ΣΤΙΛ

Αcademia aesthetic: Ποτέ πριν η γνώση δεν είχε το ολόδικό της στιλ


Μάρθα Κουμπάνη

3 Σεπτεμβρίου 2021

Αcademia aesthetic: Ποτέ πριν η γνώση δεν είχε το ολόδικό της στιλ
Αcademia aesthetic: Είναι η dark εκδοχή της το νέο Emo look;

Όταν ο COVID-19 μπήκε στη ζωή μας διατάραξε τα προγράμματα μας στην εργασία, το σχολείο, το πανεπιστήμιο και όλα τα κλασικά περιβάλλοντα μάθησης. Τα πτυχία καθυστέρησαν ή απονεμήθηκαν ηλεκτρονικά, όπως συνέβη άλλωστε και με το μεγαλύτερο μέρος της διδασκαλίας. Η αναζήτηση της γνώσης φαντάζει πλέον διαφορετική σε όλον τον κόσμο. Στο διαδίκτυο, ωστόσο, μια ψηφιακή υποκουλτούρα που υπάρχει εδώ και χρόνια ευδοκιμεί με μια ανανεωμένη θέρμη: η academia.

jenny.gr

Με την εκπαίδευση να επιστρέφει ξανά στη ζωή μας, η αισθητική του ακαδημαϊκού χώρου πρόκειται να αποτελέσει μια υπολογίσιμη δύναμη για την ερχόμενη σεζόν. Με τη βοήθεια της Gen Z, η εν λόγω αισθητική αποτελείται από μόδα και εικόνες που περιλαμβάνουν όλα όσα σχετίζονται με την εκπαίδευση. Μπορεί μάλιστα να χωριστεί σε διάφορες υποκατηγορίες -art academia, light academia, dark academia.

Η ακαδημαϊκή αισθητική βλέπει τη γνώση ως βασιλιά και οι υποστηρικτές της έχουν δημιουργήσει μια φιλόξενη κοινότητα που αποζητά να μάθει. Όπως ο καθένας μπορεί να είναι σπουδαστής, ο ακαδημαϊκός χώρος είναι ανοικτός σε όλους όσους εκτιμούν την μόρφωση και τη γνώση, πράγμα που σημαίνει ότι είναι μια ιδιαίτερα φιλόξενη κοινότητα για ανδρόγυνα, μη δυαδικά και LGBTQ+ άτομα. Η ακαδημαϊκή αισθητική περιστρέφεται γύρω από τα κλασικά - το ντύσιμο, τα μυθιστορήματα, τις ταινίες, την αρχιτεκτονική - αλλά είναι προοδευτική όταν πρόκειται να σπάσει στερεότυπα που σχετίζονται με το φύλο και τη ρευστότητα στην αισθητική.

 

jenny.gr

Μαύρα turtlenecks, μάλλινα/τουίντ/καρό παλτό, smart παντελόνια και γραβάτες είναι απαραίτητα σε κάθε ακαδημαϊκή εμφάνιση. Σε αυτό το στιλ μια παλιά, δερμάτινη satchel ή χαρτοφύλακας είναι πάντα καλύτερη από μια designer bag, ειδικά αν είναι γεμάτη με μυθιστορήματα ή ποίηση.

Η dark academia, η οποία είναι και η πιο δημοφιλής, προσθέτει ένα gothic twist, με ουδέτερη παλέτα χρωμάτων (γκρι, καφέ και μαύρο). Στο TikTok, το Pinterest, το Tumblr και το Instagram, οι dark academia λογαριασμοί δημοσιεύουν ιδέες για ρούχα που συχνά συνδυάζονται με παλιές κούπες καφέ, μυθιστορήματα ή παράθυρα με θέα τη βροχή. 

jenny.gr

Η τάση έχει καταλάβει το TikTok, μια πλατφόρμα που αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από έφηβους χρήστες. Ενώ η light academia προσφέρει μια πιο ρομαντική και φωτεινή αντίληψη της τάσης και η art academia επικεντρώνεται σε πίνακες και γλυπτά και όχι σε κείμενα και ταινίες, κάτι στη θλίψη και τη μελαγχολία της dark academia έχει γοητεύσει τη Gen Z, γεγονός που μας θυμίζει μια άλλη μεγάλη τάση του παρελθόντος, τους Emo.

Η Academia ήταν παρούσα σε πολλά από τα runways για τις συλλογές φθινόπωρο/χειμώνας 2021-2022, μετάξύ άλλων και των οίκων Dior, Tory Burch, Fendi, Michael Kors. Παρόλα αυτά, μία φωτογραφία από παλιότερο show του Ralph Lauren για την περίοδο Fall 2016, έχει γίνει πολλές φορές pin στο Pinterest ως χαρακτηριστική του dark academia style.

Για να σας το κάνουμε πιο ξεκάθαρο επιλέξαμε μια σειρά από εικόνες για κάθεμία σπό τις τρεις κατηγορίες.

 

Art Academia

 

Light Academia

Dark Academia

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.