WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τα ψυχολογικά τεστ κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό - Οι 3 λόγοι


JTeam

25 Ιανουαρίου 2023

Τα ψυχολογικά τεστ κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό - Οι 3 λόγοι
pexels
Μπορεί να τα λατρεύεις αλλά καλύτερα να το ξανασκεφτείς αν τα παίρνεις πάντα στα σοβαρά

Ανάμεσα στα άπειρα ψυχολογικά τεστ που μπορείτε να βρείτε δωρεάν στο internet, είναι και το τεστ Myers-Briggs , που είναι ένα από τα διασημότερα του κόσμου, κι έχει καταλήξει ότι υπάρχουν 16 τύποι προσωπικότητας. Ο INTP τύπος προσωπικότητας θεωρείται μάλιστα ότι σου δυσκολεύει τη ζωή αν τον έχεις. Δεν χρειάζεται όμως να το παίρνεις και τόσο στα σοβαρά.

Αν μπερδεύεσαι στα συναισθηματικά, δυσκολεύεσαι στο συναδελφικό κομμάτι και σε πολλούς άλλους τομείς της ζωής σου, ανοίγεις ένα τεστ για να σου αποκαλύψει τις κρυφές αδυναμίες σου, τα ακαταμάχητα σημεία σου και ό,τι θα έπρεπε να ξέρεις ήδη για τον εαυτό σου.

Κάποια στηρίζονται σε μεγάλες έρευνες και επιστημονικά στοιχεία, είναι πιο έγκυρα από κάθε άποψη αλλά κάποια άλλα στερούνται όλων αυτών. Όπως και να' χει, υπάρχουν τρεις πολύ συγκεκριμένοι λόγοι που τα ψυχολογικά τεστ σού κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό:

1. Καταλήγουν σε κουτσομπολιό

Όταν μοιράζεσαι τα αποτελέσματα που σου βγήκαν μετά από ένα τεστ, για παράδειγμα με τους συναδέλφους σου στη δουλειά, ξεκινάει το κουτσομπολιό. Τι καλό έχεις σαν χαρακτήρας, τι πήγε λάθος όσο διαμόρφωνες προσωπικότητα, τι πρέπει να αλλάξεις, ποιος είσαι τελικά; Οι περισσότεροι αρχίζουν να λένε: «Ω, αυτός είσαι τελικά; πώς κρυβόσουν τόσο καιρό;» και η αλήθεια είναι πως αν έχεις λίγο χιούμορ, μπορείς να αντιμετωπίσεις τα σχόλια εύκολα.

2. Δημιουργούν λάθος προσδοκίες

Και αναφερόμαστε κυρίως στην ερωτική σου σχέση και στη δουλειά. Όταν για παράδειγμα, ένα ψυχολογικό τεστ υπόσχεται να σε κάνει καλύτερο συνάδελφο, πολύ απλά δεν θα σε κάνει. Αν υπόσχεται ότι έχει τη δύναμη να βελτιώσει τις συνθήκες στο επαγγελματικό σου περιβάλλον, μάλλον δημιουργεί περισσότερο λανθασμένες προσδοκίες που αν πάρεις στα σοβαρά, σίγουρα θα σε βλάψουν καθώς θα σε απογοητεύουν όταν δεις μηδενικό αποτέλεσμα και ότι τίποτα δεν άλλαξε στην καθημερινότητα.

3. Δεν χρησιμεύουν πουθενά (και σίγουρα ούτε στην πρόσληψή σου)

Αν πιστεύετε ότι το τεστ Myers Briggs θα σας δώσει θέση σε μια δουλειά αφού θα σας το κάνουν σε συνέντευξη, γελιέστε. Κανείς δεν θα σας το κάνει εκτός κι αν είναι τόσο διακεκριμένο. Αν τώρα βρεθεί κάποιος πιθανός εργοδότης που να το συμπεριλάβει στη διαδικασία πρόσληψης, μπορείς να απαντήσεις το εξής: «Αυτού του είδους η αξιολόγηση γνωρίζω ότι δεν είναι αρκετή για να κρίνει την πρόσληψή μου οπότε θα προτιμούσα να τη δοκιμάσουμε στην περίπτωση που ενταχθώ στην ομάδα σας».

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.