ΣΤΙΛ

Πόσο κακό κάνουν τα τακούνια στην υγεία μας;


The Jennettes

4 Οκτωβρίου 2018

abaca_652567_057.jpg

Άραγε, τα τακούνια κάνουν καλό στην υγεία μας; Καλή ερώτηση. Κάθε μία γυναίκα που φορά συχνά τακούνια μπορεί να μιλήσει για τις πληγές ή τον πόνο στα δάχτυλα των ποδιών που προκαλούν τα τακούνια, αλλά και για το πώς να πόδια φαίνονται πιο μακριά ή πώς δείχνει καλύτερα ένα outfit. Η πιο πρόσφατη μελέτη σχετικά με το θέμα ερευνά τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του να φοράμε τακούνια και μας έχει βάλει σε σκέψεις. Συγκεκριμένα, η μελέτη ερευνά την εξέλιξη των αλλαγών στο σώμα μας που προκαλείται μέσα στα χρόνια που φοράμε γόβες στιλέτο.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο The International Journal of Clinical Practice, επικεντρώθηκε σε φοιτήτριες στη Νότια Κορέα που εκπαιδεύονται για να γίνουν αεροσυνοδοί. Επειδή αυτές οι νεαρές γυναίκες απατείται να φορούν ψηλά τακούνια σε καθημερινή βάση για τέσσερα χρόνια, αυτό τις κάνει ένα αξιόπιστο target group για την έρευνα. Τα αποτελέσματα ήταν πολύ σημαντικά.

Σύμφωνα με τους New York Times, οι δευτεροετείς και τριτοετείς φοιτήτριες "έδειξαν μεγαλύτερη δύναμη σε μερικούς από τους μύες γύρω από τους αστραγάλους, ειδικά αυτούς στο εσωτερικό και το εξωτερικό της άρθρωσης", σε σύγκριση με τις πρωτοετείς. Αλλά στον τέταρτο χρόνο, τα πράγματα δεν έδειχναν και τόσο θετικά. Οι ίδιοι δυνατοί μύες κατέληξαν πιο αδύναμοι απ' ότι όταν ξεκίνησαν, μαζί με τους μύες των αστραγάλων. Όσο για την ισορροπία, ήταν "δραματικά χειρότερη" όπως ανέφεραν οι Times.

Οι Times ρώτησαν τους ερευνητές, τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τις καταστροφικές αυτές συνέπειες και ο Dr. Yong-Seok συμβουλεύει να δυναμώσουμε τους αστραγάλους μας με ασκήσεις για τα πέλματα. Ο Dr Neil Cronin (στην ίδια ομάδα ερευνητών της μελέτης) συμβουλεύει επίσης να βγάζουμε τα τακούνια μας όταν καθόμαστε, αφού ακόμα και η ακινησία μπορεί να έχει συνέπειες στη δομή του πέλματός μας.

Δείτε ακόμη: 5 μυστικά για να φοράτε φλατ χωρίς να κρυώνετε

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.