REAL LIFE WORKING GIRL

To 1 πράγμα που δεν κάνουν ποτέ στη δουλειά οι άνθρωποι με υψηλό EQ


JTeam

10 Ιουνίου 2024

To 1 πράγμα που δεν κάνουν ποτέ στη δουλειά οι άνθρωποι με υψηλό EQ
Unsplash/Brooke Cagle
Όσα δείχνουν τα στοιχεία νέας έρευνας

Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι η ικανότητα ενός ατόμου να εντοπίζει και να κατανοεί τα συναισθήματά του, αλλά και τα συναισθήματα των άλλων. Για πολλούς, είναι ένα πολύτιμο πλεονέκτημα, καθώς ένα υψηλό EQ σου δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνείς καλύτερα με τους συνανθρώπους σου ή να μπαίνεις στη θέση τους. Σύμφωνα, πάντως, με έρευνες, οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, αποφεύγουν να κάνουν ένα συγκεκριμένο πράγμα στη δουλειά.

Στο περιοδικό Personnel Psychology, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια σημειώνουν ότι τα άτομα με υψηλό EQ αποφεύγουν να μοιράζονται στον εργασιακό τους χώρο το πόσο αγχωμένοι και στρεσαρισμένοι είναι, χρησιμοποιώντας φράσεις όπως: «Πνίγομαι στη δουλειά» ή «έχω πολύ στρες». Αυτή η συμπεριφορά, ονομάζεται «stress bragging» και σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια, Τζέσικα Ροντέλ, καθηγήτρια Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια «είναι μία συμπεριφορά που όλοι έχουμε δει και ίσως έχουμε κάνει κάποια στιγμή». «Αναρωτηθήκαμε γιατί συμπεριφέρονται έτσι πολλοί εργαζόμενοι και σκεφτήκαμε πως θέλουν να αποδείξουν πόσο καλοί είναι. Ανακαλύψαμε όμως ότι αυτή η συμπεριφορά συχνά γυρίζει μπούμερανγκ».

Η έρευνα

Για να καταλήξουν σε ένα συμπέρασμα, οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Τζόρτζια διεξήγαγαν μία έρευνα σε στάδια. Στο πρώτο στάδιο, συμμετείχαν 360 ενήλικες, από τους οποίους ζητήθηκε να αξιολογήσουν δηλώσεις φανταστικών συναδέλφων που υποδηλώνουν είτε (α) άγχος και ανησυχία είτε (β) αυτοπεποίθηση και ευτυχία. Όπως διαπίστωσαν, οι συμμετέχοντες έδιναν χαμηλότερη βαθμολογία στον συνάδελφό τους όταν μιλούσε για το δικό του στρες.

Στο δεύτερο στάδιο, οι ερευνητές ρώτησαν 218 εργαζομένους για τους συναδέλφους τους που παριστάνουν μονίμως τους πολυάσχολους και αγχωμένους, στην πραγματική ζωή. Όπως έδειξαν οι απαντήσεις τους, οι εργαζόμενοι που παριστάνουν τους πολυάσχολους «δημιουργούν ένα μεταδοτικό στρες στο γραφείο» και όχι μόνο φαίνονται λιγότερο συμπαθείς, αλλά και λιγότερο ικανοί.

Ωστόσο, τα άτομα με υψηλό EQ, επειδή μπορούν να αξιοποιούν σωστά τα συναισθήματά τους, αποφεύγουν το «stress bragging», τόσο για να βελτιώσουν τη σχέση τους με τους συναδέλφους τους, αλλά και για νε πετύχουν στους στόχους τους στη δουλειά.