ΣΤΙΛ

Τα πιο παιχνιδιάρικα «μαρτάκια» θα μας φτιάξουν το κέφι, με ή χωρίς ήλιο να μας κάψει


Μάρθα Κουμπάνη

27 Φεβρουαρίου 2021

Τα πιο παιχνιδιάρικα «μαρτάκια» θα μας φτιάξουν το κέφι, με ή χωρίς ήλιο να μας κάψει
Τα ωραιότερα μαρτάκια για να καλωσορίσουμε την άνοιξη

Μπορεί τον φετινό Μάρτη εκτός από τον ερχομό της άνοιξης να «γιορτάζουμε» και έναν χρόνο πανδημίας, όμως δεν θα αφήσουμε να μας πάρει από κάτω. Πολλά άλλαξαν στην ζωή μας τον τελευταίο έναν χρόνο, όμως αυτό που δεν άλλαξε είναι η ταυτότητά μας ως λαός. Δεν θα το βάλουμε κάτω.

Και μπορεί να μην ξέρουμε τι καιρό μας επιφυλάσσει ο «Μάρτης γδάρτης», ξέρουμε όμως ότι θα τηρήσουμε το έθιμο και θα φορέσουμε τα πιο όμορφα και παιχνιδιάρικα μαρτάκια.

Θα φτιάξουν την διάθεση τόσο την δική μας όσο και των παιδιών. 

Από που προέρχεται το έθιμο

Σε περίπτωση που δεν το έχετε ψάξει, το έθιμο πιστεύεται ότι έχει ρίζες στην Αρχαία Ελλάδα και στα Ελευσίνια Μυστήρια, όπου οι μύστες έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι, όπως παρατηρεί ο λαογράφος Νικόλαος Πολίτης, σύμφωνα με το sansimera.

Το έθιμο θέλει την 1η του Μάρτη οι μητέρες να φορούν στον καρπό του χεριού των παιδιών τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον Μάρτη ή Μαρτιά, για να τα προστατεύει από τον πρώτο ήλιο της άνοιξης, που είναι ιδιαίτερα βλαβερός, σύμφωνα με τις λαϊκές δοξασίες. Το λευκό και το κόκκινο χρώμα δεν είναι διόλου τυχαία, καθώς κατά την λαική παράδοση διώχνουν το κακό.

Ο «Μάρτης» φτιάχνεται την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου και φοριέται την πρώτη ημέρα του Μάρτη, μέχρι και την τελευταία ημέρα. Τότε, λέγεται, ότι το βραχιολάκι πρέπει να τοποθετηθεί επάνω σε τριανταφυλλιά, ώστε τα μάγουλα του κατόχου τους να γίνουν κόκκινα, όπως τα τριαντάφυλλα! Στη συνέχεια, τον Μάρτη θα τον παραλάβουν τα χελιδόνια, που σαν αποδημητικά πουλιά που είναι, κάνουν και πάλι κάθε άνοιξη την εμφάνισή τους, και θα τον χρησιμοποιήσουν για να στερεώσουν τη νέα φωλιά που θα φτιάξουν.
 

Δεν ξέρουμε αν θα τα τοποθετήσουμε σε τριανταφυλλιά, ξέρουμε όμως ότι θα τα φοράμε όλο τον μήνα και  ίσως τα φωτογραφήσουμε για το Instagram, αφού είναι πανέμορφα.

 

jenny.gr

Gregio

Δείτε τα ομορφότερα στη gallery που ακολουθεί:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.