REAL LIFE WORKING GIRL

Κάθεσαι πολλές ώρες στο γραφείο; Να πόσο συχνά πρέπει να σηκώνεσαι από την καρέκλα σου


JTeam

20 Μαΐου 2024

Κάθεσαι πολλές ώρες στο γραφείο; Να πόσο συχνά πρέπει να σηκώνεσαι από την καρέκλα σου
Pexels
Υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος που πρέπει να ορίζεις για να σηκώνεσαι από το γραφείο σου;

Εάν κάνεις δουλειά γραφείου, τότε είναι σχεδόν σίγουρο πως το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σου είσαι καθισμένος σε μια καρέκλα, μπροστά από έναν υπολογιστή. Με βάση μια έρευνα που διεξήχθη στην Αμερική, οι ενήλικες περνούν καθημερινά, κατά μέσο όρο, περισσότερες από επτά ώρες καθισμένοι. Δυστυχώς, όμως, οι καθιστικές συμπεριφορές, αυξάνουν τον κίνδυνο ακόμα και για πρόωρο θάνατο και - όσο περίεργο κι αν φαίνεται, η τακτική σωματική δραστηριότητα, δεν αντισταθμίζει σε μεγάλο βαθμό της αρνητικές επιπτώσεις του παρατεταμένου καθισιού.

Το ερώτημα, πάντως, είναι ένα: Τελικά, υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος στον οποίο πρέπει να καθόμαστε και συγκεκριμένος χρόνος να είμαστε όρθιοι; Σύμφωνα με μια μικρή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Medicine & Science in Sports & Exercise, το ιδανικό είναι ένας άνθρωπος να σηκώνεται κάθε 30 λεπτά από την καρέκλα του και να περπατάει για 5 λεπτά. Για να διεξαχθεί η μελέτη, οι ενήλικες που συμμετείχαν κάθισαν σε μια εργονομική καρέκλα για οκτώ ώρες σε ένα εργαστήριο, κάνοντας διάφορες εργασίες, όπως το να διαβάζουν ή να δουλεύουν χρησιμοποιώντας φορητό υπολογιστή.

Τα αποτελέσματα, έδειξαν πως τα πέντε λεπτά περπάτημα, κάθε 30 λεπτά, ήταν ο μοναδικός χρόνος που μείωσε την αρτηριακή πίεση τους και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Στο μεταξύ, μετρήθηκαν και τα επίπεδα της διάθεσης ή του αισθήματος της κόπωσης στους συμμετέχοντες, και – όπως έδειξαν τα αποτελέσματα, κάθε άσκηση μπορούσε να οδηγήσει στον περιορισμό της κούρασης και σε καλύτερη διάθεση.

Jenny.Gr
Pexels

Σε γενικά πλαίσια, ακόμα και τα άτομα που έχουν περιορισμένη κινητικότητα μέσα στην καθημερινότητά τους, λόγω της φύσης της εργασίας τους, έχουν επιλογές για να παρεμβάλλουν μερικά λεπτά κίνησης στην ημέρα τους. Οποιαδήποτε προσπάθεια κίνησης, ακόμα κι εάν πρόκειται απλώς να καθίσεις για λίγο όρθιος ή να τεντώσεις τα πόδια σου, είναι προτιμότερη από το να κάθεσαι για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μια καρέκλα.

Φυσικά, το περπάτημα χαμηλής έντασης – ναι ακόμα και στους χώρους του γραφείου, είναι πιο αποτελεσματικό σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων του καθισιού. Από το να χρησιμοποιήσεις τη σκάλα, αντί για το ασανσέρ, από το να βάζεις υπενθύμιση στο κινητό σου ώστε να σηκώνεσαι πιο συχνά από το γραφείο, μέχρι το κάνεις ευχάριστα διαλείμματα με τους συναδέλφους σου, οι τρόποι για να περιορίσεις τις ώρες που κάθεσαι είναι αμέτρητοι.