ΣΤΙΛ

Jacques de Bascher: Ο επί 18 χρόνια σύντροφος του Κarl Lagerfeld και εραστής του ανταγωνιστή του, Saint Laurent


Μάρθα Κουμπάνη

19 Φεβρουαρίου 2021

Jacques de Bascher: Ο επί 18 χρόνια σύντροφος του Κarl Lagerfeld και εραστής του ανταγωνιστή του, Saint Laurent

Δύο χρόνια από το θάνατο του Karl Lagerfeld, πολλοί είναι εκείνοι που ανακαλούν τις μεγάλες του αγάπες, συμπεριλαμβανομένων της γάτας του Choupette, της Chanel και της Diet Coke. Λίγοι είναι εκείνοι που κάνουν trhowback σε μια από τις πιο σημαντικές σχέσεις της ζωής τους. 

Σύμφωνα με τη Γαλλίδα δημοσιογράφο Marie Ottavi, ο Lagerfeld είχε σχέση για 18 χρόνια με τον Jacques de Bascher, για τον οποίο η Ottavi έγραψε το βιβλίο «Jacques de Bascher, Dandy de l'Ombre». Χρησιμοποιώντας λεπτομέρειες που συλλέχθηκαν από τον ίδιο τον Κaiser της μόδας, η Ottavi περιέγραψε μια σχέση «βασισμένη στην ελευθερία και την ανοιχτή σκέψη» ανάμεσα σε δύο πολύ διαφορετικούς ανθρώπους.

Ο Jacques de Bascher ήταν Γάλλος αριστοκράτης από καθολική οικογένεια. Αφού σπούδασε, υπηρέτησε στο Γαλλικό ναυτικό. Μάλιστα λέγεται ότι είχε σχέση με έναν από τους δασκάλους του στο Λύκειο, όταν και κατάλαβε την σεξουαλική του ταυτότητα.

Ξεκίνησε την υπηρεσία του στο πλοίο Orage, το οποίο έπλεε για Μαρτινίκα και την Papeete. Έγινε σχεδόν δημοσιογράφος, γράφοντας ενημερωτικά δελτία, ενώ επέλεγε μουσική και συνεντεύξεις για το ραδιόφωνο του πλοίου. Φυλακίστηκε για έναν μήνα στο στρατόπεδο Arue στην Ταϊτή για προκλητική και κακή συμπεριφορά απέναντι στους συντρόφους του.

Μετά από μόλις εννέα μήνες στο ναυτικό, επέστρεψε στη Γαλλία. Από το 1972 εργάστηκε στην Air France, όμως οι κοινωνικοί κύκλοι τον κέρδισαν. Γνώρισε για πρώτη φορά τον Karl Lagerfeld στο Nuage στην ηλικία των 21 ετών.

 

jenny.gr

Όμως ο Lagerfeld δεν φέρεται να είναι ο μοναδικός σχεδιαστής με τον οποίο είχε σχέση ο Bascher. Στη δεκαετία του 1970, ο de Bascher είχε «παράνομο δεσμό» και με τον Yves Saint Laurent, φίλο και ανταγωνιστή του Lagerfeld, σύμφωνα με την κριτικό μόδας από τη Νέα Υόρκη, Cathy Horyn.

Ο Ottavi υποστηρίζει ότι ο Lagerfeld πάντα ήξερε για την σχέση μεταξύ Saint Laurent και de Bascher, η οποία μετατράπηκε σε σκάνδαλο εξαιτίας του Pierre Bergé, συνιδρυτή του οίκου Saint Laurent και στενό συνεργάτη του Yves. «Η σχέση δεν ήταν πρόβλημα για τον Lagerfeld. Ήταν θυμωμένος με τον Pierre Bergé για το σπάσιμο της φιλίας τους, μιας πολύ μεγάλης φιλίας που ξεκίνησε όταν ήταν πολύ νέοι και άγνωστοι», δήλωσε η Ottavi στο Cut. «Ο Karl δεν μπορούσε να ζήσει με κανέναν (εκτός από την Choupette), μου είπε».

Το βιβλίο της Οttavi σημειώνει επίσης ότι η σχέση μεταξύ Lagerfeld και de Bascher δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. «Αγαπούσα απεριόριστα αυτό το αγόρι, αλλά δεν είχα φυσική επαφή μαζί του», της είχε πει ο Lagerfeld. Η Ottavi λέει: «Η σχέση τους ήταν σε άλλο επίπεδο. Βασίστηκε σε μια αισθητική, πνευματική επαφή. Ο Jacques είχε πολλές σχέσεις με άντρες και συνήθιζε να μιλάει για αυτό με τον Κarl».

jenny.gr

Αν και δεν ήταν σεξουαλική σχέση, ο Lagerfeld μιλούσε για τον de Bascher με έναν ρομαντικό τρόπο: «Ο Jacques de Bascher, όταν ήταν νέος, ήταν διάβολος με το πρόσωπο της Garbo ... Ντυνόταν όπως κανένας άλλος. Ήταν μπροστά από όλους. Με έκανε να γελάω περισσότερο από οποιονδήποτε. Ήταν το αντίθετο από μένα. Ήταν ταυτόχρονα απίστευτος και απαίσιος. Ήταν τέλειος».

Σύμφωνα με την Ottavi, η σχέση του Lagerfeld με τον de Bascher ήταν η πιο σημαντική, με τον σχεδιαστή να παραμένει στο πλευρό του μέχρι το τέλος, ακόμη και βάζοντας ένα ράντζο δίπλα στο κρεβάτι του στο νοσοκομείο. Όταν ο De Bascher πέθανε το 1989 από επιπλοκές που σχετίζονταν με το AIDS, ο Lagerfeld - ο οποίος δεν πήγαινε ποτέ να παρακολουθήσει κηδείες και δεν έμεινε μαζί ούτε με τη μητέρα του στις τελευταίες στιγμές της – οργάνωσε την τελετή για το θάνατο του αγαπημένου του φίλου.

jenny.gr

Ανακαλώντας τις ιστορίες που ο Lagerfeld της είπε στις πρώτες συνεντεύξεις του για τον Jacques, η Ottavi είπε: «Όταν μιλήσαμε για τον Jacques de Bascher, ο Karl Lagerfeld έκλαιγε. Δεν ήθελε να αφήσει ίχνη της αγάπης του για τον Jacques. Κατέστρεψε όλα τα αναμνηστικά και πολλά έγγραφα για τον ίδιο και για τη ζωή του. Προτίμησε να κάψει το παρελθόν παρά να αφήσει τη μνήμη σε άλλους».

Ο acques de Bascher ανακάλυψε ότι ήταν θετικός στον ιό HIV το 1984. Στο τέλος της ζωής του, αποκόπηκε σχεδόν από όλους, ανίκανος να αντέξει τη φυσική παρακμή. Πέθανε από AIDS στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Raymond Poincaré το 1989.

 Φωτογραφίες Getty/Ideal Images

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.