Η μόδα υπεύθυνη για την μόλυνση των υδάτων: 6 τρόποι να μειώσετε το αποτύπωμα Η2Ο ξεκινώντας από τη ντουλάπα σας

Μάρθα Κουμπάνη
Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2021

Χρειάζονται 2.720 λίτρα νερού για να να φτιαχτεί μόνο ένα βαμβακερό μπλουζάκι - όσο χρειάζεται δηλαδή ένας άνθρωπος για περισσότερο από τρία χρόνια. Για να μειώσετε το αποτύπωμά σας H2O κατά την αγορά ρούχων και για να γιορτάσετε την Παγκόσμια Ημέρα Νερού στις 22 Μαρτίου, ακολουθούν έξι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να συμβάλλετε στη μείωση της κατανάλωσης νερού της βιομηχανίας μόδας.

Η μόδα είναι αναμφίβολα μια διψασμένη βιομηχανία. Σύμφωνα με το Ίδρυμα Ellen MacArthur, η παραγωγή υφασμάτων χρησιμοποιεί περίπου 93 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ετησίως - που ισοδυναμεί με 37 εκατομμύρια Ολυμπιακές πισίνες.

Η κατανάλωση νερού σε αυτό το επίπεδο γίνεται αισθητή ιδιαίτερα στις ξηρές περιοχές. «Πρώτα απ 'όλα, ο αντίκτυπος γίνεται αισθητός από εκείνες τις κοινότητες όπου πραγματοποιείται η παραγωγή», λέει η Alexis Morgan, επικεφαλής της παγκόσμιας διαχείρισης υδάτων του WWF. "Υπάρχουν ζητήματα σχετικά με την πρόσβαση στο νερό και την αποχέτευση."

Αλλά δεν είναι μόνο η κατανάλωση νερού που αποτελεί πρόβλημα κατά την κατασκευή ρούχων: η ρύπανση των υδάτινων οδών είναι επίσης σημαντική ανησυχία. Στην πραγματικότητα, εκτιμάται ότι το 20% των παγκόσμιων λυμάτων προκαλείται από διαδικασίες βαφής και φινιρίσματος στη βιομηχανία μόδας, σύμφωνα με έκθεση του 2012. «Αποτρέπει τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν αυτές τις πλωτές οδούς», εξηγεί ο Morgan. «Ορισμένες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στις διαδικασίες βαφής μπορεί να είναι προβληματικές. Η χρήση χρωμίου για παράδειγμα, στην επεξεργασία υφασμάτων και φυτοφαρμάκων μπορεί επίσης να επηρεάσει το τοπικό πόσιμο νερό. "

1. Επιλέξτε βιολογικό βαμβάκι

Το συμβατικό βαμβάκι απαιτεί τεράστια ποσότητα νερού για να αναπτυχθεί. Στην πραγματικότητα, ένα βαμβακερό μπλουζάκι μπορεί να απαιτήσει έως και 2.720 λίτρα νερού για την παραγωγή, σύμφωνα με μια έκθεση του Ινστιτούτου Νερού. Ωστόσο, το οργανικό βαμβάκι χρησιμοποιεί 91% λιγότερο «μπλε» νερό (από υπόγεια ύδατα και επιφανειακά νερά, όπως λίμνες γλυκού νερού και ποτάμια) από το συμβατικό βαμβάκι, σύμφωνα με μια μελέτη του Textile Exchange του 2017 - καθιστώντας το μια πολύ καλύτερη επιλογή .

2. Επενδύστε σε low-water jeans

Ανάλογα με τον τρόπο κατασκευής τους, τα τζιν μπορούν να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες νερού. Ένα απλό τζιν παντελόνι μπορεί να χρειαστεί  έως και 10.850 λίτρα για την κατασκευή. Γι 'αυτό πολλά brands όπως το Outland Denim, των οποίων οι θαυμαστές περιλαμβάνουν τη Δούκισσα του Sussex, προσφέρουν επιλογές Low water. «Μία από τις περιοχές με την μεγαλύτερη ένταση νερού είναι το πλύσιμο και το φινίρισμα ενός τζιν», λέει ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Outland, James Bartle. Η εταιρεία χρησιμοποιεί καινοτόμο τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού λέιζερ, για να μειώσει την ποσότητα νερού που απαιτείται για την πλύση και τη λεύκανση έως και 65 τοις εκατό.

3. Aποφύγετε τον πολυεστέρα

Μέχρι τώρα, οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι ο πολυεστέρας είναι ένα τεράστιο ζήτημα όσον αφορά τη ρύπανση των υδάτων, καθώς ρίχνει εκατομμύρια πλαστικές μικροΐνες όταν πλένονται. Τα μικροσκοπικά τεμάχια πλαστικού καταλήγουν στο πόσιμο νερό μας, καθώς επίσης και αποτελούν σοβαρή απειλή για τη θαλάσσια ζωή, κάτι που το κάνει λάθος.

Ο πολυεστέρας μπορεί επίσης να συμβάλει σημαντικά στη ρύπανση των υδάτων κατά την παρασκευή του, με επιβλαβείς χημικές ουσίες όπως κοβάλτιο, βρωμιούχο νάτριο και οξείδιο του αντιμονίου που εισέρχονται σε υδάτινες οδούς, εάν δεν αντιμετωπιστούν σωστά.

Αν μπορείτε μην ξανααγοράσετε ποτέ ρούχα από συνθετικό.

4. Μάθετε πού προέρχονται τα υλικά

Ξέρουμε είναι δύσκολο, αλλά αξίζει η προσπάθεια.
Η διεξαγωγή της έρευνά σας είναι σημαντική επειδή πρέπει να γνωρίζετε πού κατασκευάζονται τα υφάσματα για να διαπιστώσετε τι αντίκτυπο έχει η χρήση του νερού. Οι φυσικές ίνες όπως το μετάξι και η κυτταρίνη καταναλώνουν πολύ νερό, αλλά μπορεί να παράγονται σε υγρή περιοχή, για παράδειγμα. Όσο περισσότερο μπορείτε να μάθετε για το πώς και από πού προέρχονται τα υλικά, τόσο πιο ενημερωμένοι μπορείτε να είστε σχετικά με το πόσο βιώσιμο είναι κάθε ρούχο και τυχόν πιθανές αντισταθμίσεις. Επίσης εάν μια εταιρεία έχει ορατότητα στην αλυσίδα εφοδιασμού της, αυτό είναι ένα καλό σημάδι.

5. Να είστε προσεκτικοί με το δέρμα

Η επεξεργασία και το φινίρισμα του δέρματος έχει επίσης υψηλό αντίκτυπο H2O. ένα ζευγάρι δερμάτινα υποδήματα βοοειδών εκτιμάται ότι χρησιμοποιεί έως και 8.000 λίτρα για την κατασκευή. Και οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα βυρσοδεψεία είναι επίσης ανησυχητικές όσον αφορά τη ρύπανση των υδάτων. «Η επεξεργασία του δέρματος συνήθως απαιτεί αρκετά επιβλαβείς χημικές ουσίες.

6. Πλύντε τα ρούχα σας λιγότερο

Ένας εύκολος τρόπος εξοικονόμησης νερού είναι να πλένετε τα ρούχα λιγότερο συχνά. Το πλύσιμο των ρούχων καταναλώνει πολύ νερό και έχει μεγάλη περιβαλλοντική επίπτωση, οπότε σκεφτείτε δύο φορές πριν πλύνετε κάτι που έχει φορεθεί ελάχιστα και δεν είναι πραγματικά βρώμικο.

Επιπλέον ο τρόπος με τον οποίο τα πλένετε είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας. Γεμίστε το πλυντήριο και αποφύγετε τις πλύσεις με ελάχιστα ρούχα. Τέλος επιλέξτε ένα πρόγραμμα με όσο το δυνατόν χαμηλότερη κατανάλωση νερού αν έχετε.