ΣΤΙΛ

«Σινεμά και Μόδα: πίσω από τον καθρέφτη»: 3 fashion documentaries μας μύησαν στον κόσμο της μόδας


Μάρθα Κουμπάνη

18 Φεβρουαρίου 2021

«Σινεμά και Μόδα: πίσω από τον καθρέφτη»: 3 fashion documentaries μας μύησαν στον  κόσμο της μόδας

Σινεμά και μόδα. Μόδα και σινεμά. Σε πόσες περιπτώσεις στο παρελθόν αυτά τα δύο συνδέθηκαν τόσο στενά που σχεδόν μετουσιώθηκαν και απέκτησαν μία υπόσταση; To αποτέλεσμα εκλεκτικό, όπως η αυθεντική και πηγαία τέχνη. Ή μήπως high fashion;

Dior, Martin Margiela, Vivienne Westwood, από τους πρωτοπόρους της εποχής τους, τρεις fashion designers τόσο διαφορετικοί μα και ταυτόχρονα τόσο επιδραστικοί, o καθένας με το δικό του τρόπο, ύφος και ήθος.

Oι game changers της μόδας. Τις τρεις αυτές προσωπικότητες της Διεθνούς μόδας είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα μέσα από το νέο αφιέρωμα της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης με τίτλο: «Σινεμά και Μόδα: πίσω από τον καθρέφτη», που πραγματοποιήθηκε στην online πλατφόρμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (online.filmfestival.gr).

Τρία fashion documentaries που αξίζει να αναζητήσετε, παρουσιάζουν στοιχεία από την ζωή, τον τρόπο σκέψης και δημιουργίας τριών προσωπικοτήτων το καθένα από διαφορετική οπτική γωνία.

Dior and I

To Dior and είναι γραμμένο και σκηνοθετημένο από τον Frédéric Tchen. Κυκλοφόρησε το 2014 και αντίθετα από ό,τι θα περίμενε κανείς, δεν επικεντρώνεται στον ίδιο τον μετρ της υψηλής ραπτικής Christian Dior. Το ντοκιμαντέρ, κάνει focus στην εποχή που τα ηνία του θρυλικού οίκου ανέλαβε ο Βέλγος σχεδιαστής Raf Simons,το 2012. 

Ο Simons προερχόμενος από τον Jill Sander και την μινιμαλιστική ανδρική μόδα του ομώνυμου label του, σήκωσε στους ώμους του το βάρος της κληρονομιάς του γαλλικού οίκου μόδας, μιας κληρονομιάς που περιελάμβανε το όραμα του couturier για την θηλυκότητα και το διάσημο New Look.

H αίσθηση αυτή του βάρους της ευθύνης είναι παρούσα σε όλη την διάρκεια του film, που περιγράφει τις 8 εβδομάδες πυρετώδους προετοιμασίας για την Haute Couture συλλογή.

jenny.gr

Η ταινία ουσιαστικά είναι ένας διάλογος ανάμεσα στους δύο σχεδιαστές, στο παρελθόν και το παρόν, στο στιλ των 50s-60s και την σύγχρονη ματιά ενός άνδρα που αγαπά την αφηρημένη τέχνη και τις καθαρές γραμμές.

 Σε αυτό όμως, ο Raf Simons δεν είναι μόνος του. Δίπλα του βρίσκονται τόσο το δεξί του χέρι (πρόσφατα διορισμένου creative director του οίκου Alaia) Pieter Mulier, όσο και οι άνθρωποι που απαρτίζουν τον οίκο, οι ομάδες που εργάζονται στα δύο ateliers.

jenny.gr

Το πνεύμα του ιδρυτή του οίκου είναι επίσης εκεί. Μια παρουσία που αισθάνονται όλοι, από τον επικεφαλής μέχρι τον τελευταίο μόδιστρο. Για όσους δεν έχουν μελετήσει τον Raf Simons, το φιλμ θα τους βάλει για τα καλά στην θέση του, τόσο που μπορεί και να συναισθανθούν την συγκίνηση του, λίγες στιγμές πριν το ντεμπούτο του show.

Martin Margiela: In his own words 

O Martin Margiela, ιδρυτής του ομώνυμου οίκου παραμένει μέχρι σήμερα ένας ζωντανός θρύλος της μόδας και ταυτόχρονα γρίφος. Ο λόγος είναι τόσο η avante garde αισθητική στα looks του αλλά και το γεγονός πως κατάφερε σε όλη την πορεία του να διατηρήσει κρυφό το πρόσωπο του: Δεν εμφανίστηκε ποτέ στην πασαρέλα, δεν έδωσε ποτέ φυσική συνέντευξη και δεν φωτογραφήθηκε.

jenny.gr

Μεταξύ 1985 και 1987 εργάστηκε για τον Jean Paul Gaultier, πριν παρουσιάσει την πρώτη δική του συλλογή με τον δικό του οίκο Maison Margiela, τον οποίο ίδρυσε με την συνεργάτη του Jenny Meirens το 1989. Μεταξύ 1997 και 2003 ήταν ο δημιουργικός διευθυντής της γυναικείας σειράς Hermès.

Η ταινία του 2019 σε σενάριο και παραγωγή του Reiner Holzemer είναι η αφήγηση της εντυπωσιακής ιστορίας του από τον ίδιο τον Μartin Μargiela, o οποίος διατηρεί κρυφή την εικόνα του ακόμα και στο φιλμ. 

jenny.gr

Η μπάσα ανδρική φωνή του με τη ζεστή χροιά και τα ελαφρώς σπαστά αγγλικά σε συνεπαίρνουν από το πρώτο κιόλας λεπτό. Όπως εξηγεί, ένιωθε ότι δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει στην αντιμετώπιση των media, τις απαιτήσεις του εμπορίου αλλά και το Internet. Αυτός ήταν και ο λόγος που παραιτήθηκε το 2009, στα 20 χρόνια από την ίδρυση του οίκου.

Η κάμερα ακολουθεί τις ντελικάτες κινήσεις των χεριών του καθώς εκείνος σχεδιάζει, κόβει ένα μικρό κομμάτι ύφασμα ή φτιάχνει ένα κόσμημα από τα πιο αναπάντεχα υλικά όπως ένας φελλός. Λάτρευε να περιπλανάται σε flea markets και να διαλέγει second hand ρούχα, τα οποία αργότερα χρησιμοποίησε στις συλλογές του.

Η ταινία τελειώνει με τον καλύτερο τρόπο: O δημοσιογράφος ρωτά τον Margiela αν είπε όλα όσα ήθελε στην μόδα. Η απάντηση αργεί, αλλά τελικά έρχεται και είναι αυτό που όλοι θέλαμε να ακούσουμε.

Vivienne Westwood: Punk, Icon, Activist

H Vivienne Westwood έγινε ένα αληθινό ίνδαλμα της μόδας και συνδέθηκε όσο κανείς άλλος με το ρεύμα της punk. To ντοκιμαντέρ του 2018 της  Lorna Tucker παρουσιάζει την ζωή της από νεαρή ηλικία μέχρι σήμερα, μέσα από αλλεπάλληλα throwbacks.

H επαναστάτρια της Βρετανική μόδας, σε μικρή ηλικία μετακόμισε στο Λονδίνο και αργότερα έγινε δασκάλα, τελικά όμως ακολούθησε καριέρα στον κόσμο της μόδας. Το 1969 άνοιξε κατάστημα με την ονομασία «Let it Rock» στην Κίνγκς Ρόουντ του Λονδίνου, το οποίο ταυτίστηκε με το κίνημα της πανκ. Από εκεί ξεκίνησαν όλα.

Παντρεύτηκε πρώτα τον χορευτή της rock & roll Derek Westwood.

jenny.gr

Ο δεύτερος της γάμος ήταν με τον Malcolm McLaren manager των Sex Pistols, γεγονός που ενίσχυσε την φήμη και των δύο. Χρησιμοποιούσε ρούχα από δεύτερο χέρι και ακόμα και σήμερα δεν θυμάται την ακριβή στιγμή που ήρθε η αναγνώριση και επιτυχία. Πάντα όμως ήθελε να είναι στο προσκήνιο, γιατί ήξερε ότι είναι ταλαντούχα και είχε πράγματα να πει.

Σε όλη τη διάρκεια της ταινίας η ταραχώδης ζωή και εκκεντρική της έκφραση της προκαλεί εντύπωση. Όπως και το γεγονός ότι παραμένει ανεξάρτητη και διαχειρίζεται την punk αυτοκρατορία της μόνη.

jenny.gr

Πλέον είναι παντρεμένη με τον πρώην μαθητή της στη μόδα, Andreas Kronthaler, ο οποίος παρουσιάζεται ως ο αφανής ήρωας των πρόσφατων συλλογών της, την ώρα που εκείνη παίρνει μέρος σε συζητήσεις, δράσεις και διαμαρτυρίες για το κλίμα.

Η  Vivienne Westwood θέλει να αλλάξει τον κόσμο και η αλήθεια είναι πως σε μεγάλο βαθμό το καταφέρνει. Όχι μόνο με τις τολμηρές δημιουργίες και τα shows της, αλλά και με την ακτιβιστική της δράση.

Φωτογραφίες Getty/Ideal Images

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.