ΣΤΙΛ

Canadian tuxedo: Η «στολή» μας για το φετινό φθινόπωρο έχει fun ιστορία


Μάρθα Κουμπάνη

4 Σεπτεμβρίου 2021

Canadian tuxedo: Η «στολή» μας για το φετινό φθινόπωρο έχει fun ιστορία

Αν και φαίνεται δύσκολο να το πιστέψουμε, η κυκλική φύση της μόδας συνοδεύεται από υψηλές δόσεις χιούμορ. Η ιστορία του Canadian Tuxedo είναι το καλύτερο παράδειγμα. Σήμερα βλέπουμε το look που συνδυάζει δύο denim κομμάτια, στις πασαρέλες, σε αγαπημένα μας brands και στις πιο stylish εμφανίσεις των celebrities, αλλά και των street style stars σε κάθε Εβδομάδα Μόδας.

Αυτό που γνωρίζουμε επίσης ως denim-on-denim, μια από τις δημοφιλείς τάσεις και το 2021, γεννήθηκε ως ένα τυχαίο faux pas!

Σύμφωνα με την ιστορικό Lynn Downey, το Canadian tuxedo, όπως ήταν αναμενόμενο, γεννήθηκε στον Καναδά, συγκεκριμένα, στο Βανκούβερ το 1951 και ο πρωταγωνιστής αυτής της ιστορίας είναι ο Αμερικανός τραγουδιστής Bing Crosby. Ο Crosby, λέει η ιστορία, αγαπούσε την πόλη του Βανκούβερ και την επισκέπτονταν συχνά, και παρόλο που είχε φτάσει στο απόγειο της καριέρας του, ήταν ακόμα σε μεγάλο βαθμό άγνωστος στον κόσμο. Μια μέρα, μετά από ένα κυνηγετικό ταξίδι, ο τραγουδιστής πήγε σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο για να περάσει την νύχτα. Το ξενοδοχείο, του αρνήθηκε το check-in βλέποντας τον ντυμένο με τζιν πουκάμισο και τζιν παντελόνι, αντί για το κλασικό three piece κοστούμι της εποχής. Για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί ότι τα ρούχα του ήταν από τη διάσημη μάρκα Levi Strauss & Co.

jenny.gr

To bell boy του ξενοδοχείου κατάλαβε τι συνέβη και προσπάθησε να διορθώσει την κατάσταση, κάνοντας τον θυρωρό να συνειδητοποιήσει ότι ο άντρας ντυμένος με τζιν, αν και έμοιαζε «σαν άστεγος» όπως υποστήριξε αργότερα σε συνεντεύξεις, δεν ήταν κανένας τυχαίος guest. H Levi's ανακάλυψε τι είχε συμβεί στον Crosby στο Βανκούβερ και εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση για να του σχεδιάσει ένα custom κοστούμι φτιαγμένο από τζιν, οπότε κανείς δεν θα μπορούσε να πει ότι ήταν πολύ casual ντυμένος. 

jenny.gr

Ενώ το σακάκι ήταν περισσότερο μια χιουμοριστική απάντηση σε αυτό που συνέβη στον Bing Crosby, η ιδέα πυροδότησε κατά λάθος ένα νέο concept που ήρθε για να γκρμίσει τα όρια στη μόδα, απομακρύνοντας το denim από τις ρίζες του ως ύφασμα της εργατικής τάξης και φέρνοντάς το πιο κοντά σε ένα fashion statement.

Tα total denim σύνολα μετατράπηκαν σε wardrobe staples με το πέρασμα του χρόνου.

jenny.gr

Γνώρισε μεγάλη δημοτικότητα στη δεκαετία του '90 και εμφανίστηκε ως unisex τάση που φορούσαν stars όπως η Drew Barrymore ή ο Tupac. Ωστόσο, η Britney Spears και ο Justin Timberlake αναμφίβολα έβαλαν το canadian tuxedo στον χάρτη της μόδας στα American Music Awards 2001 με το matching denim σύνολα που έφεραν την επανάσταση στη μόδα για άλλη μια φορά.

Στο σήμερα

To Canadian Tuxedo ήταν παρόν στις συλλογές των σχεδιαστών για το φθινόπωρο, τόσο τις ready-to-wear όσο και τις Haute Couture, αλλά και σε standout καμπάνιες που μας τράβηξαν την πρόσοχή όπως η συνεργασία της Naomi Osaka με την Levi's και της Beyonce με την adidas. 

Με άλλα λόγια το denim-on -denim αυτό το φθινόπωρο θα γίνει η «στολή» μας. Είναι ευκολοφόρετο και όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει από την δημιουργία του Canadian Tuxedo, δεν έχει χάσει σε τίποτα από το μοντέρνο και cool στιλ του.

jenny.gr

 

Balenciaga Haute Couture Fall-Winter 2021/2022 

jenny.gr

 

Hermès

jenny.gr

Schiaparelli 

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.