REAL LIFE WORKING GIRL

Pleasanteeism: Η τοξική συμπεριφορά στη δουλειά που πρέπει να αποφύγεις το 2025, για να πάει καλά η χρονιά


JTeam

27 Δεκεμβρίου 2024

Pleasanteeism: Η τοξική συμπεριφορά στη δουλειά που πρέπει να αποφύγεις το 2025, για να πάει καλά η χρονιά
Είναι τόσο «νέο» το νέο trend του pleasanteeism;

Νωρίτερα το 2024, μια μελέτη αποκάλυψε ότι ένα 79% των εργαζομένων θεωρεί ότι πρέπει καθημερινά να αποδίδει στο μέγιστο, για να δείξει στους εργοδότες του ότι εργάζεται. Τώρα, υπάρχει ένα φαινόμενο που ονομάζεται «pleasanteeism», και είναι ακόμα πιο τοξικό. Γιατί, οι εργαζόμενοι αισθάνονται πιεσμένοι να είναι μόνιμα χαρούμενοι και θετικοί, ακόμα και όταν αισθάνονται αγχωμένοι, καταβεβλημένοι ή δυστυχισμένοι. Ναι, η δουλειά μπορεί να έχει πάντα τις προκλήσεις της, αλλά η τάση του «pleasanteeism» φθείρει μακροπρόθεσμα τους εργαζόμενους.

Το pleasanteeism αντανακλά τις αυξανόμενες «τάσεις σιωπής», στον εργασιακό χώρο, όπου οι εργαζόμενοι αποκρύπτουν τις πράξεις και τα πραγματικά συναισθήματά τους για να ταιριάζουν με τις προσδοκίες του χώρου εργασίας. Αναφέρεται στην πίεση που μπορεί να αισθάνεται κάποιος για να φαίνεται αισιόδοξος, χαρούμενος και ικανοποιημένος με τη δουλειά του. Αυτό, προφανώς δυσκολεύει τους εργαζόμενους να γνωρίζουν τι είναι ασφαλές να λένε «δυνατά» στην εργασία τους και τι πρέπει να κρατούν για τον εαυτό τους. Διδάσκονται πώς να είναι επαγγελματίες, αλλά υποσυνείδητα, δεν συνδυάζουν την έκφραση συναισθημάτων με τον επαγγελματισμό, και έτσι γεννιέται το pleasanteeism.

Είναι τόσο «νέο» αυτό το νέο trend;

Εάν το προσεγγίσουμε αντικειμενικά το ζήτημα, ο χώρος εργασίας δεν είναι πάντα το πιο ευχάριστο μέρος. Οι έρευνες, όμως, και προφανώς και οι ειδικοί, πιστεύουν ότι αυτό έχει γίνει πιο εμφανές τα τελευταία χρόνια. Η φράση pleasanteeism επινοήθηκε για πρώτη φορά το 2021 κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Η έρευνα εκείνης της χρονιάς από την εταιρεία Lime Global, διαπίστωσε ότι το 51% των εργαζομένων ένιωθε την ανάγκη να επιδεικνύει ένα γενναίο πρόσωπο μπροστά στους συναδέλφους του. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε σε 75% το επόμενο έτος.

Και πρόσεξε: Το να είσαι χαρούμενος και ευχάριστος, και αυτό να βασίζεται στη συνεργασία και το ομαδικό πνεύμα, είναι κάτι που το θέλουμε. Αυτό που δεν θέλουμε, είναι όταν αυτή η «ευχάριστη συμπεριφορά» βασίζεται στον φόβο και κατ’ επέκταση έχει αρνητικό αντίκτυπο στο πώς σε βλέπουν στον εργασιακό χώρο.

Εάν αυτό είναι κάτι που αντιμετωπίζεις τακτικά, υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις για να ξεπεράσεις το αίσθημα ότι πιέζεσαι να έχεις πάντα ένα χαμόγελο στο πρόσωπό σου.

  • Αποδέξου τα συναισθήματά σου
  • Νιώσε άνετα με την αποδοκιμασία και τις διαφωνίες και μάθε να αντιμετωπίζεις τις συγκρούσεις, αντί να τις αποφεύγεις
  • Άρχισε να βλέπεις τον ατομικισμό σου ως μια υγιή προσέγγιση και ανέκτησε τον αυτοσεβασμό σου
  • Εξάσκησε της άμεση επικοινωνία
  • Σταμάτα να συγκαλύπτεις τα συναισθήματά σου και ξεκίνα να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου
  • Αντί να σκέφτεσαι μόνο το κόστος των πράξεών σου, σκέψου το κόστος της αδράνειάς σου