οι άνθρωποι που ασκούν Gaslighting είναι συνηθισμένοι και παθολογικοί ψεύτες. Θα που ψέματα χωρίς ενδοιασμούς και δεν θα υποχωρήσουν ποτέ ούτε θα αλλάξουν την ιστορία τους, ακόμη και όταν τους αποδείξετε ότι ψεύδονται. Το ψέμα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της καταστροφικής συμπεριφοράς τους. Ακόμα και όταν γνωρίζετε ότι λένε ψέματα, μπορεί να είναι πολύ πειστικοί. 

Οι Gaslighters διαδίδουν φήμες και σας κουτσομπολεύουν σε άλλους. Μπορεί να προσποιούνται ότι ανησυχούν για εσάς, ενώ λένε διακριτικά σε άλλους ότι φαίνεστε συναισθηματικά ασταθείς ή τρελοί. Δυστυχώς, αυτή η τακτική μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματική και πολλοί άνθρωποι πιστεύουν τον θύτη χωρίς να γνωρίζουν την πλήρη ιστορία.

Όταν υποβάλλετε μια ερώτηση στους Gaslighters για κάτι που έκαναν ή είπαν, μπορεί να αλλάξουν το θέμα συζήτησης, αντί να απαντήσουν στο ζήτημα. Μπορεί επίσης να σας κατηγορήσουν, λέγοντας πως αυτό δεν συνέβη ποτέ και ότι το φανταστήκατε.  

Σημάδια ότι είστε θύματα του Gaslighting

Σας κάνουν να αμφισβητήσετε την αντίληψή σας για την πραγματικότητα.

Το κύριο προειδοποιητικό σημάδι του Gaslighting είναι ότι ο σύντροφός σας, σας κάνει να  αμφισβητείτε τον εαυτό σας, τις σκέψεις σας,  τα συναισθήματά σας και τη συμπεριφορά σας. Ένα από τα προειδοποιητικά σημάδια είναι αυτή η επίμονη αίσθηση ότι αυτό που είδατε, δεν το είδατε πραγματικά. Και αυτό που βιώσατε, δεν το βιώσατε πραγματικά. Αυτό που αισθανθήκατε, δεν το αισθανθήκατε πραγματικά.

Σας κάνουν να αισθάνεστε ανασφαλείς.

Προκειμένου να αποκτήσουν τον έλεγχο και τη δύναμη, οι Οι Gaslighters θα σας γεμίσουν ανασφάλειες. Για να προσδιορίσετε εάν ο σύντροφός σας, σας ασκεί Gaslighting αναρωτηθείτε εάν σας κάνει να νιώθετε άσκημα. 

Προσπαθούν να σας αποξενώσουν από άτομα που σας ενδιαφέρουν.

Το κάνουν αυτό επειδή θέλουν να σας ελέγχουν. Ακόμα και εάν τους πείτε πώς νιώθετε, θα σας πουν ότι αυτό που βλέπετε δεν είναι πραγματικό. 

Γιατί συμβαίνει το Gaslighting

Οι άνθρωποι αναζητούν δύναμη και έλεγχο στις σχέσεις για πολλούς λόγους. Σε ορισμένες περιπτώσεις,  το Gaslighting είναι ένας τρόπος να προσπαθήσουν να έχουν κοντά τους κάποιον με πολύ καταχρηστικό τρόπο - υπάρχει αυτή η ιδέα ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να διατηρήσουν τη σχέση. 

Μερικές φορές, υπάρχει μια αίσθηση, πως εάν ελέγχουν τους άλλους ανθρώπους, τότε νιώθουν καλύτερα και ότι η αναζήτηση δύναμης είναι κάτι που εκφράζεται στη σχέση. Απολαμβάνουν τη δύναμη και τον έλεγχο.

Τι να κάνετε αν καταλάβετε πως είστε θύματα του Gaslighting

Όταν καταλάβετε πως είστε θύματα του Gaslighting το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να απομακρυνθείτε από τον θύτη. Αν αυτό είναι αδύνατο, γιατί δεν το επιτρέπουν οι συνθήκες ή το είδος της σχέσης, είναι απαραίτητο να ζητήσετε βοήθεια, από άτομα που εμπιστεύεστε και βρίσκονται εκτός της σφαίρας επιρροής του ανθρώπου που σας προκαλεί τη διαστρέβλωση. 

Είναι επίσης βοηθητικό να καταγράφετε τα περιστατικά και να τα συζητάτε με ανθρώπους που θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε στην προσωπική σας αλήθεια. Αν αυτή η διαστρέβλωση προέρχεται από το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον, τότε η θεραπευτική  υποστήριξη είναι η καλύτερη λύση. 

Δείτε επίσης

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.