Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε κάθε μέρα να είμαστε το ίδιο παραγωγικοί καθώς δεν είμαστες μηχανές. Αν τα βάζεις συχνά με τον εαυτό σου επειδή δεν μπορείς να συγκεντρωθείς και έχεις χάσει την αποδοτικότητά σου, δεν χρειάζεται να εξωθείς τον εαυτό σου στα άκρα και να σε κατηγορείς, δουλεύοντας πιο σκληρά και παραπάνω ώρες.
Οι ειδικοί σού προτείνουν τρία tips που μπορείς να ακολουθήσεις για να δουλεύεις πιο έξυπνα, κι όχι πιο έντονα. Όπως άλλωστε όλα στη ζωή, έτσι και η δουλειά «δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο».
1. Φρόντισε ώστε η δουλειά να συμβαδίζει με την προσωπικότητά σου
Το εργασιακό περιβάλλον πρέπει να εναρμονίζεται με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σου. Διαφορετικά, θα δυσκολεύεσαι πάντα στην προσαρμογή. Αν για παράδειγμα, η προσοχή σου αποσπάται εύκολα, πρέπει να εργάζεσαι σε ένα περιβάλλον ήσυχο και χωρίς πολλούς θορύβους. Αυτό μπορεί να εκτοξεύσει τις ιδέες και την παραγωγικότητά σου αφού θα έχεις βρει τον τρόπο να τα ισορροπήσεις.
2. Άσε πίσω το imposter syndrome
To imposter syndrome, γνωστό και ως «σύνδρομο του Απατεώνα», επηρεάζει σχεδόν το 65% των εργαζομένων, σύμφωνα με έρευνα του 2021. Η πεποίθηση ότι δεν είσαι τόσο καλός στη δουλειά σου όσο πιστεύουν οι άλλοι, μπορεί να είναι εντελώς καταστροφική γι' αυτό μην βάζεις παγίδα στον εαυτό σου.
Impostor syndrome is not a sign that other people are overestimating you. It's more likely that you're underestimating your potential.
— Adam Grant (@AdamMGrant) October 22, 2022
Confidence is often a consequence of growth, not a cause. Believing in your ability is less important than believing in your ability to improve.
Το συγκεκριμένο σύνδρομο τα τελευταία χρόνια εκδηλώνεται σε όλο και περισσότερους ανθρώπους και πρόκειται για μια σύνθετη ψυχολογική κατάσταση που αναδύεται μέσα από ένα σύνολο συναισθημάτων και συμπεριφορών. Το άτομο που πάσχει από το σύνδρομο, νιώθει ότι βρέθηκε σε μια επαγγελματική θέση εξαιτίας ενός τυχαίου γεγονότος και όχι επειδή το άξιζε ή επειδή τα άτομα που το προσέλαβαν, δεν αντιλήφθηκαν πόσο ανεπαρκή ήταν τα προσόντα του.
3. Ώρα να επανεξετάσεις το εργασιακό σου περιβάλλον
Πολλές φορές, τείνουμε να μένουμε σε ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον επειδή έχουμε συμβιβαστεί. Αυτό μειώνει την ικανότητα συγκέντρωσης και σε κάνει σωματικά και ψυχικά ευάλωτο. Ώρα να επαναξιολογήσεις τις επιλογές και να πάρεις τις αποφάσεις σου αν θεωρείς ότι βρίσκεσαι σε ένα επαγγελματικό πλαίσιο που σε αποδυναμώνει και σου στερεί την παραγωγικότητα που θες.