ΣΤΙΛ

O Marios Schwab, καλλιτεχνικός διευθυντής τoυ Zeus + Δione μιλά αποκλειστικά στη fashion editor του #jennygr για μόδα και σινεμά


Μάρθα Κουμπάνη

26 Φεβρουαρίου 2021

O Marios Schwab, καλλιτεχνικός διευθυντής τoυ Zeus + Δione μιλά  αποκλειστικά στη fashion editor του #jennygr για μόδα και σινεμά

Μόδα και σινεμά. Σινεμά και μόδα.

Πόσες και πόσες φορές δεν ένωσαν τις δυνάμεις τους προκειμένου να προκαλέσουν συναισθήματα βαθιάς συγκίνησης στα μάτια και την ψυχή των θεατών. Πόσες φορές δεν κατάφεραν να διεγείρουν στον ύψιστο βαθμό το καλλιτεχνικό αισθητήριο, να ξυπνήσουν την δημιουργία και να πυροδοτήσουν την φαντασία δημιουργών και κοινού.

Σε πολλές περιπτώσεις μας ταξίδεψαν παίρνοντας μας από το χέρι σε ένα ταξίδι ευγένειας και κομψότητας. Άλλες πάλι χαράχτηκαν βαθιά στην μνήμη μας ώστε να ανατρέχει ο νους μας κάθε φορά που αναζητά διαφυγή από την ασχήμια της πραγματικότητας.

Όλα αυτά έρχεται να μας υπενθυμίσει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Athens Fashion Film Festival. Μια γιορτή μόδας και κινηματογράφου, που φέτος πραγματοποιείται ψηφιακά, με τίτλο «Touch me not - Mη μου άπτου».

Το Design In Film γίνεται αντικείμενο συζήτησης του φεστιβάλ.

 «Fashion in Film - Wardrobes make characters» και ποιος καλύτερος από τον Eλληνοαυστριακό σχεδιαστή Μario Schwab, νεοδιορισμένο creative director του ελληνικού brand  Zeus + Δione για να μοιραστεί την δική του οπτική.

Ποιος είναι ο Marios Schwab


Πρώην Creative Director του Halston, ο διακεκριμένος Ελληνοαυστριακός Σχεδιαστής Μόδας Marios Schwab ανέλαβε πρόσφατα τα ηνία του επιτυχημένου ελληνικού brand “Zeus and Dione”.

‘Εχοντας ντύσει διάσημες ηθοποιούς όπως οι Chloe Sevigny, Demi Moore και Jessica Alba, θα παρουσιάσει την εμπειρία της συνεργασίας ενός σχεδιαστή μόδας με το σινεμά.

Παράλληλα θα σχολιάσει το ανερχόμενο trend που θέλει τους σχεδιαστές μόδας να χρησιμοποιούν τα fashion films, ως ένα δυναμικό τρόπο για να καλλιεργήσουν την ταυτότητα του brand στη συνείδηση του κοινού και όχι απλώς να προωθήσουν τα προϊόντα τους.

Ο Marios Schwab γεννήθηκε στην Αθήνα και στην εφηβική ηλικία μετακόμισε οικογενειακώς στην Αυστρία. Ήξερε ήδη ότι ήθελε να γίνει σχεδιαστής. Η μητέρα του ήταν τοπογράφος και η επαφή του με την αρχιτεκτονική ήταν το εφαλτήριο της εμμονής του με την συμμετρία και αρμονία. 

Ο πατέρας του εργαζόταν στην Triumph και από εκείνον γνώρισε και αγάπησε το τεχνικό κομμάτι της δημιουργίας.

Σπούδασε στη διάσημη σχολή μόδας Esmod στο Βερολίνο από την οποία αποφοίτησε με διάκριση και το βραβείο Best Student το 1998. Το 2003 ήταν η χρονιά που μετακόμισε στο Λονδίνο όπου ολοκλήρωσε το MA στη γυναικεία μόδα στο Central Saint Martins. Είχε την ευκαιρία να εργαστεί στον Lanvin, όμως εκείνος προτίμησε να συνεργαστεί με τον σχεδιαστή Kim Jones.

Το 2005 δημιούργησε το δικό του brand και συνεργάστηκε με τον Οίκο Halston.

Ο Scwab μίλησε αποκλειστικά στην fashion editor Μάρθα Κουμπάνη για την αλληλεπίδραση της μόδας με το σινεμά.

jenny.gr

Μόδα και σινεμά: Mε ποιον τρόπο πιστεύετε ότι αλληλεπιδρούν /συνομιλούν και ποιο μήνυμα έχουν να περάσουν στο κοινό;

Oι κινούμενες εικόνες και η μόδα είχαν πάντα σχέση. Από την αρχή, είτε πρόκειται να αναδείξουν ή να υποτάξουν έναν χαρακτήρα είτε να ντύσουν κατάλληλα μια σιωπηλή ταινία σταρ. Όπως γνωρίζουμε, αυτή η σχέση υπάρχει ακόμη και σήμερα.

Πιστεύετε ο «διάλογος» τους είναι απλά μια εφήμερη τάση ή μήπως το μέλλον των fashion shows την εποχή της πανδημίας;

Δεν είμαι σίγουρος για τις «τάσεις», ωστόσο είναι ένα μέσο στο οποίο οι οίκοι / τα εμπορικά σήματα μόδας μπορεί να χρησιμοποιήσουν για να μεταδώσουν μια συγκεκριμένη ιστορία, συναίσθημα ή δράση σε βαθύ αποτέλεσμα. Όπως ήδη αρχίζουμε να βλέπουμε.

Wardrobes make characters: Σε πολλές περιπτώσεις από το Breakfast at Tiffany's με πρωταγωνίστρια την Audrey Hepburn μέχρι σήμερα και τις μεγάλες παραγωγές όπως το The Crown και το Τhe Queen's Gambit οι ρόλοι συνδέθηκαν με τα κοστούμια και τους σχεδιαστές πίσω από αυτά.
Κατά πόσο μπορούν τα ρούχα να αναδείξουν έναν χαρακτήρα και τι αποκαλύπτουν για αυτόν;.

Είναι κοινή γνώση ότι συγκεκριμένα ενδύματα επικοινωνούν συγκεκριμένες ιδέες για ένα άτομο, είτε είναι ακριβείς είτε όχι. Η ομορφιά του σήμερα είναι ότι ο καθένας μπορεί να φορέσει οτιδήποτε και ίσως χωρίς δεύτερη σκέψη.

Ο Shcwab, o oποίος παρουσίασε πρόσφατα την πρώτη στου συλλογή στο τιμόνι του οίκου Zeus+Δione, εμπνευσμένη από τα 200 χρόνια από την Eλληνική Επανάσταση, θα μιλήσει την Παρασκευή 26/2 στις 19.00 στο 3o Athens Fashion Film Festival.

Περιηγηθείτε στο site του φεστιβάλ, www.athensfff.com, όπου μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης (Programme), info για όλες τις διαδικτυακές συζητήσεις (Initiatives) και πληροφορίες-οδηγίες για την πρόσβαση σε όλες τις προβολές (Online Screenings).

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.