ΣΤΙΛ

H φούστα που φορούν όλες οι Influencers είναι must για τα party looks του 2021


Μάρθα Κουμπάνη

13 Δεκεμβρίου 2020

H φούστα που φορούν όλες οι Influencers είναι must για τα party looks του 2021

Aν υπάρχει ένα trend που έχει ταυτιστεί με το glam των γιορτών και τη διάθεση για party τότε αυτό είναι οι παγιέτες.

Κατά τη διάρκεια των αιώνων, τα ρούχα είχαν σε πολλές περιπτώσεις νομίσματα, προσκολλημένα για να αναδεικνύουν τον πλούτο εκείνου που τα φορούσε. Αυτό ήταν ιδιαίτερα κοινό μεταξύ των αρχαίων νομαδικών πολιτισμών και των ταφικών ενδυμάτων. Το "Sequin" προήλθε από την αραβική λέξη sikka, που σημαίνει "νόμισμα", αργότερα υπήρξε η ενετική λέξη zecchino. Στα τέλη του 16ου αιώνα, μεταμορφώθηκε στη γαλλική λέξη, Sequin, δηλαδή πούλιες.

Kάπου μεταξύ του 1480 και του 1482, o Leonardo da Vinci σχεδίασε μια μηχανή που, χρησιμοποιώντας μοχλούς και τροχαλίες, θα δημιουργούσε μικρούς δίσκους από ένα μεταλλικό φύλλο. Δεδομένου ότι η συσκευή δεν κατασκευάστηκε ποτέ, δεν ξέρουμε αν η ιδιοφυία της Αναγέννησης θέλησε να κάνει τα φορέματα της εποχής λιγο πιο extravagant ή αν είχε κάποιο μεγαλύτερο χρηστικό σκοπό.

Τα επίσημα φορέματα και τα κοστούμια στολίστηκαν με γυαλιστερούς μεταλλικούς δίσκους καθ 'όλη τη διάρκεια της ιστορίας, απαιτώντας ώρες ραψίματος στο χέρι από μοδίστρες.

Το 1922, οι αρχαιολόγοι άνοιξαν τον τάφο του Αιγύπτιου φαραώ Τουταγχαμών, αποκαλύπτοντας υπέροχα ρούχα στολισμένα με μικροσκοπικούς δίσκους από καθαρό χρυσό. Η δυτική μόδα υιοθέτησε γρήγορα τα εκθαμβωτικά αυτά ευρήματα με τα φορέματα των Flappers να είναι συχνά διακοσμημένα με εκατοντάδες μεταλλικές πούλιες

Μέχρι τη δεκαετία του 1930, οι κατασκευαστές ανέπτυξαν μια διαδικασία για πιο ελαφριές παγιέτες χρησιμοποιώντας ζελατίνη με χρώμα μολύβδου οι οποίες δεν είχαν καθόλου αντοχή. Ο επιστήμονας Herbert Lieberman ανέπτυξε παγιέτες από οξικό άλας όταν εργαζόταν στην παραγωγή ταινιών για την Eastman Kodak (ναι τη γνωστή εταιρία φωτογραφικών ειδών).

Πλέον, οι νέες παγιέτες είναι συνήθως κατασκευασμένες από Mylar (BoPET) ή πλαστικό. Kαι η ιστορία του οίκου Paco Rabanne όμως, έχει μακρύ παρελθόν με τις παγιέτες και τα μεταλλικά πλέγματα.

Ο Ισπανός δημιουργός ήδη από το manifesto του το 1966 πειραματίστηκε με looks εμφανίσεις από χυτά πλαστικά, σφυρήλατο μέταλλο, αλουμίνιο. Τα εμβληματικά του chain dresses παραμένουν το signature του οίκου. Για φέτος ο Paco Rabanne λάνσαρε ένα σετ από top και μίνι φούστα από φαρδιές παγιέτες σε ασημί. Τα κορίτσια της μόδας έχουν ήδη εμμονή και εμείς βρήκαμε τι θα φορέσουμε τα Χριστούγεννα.

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.