REAL LIFE WORKING GIRL

Θέλεις να γίνεις πιο αποδοτικός στη δουλειά σου; Τo chronoworking, είναι η λύση που ψάχνεις


JTeam

8 Ιουλίου 2024

Θέλεις να γίνεις πιο αποδοτικός στη δουλειά σου; Τo chronoworking, είναι η λύση που ψάχνεις
Freepik
Tο chronoworking επιτρέπει στους εργαζόμενους να προσαρμόζουν τη μέρα τους με βάση το δικό τους «ρολόι»

Είναι πρωί. Το ξυπνητήρι έχει «χτυπήσει» ήδη δέκα φορές. Έχεις πατήσει snooze και τις δέκα. Αναγκάζεσαι να σηκωθείς γιατί σε μία ώρα πρέπει να βρίσκεσαι στο γραφείο. Οριακά σέρνεσαι και μέσα σου εύχεσαι να μπορούσες να ξυπνήσεις λίγο αργότερα. Ε, ένα καινούργιο trend, σου λέει πως θα δεις διαφορά εάν εντάξεις στην καθημερινότητά σου το «chronoworking».

Ο όρος, επινοήθηκε από τη βρετανίδα δημοσιογράφο Έλεν Σκοτ και ουσιαστικά επικεντρώνεται στην προσαρμογή της εργάσιμης ημέρας στο φυσικό κιρκάδιο ρυθμό του κάθε ανθρώπου, για παράδειγμα την έναρξη στις 7 το πρωί, για όσους ξυπνούν νωρίς. Σύμφωνα με το Forbes, το chronoworking επιτρέπει στους εργαζόμενους να προσαρμόζουν την εργάσιμη μέρα τους με βάση το δικό τους «ρολόι», αντί να ακολουθούν την παραδοσιακή εργάσιμη ημέρα των 9-5. Δες το, σαν έναν τρόπο να σεβαστείς τους κύκλους που κάνει η υψηλή και χαμηλή ενέργεια στο σώμα σου, επιτρέποντας ένα πιο ευέλικτο πρόγραμμα που προσαρμόζεται στις περιόδους της καλύτερης απόδοσής σου.

Οι περισσότεροι άνθρωποι – ίσως κι εσύ, αναγκάζονται να εργάζονται ενάντια στο φυσικό ρολόι του σώματός τους και αυτό βλάπτει όχι μόνο την ευεξία τους, αλλά και την παραγωγικότητά τους. Εάν, λοιπόν, συνδύαζες το ωράριό σου με βάση τη ροή της συγκέντρωσης και της ενέργειάς σου, πραγματικά θα ήσουν πιο αποδοτικός. Τουλάχιστον, αυτό υποστηρίζει το chronoworking.

Jenny.Gr
Unsplash/Kate Stone Matheson

Πώς εφαρμόζεται πρακτικά σε καθημερινή βάση;

Ξέρουμε, σου ακούγονται ουτοπικά όλα αυτά, γιατί τις τελικές αποφάσεις, δεν τις παίρνεις εσύ. Αλλά, ακόμα κι αν δεν μπορείς να πείσεις τον χώρο εργασίας σου να αλλάξει το ωράριό σου, μπορείς να επωφεληθείς με τη διάρθρωση της ημέρας σου με βάση το ρολόι του σώματός σου. Τι σημαίνει αυτό; Εάν ξυπνάς εύκολα ή είσαι πρωινός τύπος, προσπάθησε να ολοκληρώσεις πρώτα τις πιο δύσκολες ή βαριές εργασίες σου ώστε η ενέργειά σου να μην εξαντλείται μέχρι να έρθει το απόγευμα. Αντιθέτως, εάν το πρωί δεν λειτουργείς τόσο καλά, τότε απόφυγε να γεμίζεις το πρόγραμμά σου με απαιτητικές εργασίες στις 9 το πρωί.

Ως σημείο εκκίνησης, μπορείς να παρακολουθήσεις τις ώρες μέσα στη μέρα όπου έχεις αυξημένη ή λιγότερο αυξημένη ενέργεια. Με αυτόν τον τρόπο, θα διαπιστώσεις ότι έχεις ενέργεια για ορισμένες εργασίες, αλλά όχι για άλλες, σε διαφορετικές ώρες της ημέρας. Έτσι, θα καταλάβεις τους δικούς σου φυσικούς ρυθμούς. Από εκεί και πέρα, το να δημιουργήσεις ένα χρονοδιάγραμμα και να σχεδιάσεις συνειδητά την εργάσιμη ημέρα σου, θα σε φέρει στο προσωπικό σου αποκορύφωμα παραγωγικότητας.