REAL LIFE WORKING GIRL

Δεν έχεις καμία όρεξη για δουλειά σήμερα; Ένας οδηγός επιβίωσης


JTeam

23 Σεπτεμβρίου 2022

Δεν έχεις καμία όρεξη για δουλειά σήμερα; Ένας οδηγός επιβίωσης
pexels
Αν είσαι κουρασμένος ή δεν έχεις κοιμηθεί καλά, είναι πολύ δύσκολο να βρεις το κίνητρο να δουλέψεις. Όσο κι αν οι ανώτεροί σου θέλουν να σε βλέπουν «χαρωπό» κατά τη διάρκεια όλου του ωραρίου, είναι κάτι που είναι αδύνατο. Όλο αυτό αποδυναμώνει την ικανότητά σου για συγκέντρωση και λήψη αποφάσεων

Παρασκευούλα σήμερα, κι αν δεν έχεις πολλή όρεξη να δουλέψεις, υπάρχει πολύς κόσμος που συμπάσχει μαζί σου. Αν η μέρα σου ξεκίνησε με αγανάκτηση επειδή ακόμη μια φορά αναγκάζεσαι να θρονιαστείς στην καρέκλα ενός γραφείου για κάτι παραπάνω από 8 ώρες, τότε είναι πολύ πιθανό να γυρίσεις σπίτι με μια τεράστια εξάντληση.

Οι λόγοι, για τους οποίους δεν έχεις καμία απολύτως όρεξη να δουλέψεις, είναι:

1. Η συσσωρευμένη κούραση

Αν είσαι κουρασμένος ή δεν έχεις κοιμηθεί καλά, είναι πολύ δύσκολο να βρεις το κίνητρο να δουλέψεις. Όσο κι αν οι ανώτεροί σου θέλουν να σε βλέπουν «χαρωπό» κατά τη διάρκεια όλου του ωραρίου, είναι κάτι που είναι αδύνατο. Όλο αυτό αποδυναμώνει την ικανότητά σου για συγκέντρωση και λήψη αποφάσεων.

2. Έχεις πολύ άγχος

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει στην Αμερική, περίπου το 40% των εργαζομένων βρίσκουν τη δουλειά τους εξαιρετικά στρεσογόνα. Αν νιώθεις κι εσύ έτσι, είναι λογικό τα επίπεδα της ζωντάνιας και της ενέργειάς σου να βρίσκονται στα τάρταρα με αποτέλεσμα να χάνεις την παραγωγικότητά σου, πάσχοντας από χρόνιο στρες που επηρεάζει κατ' επέκταση τη σωματική και ψυχική σου υγεία.

3. Πολύ απλά δεν σου αρέσει η δουλειά σου

Αν δεν σε ευχαριστεί η δουλειά σου, τότε είναι πολύ δύσκολο να βρίσκεις κίνητρο κάθε πρωί για να σηκώνεσαι από το κρεβάτι. Δεν βρίσκεις κανένα νόημα σε αυτό που κάνεις οπότε πας καθαρά, διεκπεραιωτικά για να βγει μια ακόμη βαρετή μέρα στο γραφείο χωρίς καμία εξέλιξη και πρόοδο.

4. Το συναδελφικό κλίμα δεν είναι και τόσο ευχάριστο

Αν καθημερινά έρχεσαι αντιμέτωπος με μη ρεαλιστικές προσδοκίες στον χώρο της εργασίας σου, είναι πολύ πιθανό να μην έχεις καμία όρεξη για δουλειά. Αυτό συμβαίνει φυσικά και όταν το συναδελφικό κλίμα είναι αρκετά τοξικό.

Tι να κάνεις αν δεν έχεις καμία όρεξη για δουλειά

Υπάρχουν μερικοί μηχανισμοί αντιμετώπισης αυτού που σου συμμβαίνει και είναι οι εξής, σύμφωνα με τους ειδικούς:

Κάνε λίγες ασκήσεις

Μπορεί να σου φαίνεται μη ρεαλιστικό το να σηκωθείς από την καρέκλα σου όσο δουλεύεις για να επιδοθείς σε ένα mini workout αλλά θα είναι αρκετά βοηθητικό. Θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα, θα αυξήσει την ενέργειά σου και θα σε βοηθήσει να συγκεντρωθείς και να διαπρέψεις (εντάξει, όσο μπορείς).

Δούλεψε από κάπου αλλού

Κι εδώ έρχεται και πάλι το ζήτημα της τηλεργασίας. Αν η ιδέα του να δουλεύεις από μακριά δεν φαντάζει ένα κακό και τρομακτικό σενάριο επιστημονικής φαντασίας στους εργοδότες σου, μπορείς να το ζητήσεις. Αν αδειάσεις το μυαλό σου και εργαστείς από όποιο μέρος θέλεις, είναι πολύ πιθανό να έχεις καλύτερες επιδόσεις και να ανακτήσεις τη χαμένη σου ενέργεια και παραγωγικότητα, ακριβώς επειδή θα έχεις καταφέρει να αλλάξεις (εργασιακές) παραστάσεις.

Ξεκίνα με απλά tasks

Θα σου φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο. Μπορείς να ξεκινήσεις τη μέρα σου, τσεκάροντας απλά mails και οργανώνοντας τα meetings που έρχονται. Αν το επιχειρήσεις, αργότερα θα είσαι σε θέση να κάνει πιο σύνθετα tasks που απαιτούν περισσότερη προσπάθεια και συγκέντρωση.

Κάνε συχνά διαλείμματα

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, πρέπει να κάνεις τακτικά διαλείμματα για να ανταπεξέλθεις. Δοκίμασε να κάνεις ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα ανά μία ώρα, κοιτάζοντας για λίγο στο κενό ή τον ουρανό καθώς αυτό θα ξεκουράσει τα μάτια σου αλλά θα ενεργοποιήσει εκ νέου και την ενέργεια και την αποδοτικότητά σου.