REAL LIFE WORKING GIRL

3 tips για να δουλεύεις πιο έξυπνα (κι όχι πιο σκληρά)


JTeam

29 Ιανουαρίου 2023

3 tips για να δουλεύεις πιο έξυπνα (κι όχι πιο σκληρά)
pexels
Υπάρχει τρόπος να τα καταφέρεις χωρίς να πνίγεσαι από άγχος

Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε κάθε μέρα να είμαστε το ίδιο παραγωγικοί καθώς δεν είμαστες μηχανές. Αν τα βάζεις συχνά με τον εαυτό σου επειδή δεν μπορείς να συγκεντρωθείς και έχεις χάσει την αποδοτικότητά σου, δεν χρειάζεται να εξωθείς τον εαυτό σου στα άκρα και να σε κατηγορείς, δουλεύοντας πιο σκληρά και παραπάνω ώρες.

Οι ειδικοί σού προτείνουν τρία tips που μπορείς να ακολουθήσεις για να δουλεύεις πιο έξυπνα, κι όχι πιο έντονα. Όπως άλλωστε όλα στη ζωή, έτσι και η δουλειά «δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο».

1. Φρόντισε ώστε η δουλειά να συμβαδίζει με την προσωπικότητά σου

Το εργασιακό περιβάλλον πρέπει να εναρμονίζεται με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σου. Διαφορετικά, θα δυσκολεύεσαι πάντα στην προσαρμογή. Αν για παράδειγμα, η προσοχή σου αποσπάται εύκολα, πρέπει να εργάζεσαι σε ένα περιβάλλον ήσυχο και χωρίς πολλούς θορύβους. Αυτό μπορεί να εκτοξεύσει τις ιδέες και την παραγωγικότητά σου αφού θα έχεις βρει τον τρόπο να τα ισορροπήσεις.

2. Άσε πίσω το imposter syndrome

To imposter syndrome, γνωστό και ως «σύνδρομο του Απατεώνα», επηρεάζει σχεδόν το 65% των εργαζομένων, σύμφωνα με έρευνα του 2021. Η πεποίθηση ότι δεν είσαι τόσο καλός στη δουλειά σου όσο πιστεύουν οι άλλοι, μπορεί να είναι εντελώς καταστροφική γι' αυτό μην βάζεις παγίδα στον εαυτό σου.

Το συγκεκριμένο σύνδρομο τα τελευταία χρόνια εκδηλώνεται σε όλο και περισσότερους ανθρώπους και πρόκειται για μια σύνθετη ψυχολογική κατάσταση που αναδύεται μέσα από ένα σύνολο συναισθημάτων και συμπεριφορών. Το άτομο που πάσχει από το σύνδρομο, νιώθει ότι βρέθηκε σε μια επαγγελματική θέση εξαιτίας ενός τυχαίου γεγονότος και όχι επειδή το άξιζε ή επειδή τα άτομα που το προσέλαβαν, δεν αντιλήφθηκαν πόσο ανεπαρκή ήταν τα προσόντα του.

3. Ώρα να επανεξετάσεις το εργασιακό σου περιβάλλον

Πολλές φορές, τείνουμε να μένουμε σε ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον επειδή έχουμε συμβιβαστεί. Αυτό μειώνει την ικανότητα συγκέντρωσης και σε κάνει σωματικά και ψυχικά ευάλωτο. Ώρα να επαναξιολογήσεις τις επιλογές και να πάρεις τις αποφάσεις σου αν θεωρείς ότι βρίσκεσαι σε ένα επαγγελματικό πλαίσιο που σε αποδυναμώνει και σου στερεί την παραγωγικότητα που θες.