ROAD TRIP

Roadtrip στα ελληνόφωνα χωριά της Νότιας Ιταλίας


Χριστίνα Γουδρούπη

13 Μαΐου 2019

arena_dello_stretto_nuvolosa_reggio_calabria.jpg

Ποιος δεν αγαπάει τα ταξίδια και τις εκδρομές; Όλοι μας νιώθουμε συχνά την ανάγκη να ξεφύγουμε από την απαιτητική μας καθημερινότητα και την ρουτίνα, και να εξερευνήσουμε κάτι καινούριο, να επισκεφθούμε ένα μέρος -ή και παραπάνω- που δεν έχουμε ξαναδεί. Να ξεκουραστούμε, αλλά πολύ περισσότερο να "ταΐσουμε" το μυαλό μας με νέες εικόνες και σκέψεις. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι τα ταξίδια θεωρούνται το μυστικό της νεότητας.

Καθώς ο καιρός ανοίγει, αυτή μας η ανάγκη για μια απόδραση γίνεται όλο και πιο έντονη. Κι αν έχουμε ήδη δει αρκετούς από τους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού, ένα roadtrip αποτελεί την τέλεια εναλλακτική αφού είναι μια λύση πιο πρωτότυπη και περιπετειώδης. Υπάρχουν όμως περιπέτειες που θέλουμε να αποφύγουμε στο roadtrip μας, κι αυτές είναι οι δυσάρεστες. Για να το σχεδιάσουμε και να το οργανώσουμε σωστά, χρειαζόμαστε ένα αυτοκίνητο αξιόπιστο και άνετο, το οποίο όμως δε θα μας κοστίσει μια περιουσία. Ευτυχώς, αυτό λύνεται πολύ εύκολα, χάρη στην προσφορά στην ενοικίαση αυτοκινήτου, με την οποία μπορούμε να νοικιάσουμε αυτοκίνητο για ταξίδια στην Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο, με 20% έκπτωση.

Αν θέλουμε λοιπόν να οδηγήσουμε στους επόμενους προορισμούς μας, μια πολύ ωραία ιδέα είναι ένα roadtrip στα ελληνόφωνα ή "γκρεκάνικα" χωριά της Ιταλίας, ξεκινώντας από το λιμάνι του Brindisi, περνώντας από τη Salentina Grecia, που ενώνει το Lecce με το Otranto και φτάνοντας μέχρι τη "μύτη" της Ιταλίας, στα χωριά της Calabria.

Brindisi

Ξεκινώντας από το λιμάνι της Πάτρας, της Ηγουμενίτσας, της Ζακύνθου ή της Κεφαλλονιάς, μπορούμε εύκολα να φτάσουμε στο ιταλικό Brindisi. Δεν χρειάζεται να προσπεράσουμε βιαστικά αυτό το ιταλικό λιμάνι, καθώς πρόκειται για μια γοητευτική πόλη, ήρεμη και δραστήρια ταυτοχρόνως, η οποία έχει ένα όμορφο ιστορικό κέντρο, ενώ προσφέρεται για γαστρονομικές και οινικές απολαύσεις.

Lecce

Αυτή η πανέμορφη ιταλική πόλη θα γίνει το ορμητήριό μας για την πρώτη εξόρμηση στα ελληνόφωνα χωριά. Δεν πρόκειται για μια πόλη θησαυρό όπως η Βενετία ή η Φλωρεντία, είναι όμως γεμάτη από μπαρόκ εκκλησίες του 17ου αιώνα, μονές και παλάτια, ενώ αποτελεί τη Μέκκα των ζαχαροπλαστείων, των gelaterie και των υπαίθριων πάγκων με γλυκά. Παρόλο που δεν ανήκει τυπικά στις ελληνόφωνες περιοχές, το Lecce έχει ελληνόφωνους κατοίκους (Griko) σε ορισμένα σημεία του.

Grecìa Salentina

Στο δρόμο που ενώνει το Lecce με το Οtranto, η πινακίδα που υποδέχεται τους επισκέπτες γράφει "Kalos Irtate". H περιοχή Grecìa Salentina είναι μια ελληνόφωνη ζώνη στην καρδιά του Salento, αποτελούμενη από εύπορα, προνομιούχα χωριά, με άρωμα Ελλάδας. Οι κάτοικοι των 9 αυτών χωριών είναι φιλόξενοι κι ευγενικοί, και μιλούν μια ιδιότυπη διάλεκτο των Ελληνικών, που έχει επιβιώσει διαμέσου των αιώνων. Το Calimera, το Corigliano d' Otranto, το Μartiniano, το Castrignano de greci, το Martano, το Zollino, το Melpignano, το Soleto και η Sternatia επιμένουν να θυμίζουν Ελλάδα και οι κάτοικοί τους ζουν ανάμεσα σε ελαιώνες, συκιές και αγροτόσπιτα, αλλά και κάστρα, εκκλησίες και μοναστήρια.

Calabria

O επόμενος προορισμός μας είναι η δεύτερη περιοχή με ελληνόφωνα χωριά, η Calabria, η οποία υπήρξε για μια περίπου χιλιετία σημαντικό κέντρο του ελληνισμού. Οι απόγονοι εκείνων των Ελλήνων συνεχίζουν να κρατούν ζωντανή την ελληνική πολιτισμική ταυτότητα, με τις ελληνικές επιγραφές στους δρόμους, με την γκρεκάνικη διάλεκτο, με τα τραγούδια τα οποία περνάνε από γενιά σε γενιά. Η ελληνική καρδιά χτυπάει στην ορεινή Bova, η οποία βρίσκεται 50 χιλιόμετρα από το Reggio, την πρωτεύουσα της Calabria.

Το επίνειό της, η Bova Marina, είναι μια παραλιακή κωμόπολη όπου βρήκαν καταφύγιο οι κάτοικοι της ορεινής Bova, οι οποίοι φροντίζουν και διατηρούν την πολιτιστική και γλωσσική τους κληρονομιά. Εκεί θα ακούσουμε λέξεις και φράσεις γκρεκάνικες που μοιάζουν να ξεπετάγονται από τους στίχους της Ιλιάδας και της Οδύσσειας, αλλά και Κεφαλονίτικες καντάδες και Tarantella. Εκεί βρίσκεται επίσης το Κέντρο Ελληνόφωνων Σπουδών, όπου διδάσκονται τα γκρεκάνικα, μια μικρή λαογραφική συλλογή και η Βιβλιοθήκη με πολλά ελληνικά βιβλία.

Το ταξίδι μας θα ολοκληρωθεί με επισκέψεις στα υπόλοιπα ελληνόφωνα χωριά της Calabria, όπως το Roghudi (Ροχούδι), το Palizzi, το Condofuri (Κοντοχώρi) και πολλά άλλα χωριά με ελληνοιταλικά ονόματα και θα θαυμάσουμε το βουνό Aspromonte, και τον Πενταδάχτυλο βράχο, του οποίου τα 5 δάχτυλα αντικρίζουν όλα τα ελληνόφωνα χωριά της Calabria.Θα περπατήσουμε στα μικρά μεσαιωνικά δρομάκια των χωριών παρατηρώντας τις πινακίδες με τα ονόματα των δρόμων: Οδός Παναγίας της Ελλάδος, Oδός Φειδία κλπ, αλλά και ελληνικές πινακίδες με την γκρεκάνικη γραφή στις εισόδους των χωριών.

Από εκεί, θα πάρουμε σιγά σιγά το δρόμο της επιστροφής μέχρι το Brindisi, κάνοντας μικρές στάσεις σε όσα μέρη μας αρέσουν.

Εξάλλου, ταξίδια όπως αυτό είναι σημαντικό να είναι οργανωμένα, χωρίς όμως να απαγορεύονται μικρές "παρεκκλίσεις" για να θαυμάσουμε μερικά ακόμα τοπία, να φάμε μερικές ακόμα τοπικές σπεσιαλιτέ, και να τραβήξουμε μερικές ακόμα φωτογραφίες.

Στο μόνο που έχει σημασία να μην παρεκκλίνουμε είναι στο όχημα που θα διαλέξουμε για το ταξίδι μας. Χρειαζόμαστε ένα όχημα το οποίο να είμαστε βέβαιοι ότι είναι σε καλή κατάσταση, να μας παρέχει όλη την άνεση και την ασφάλεια που απαιτεί ένα ταξίδι εκατοντάδων χιλιομέτρων, χωρίς όμως να ξεφεύγει από το budget μας. Αυτό μπορούμε να το διασφαλίσουμε επιλέγοντας την προσφορά στην ενοικίαση αυτοκινήτου, χάρη στην οποία θα νοικιάσουμε το καταλληλότερο αυτοκίνητο για ταξίδι, με 20% έκπτωση.

Τι άλλο μένει; Τίποτα. Το ταξίδι μας είναι έτοιμο κι εμείς οδηγούμε άνετα και οικονομικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διαβάστε περισσότερα και κάντε κράτηση Online με προσφορές ενοικίασης αυτοκινήτου