ΣΤΙΛ

Elsa Peretti: Ποιά ήταν η εμβληματική σχεδιάστρια κοσμημάτων του Tiffany & Co


Μάρθα Κουμπάνη

22 Μαρτίου 2021

Elsa Peretti: Ποιά ήταν η εμβληματική σχεδιάστρια κοσμημάτων του Tiffany & Co
H Elsa Peretti έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών

H Elsa Peretti, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών. Η κορυφαία σχεδιάστρια κοσμημάτων, της οποία το όνομα έγινε συνώνυμο με τον οίκο κοσμημάτων Tiffany & Co. άφησε μια τεράστια κληρονομιά μοναδικών σχεδίων high jewelry.

Η Elsa Peretti γεννήθηκε στη Φλωρεντία.

Σπούδασε στη Ρώμη και την Ελβετία.  Αρχικά δίδασκε γαλλικά και εργαζόταν ως εκπαιδεύτρια σκι στο γερμανόφωνο ελβετικό ορεινό χωριό Gstaad. Αργότερα, επέστρεψε στη Ρώμη για σπουδάσει Interior design και στη συνέχεια εργάστηκε για τον αρχιτέκτονα του Μιλάνου Dado Torrigiani. To 1964 μετακόμισε στην Ισπανία και ξεκίνησε την καριέρα της ως μοντέλο.

 

Τέσσερα χρόνια αργότερα έφυγε για τη Νέα Υόρκη όπου και γνώρισε τους Andy Warhol και Roy Halston, και έζησε μαζί τους τις θρυλικές στιγμές του Studio 54.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, μαζί με την Karen Bjornson, την Anjelica Huston, την Alva Chinn, την Pat Cleveland και την Pat Ast, μεταξύ άλλων, έγινε ένα από τα αγαπημένα μοντέλα του Halston, τις περίφημες Halstonettes.

Το 1969, η Peretti άρχισε να δημιουργεί νέα στυλ κοσμημάτων για μερικούς σχεδιαστών μόδας στο Μανχάταν. Αγαπούσε το ασήμι και εμπνεόταν από τις γραμμές της φύσης.

Το πρώτο της κόσμημα που βρέθηκε ποτέ στο catwalk ήταν για το show του οίκου Giorgio di Sant’ Angelo. Σχεδίασε πολλά κοσμήματα και συσκευασίες αρωμάτων για τον Roy Halston. Ήταν εκείνος που την σύστησε στον οίκο Tiffany & Co., ξεκινώντας μια συνεργασία που διήρκεσε πενήντα χρόνια.

Mάλιστα το 1973, ο Halston της ζήτησε να σχεδιάσει το μπουκάλι για το άρωμα του, το οποίο έμελλε να γίνει το δεύτερο άρωμα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών μετά το θρυλικό Chanel Νο 5.

jenny.gr

Από τη στιγμή που η Peretti έγινε μέλος της Tiffany & Co. ως ανεξάρτητη σχεδιάστρια έλαβε το Βραβείο Coty του 1971,  και είχε την πρώτη της εμφάνιση στο περιοδικό Vogue. Το 1972, το Bloomingdale's, ένα από τα καταστήματα ορόσημα της Νέας Υόρκης, άνοιξε μια αποκλειστική μπουτίκ Peretti. Το 1974, η Peretti υπέγραψε σύμβαση με την Tiffany & Co για να σχεδιάσει ασημένια κοσμήματα και μέχρι το 1979, ήταν η leading designer της εταιρείας.

Μία από τις πιο Iconic στιγμές ήταν στο Halloween του 1975, όταν φωτογραφήθηκε ως κουνελάκι του Playboy από τον Helmut Newton.

Η Peretti σχεδίασε πάνω από τριάντα συλλογές για την Tiffany. Κατά τη διάρκεια της θητείας της στο οίκο, ταξίδεψε στην Ιαπωνία, την Κίνα και την Ευρώπη και εμπνεύστηκε από το έργο τεχνιτών εκεί για τη δημιουργία κλασικών συλλογών όπως Bean, Open Heart, Mesh, Bone και Zodiac. Εκτός από το ασήμι, μέρος της υπογραφής της ήταν η χρήση υλικών όπως νεφρίτης, λάκα και rattan.

Τα έργα της έχουν χαρακτηριστεί ως «επαναστατικά», «διαχρονικά» και «μοντέρνα». 

 

Η Vogue έγραψε για την Elsa Peretti πως δημιούργησε ένα εθνικό πάθος για τα κοσμήματα, από τη Νέα Υόρκη, μέχρι την Καλιφόρνια.

Το 2000, δημιούργησε μια φιλανθρωπική οργάνωση προς τιμήν του πατέρα της, το σημερινό Nando and Elsa Peretti Foundation.

Αρχικά το ίδρυμα είχε εστίαζε στο περιβάλλον και τη προστασία της άγριας ζωής, και σε ανθρωπιστικά προγράμματα, ιδίως εκείνα που στοχεύουν στη φτώχεια. Με την πάροδο του χρόνου, το πεδίο των εργασιών του ιδρύματος διευρύνθηκε για να υποστηρίξει ένα ευρύ φάσμα έργων για την «προώθηση των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων, με ιδιαίτερη έμφαση στο δικαίωμα στην εκπαίδευση, τα δικαιώματα των παιδιών και τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των γυναικών.

H Tiffany & Co. τίμησε τη σχεδιάστρια λέγοντας, «Μια αριστοτεχνική τεχνίτης, η Elsa Peretti έφερε επανάσταση στον κόσμο του σχεδιασμού και άλλαξε για πάντα τον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες φορούσαν κοσμήματα. Η κληρονομιά της Elsa θα παραμείνει μια συνεχής έμπνευση για τις επόμενες γενιές».