ΣΤΙΛ

Christian Dior: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο εμβληματικός σχεδιαστής που καθόρισε την παγκόσμια μόδα


Μάρθα Κουμπάνη

21 Ιανουαρίου 2021

Christian Dior: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο εμβληματικός σχεδιαστής που καθόρισε την παγκόσμια μόδα

Ο Christian Dior γεννήθηκε στις 21 Ιανουαρίου του 1905 στην πόλη Γκρανβίλ της Νορμανδίας. To 1910 μετακόμισε με την οικογένειά του στο Παρίσι. Παρόλο που ήθελε να σπουδάσει αρχιτεκτονική ακολούθησε τις επιθυμίες των γονιών του να γίνει διπλωμάτης και σπούδασε στο École des Sciences Politiques. Αφού εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, άνοιξε μαζί με τον φίλο του Jacques Bonjean και την οικονομική υποστήριξη του πατέρα του μια μικρή αίθουσα τέχνης στην οδό de la Boetie με την επωνυμία Galerie Jacques Bonjean.

Το 1931 χάνει τη μητέρα και τον αδελφό του, και η οικογένειά του καταστρέφεται οικονομικά, γεγονότα που τον αναγκάζουν να κλείσει την γκαλερί του. Η καριέρα του άρχισε τη δεκαετία του 1930 όταν αποφάσισε μετά από παρότρυνση του φίλου του Jean Ozenne να πουλήσει σχέδιά του σε διάφορους οίκους μόδας υψηλής ραπτικής. Κάποια από τα σχέδια του αγοράστηκαν και από την γνωστή κατασκευάστρια καπέλων Agnes. Εκείνη την εποχή γνωρίζεται και με τον Robert Piguet και τα σχέδια του δημοσιεύονται στην εφημερίδα Le Figaro.

Με την επιστροφή του το 1941 και μέχρι το 1946 εργάστηκε για τον Γάλλο couturier Lucien Lelong. Το 1946 άνοιξε δικό του οίκο μόδας στο Παρίσι και την κοσμοπολίτικη 30 Avenue Montaigne με την υποστήριξη του οίκου υφασμάτων Boussac που ειδικευόταν στο βαμβάκι. Ο Βασιλιάς του Βαμβακιού όπως τον αποκαλούσαν, είχε στην κατοχή του μεταξύ άλλων και τον οίκο Philippe et Gaston. Ο Boussac προσέγγισε τον Dior με σκοπό να τον αναλάβει αλλά τελικά πείστηκε στην ανάγκη της δημιουργίας ενός νέου οίκου μόδας.

Ο οίκος Dior στεγάστηκε σε ένα υπέροχο κτίριο σε λευκούς και γκρι τόνους και απασχολούσε αρχικά 85 άτομα. Διευθυντής ορίζεται ο Jacques Rouët. Η πρώτη του κολεξιόν παρουσιάζεται στις 12 Φεβρουαρίου 1947 και αποτελείται από 90 δημιουργίες φορεμένες από 6 mannequins.

Η αυτοκρατορία Dior ξεκινά να χτίζεται. Η γραμμή του 1947, με τις φαρδιές φούστες και τη στενή μέση, προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση και χαρακτηρίστηκε ως το «New Look» και αποτέλεσε μία επανάσταση στο στιλ των 40's. Η αισθητική του, σε μια εποχή που οι γυναίκες είχαν αρχίσει να απελευθερώνονται από τους περιορισμούς του πολέμου, αναβίωσε την υψηλή ραπτική του Παρισιού, που είχε παρακμάσει στη διάρκεια του πολέμου.

Την ίδια χρονιά ιδρύεται το Christian Dior Parfums και κυκλοφορεί το πρώτο άρωμα Miss Dior, το όνομα του οποίου εμπνεύστηκε από την αδερφή του Catherine. Το 1949 τα τρία τέταρτα των εξαγωγών της Γαλλίας έφεραν το όνομά του. Ανάμεσα στις πελάτισσες του οι μεγαλύτερες σταρ του παλιού Hollywood αλλά και royals. Αυτός ήταν επίσης που συνέλαβε την ιδέα του «τέλους αδείας», που σήμαινε ότι έπαιρνε αμοιβή για καθένα από τα σχέδιά του. Καθιέρωσε μεταξύ άλλων τις γραμμές Tulip, Η, Α και Υ. Ο μεγάλος σχεδιαστής πέθανε στις 24 Οκτωβρίου του 1957 σε ηλικία 52 ετών από την τρίτη καρδιακή προσβολή που υπέστη.

Μέχρι και σήμερα, το γαλλικό luxurious label, το οποίο προεδρεύεται από τον Γάλλο επιχειρηματία Bernard Arnault, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της Moët Hennessy Louis Vuitton (LVMH), συνεχίζει και ηγείται των τάσεων, συνδυάζοντας την κομψή κληρονομιά του σχεδιαστή με τις επιταγές του σύγχρονου στιλ και τρόπου ζωής.

Οι top fashion designers -από τον Yves Saint Laurent στον John Galliano, Ηedi Slimane και Raf Simons- έχουν αφήσει το σημάδι της δημιουργίας τους στη λαμπρή ιστορία διαχρονικής θηλυκότητας του οίκου, με την Maria Grazia Chiuri στον ρόλο της artistic director σήμερα να είναι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής από το 2016.

Φωτογραφίες: Ideal/ Getty Images

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.