ΣΤΙΛ

Ο απόλυτος οδηγός για να καθαρίσετε σωστά τα vintage και ανακυκλωμένα ρούχα, σύμφωνα με τους ειδικούς


Μάρθα Κουμπάνη

16 Σεπτεμβρίου 2021

Ο απόλυτος οδηγός για να καθαρίσετε σωστά τα vintage και ανακυκλωμένα ρούχα, σύμφωνα με τους ειδικούς
Πώς να καθαρίσετε τα vintage και ανακυκλωμένα ρούχα, σύμφωνα με τους ειδικούς

Το να δώσετε νέα ζωή στα second hand ρούχα είναι ένας βιώσιμος και συχνά οικονομικός τρόπος για να ανανεώσετε την ντουλάπα σας. Φυσικά, το επόμενο καλύτερο πράγμα για να ένα φανταστικό vintage εύρημα είναι να μπορέσετε να το κάνετε να διαρκέσει.

Το πλύσιμο των καθημερινών ειδών είναι αρκετά απαιτητικό χωρίς να χρειάζεται να ανησυχείτε για το επίπεδο φροντίδας που απαιτείται για ορισμένα παλαιότερα αντικείμενα που μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα και επιρρεπή σε φθορές μέσω των σύγχρονων τεχνικών πλύσης.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αξίζει να κατανοήσετε τις λεπτομέρειες για το πώς να φροντίζετε σωστά τα vintage και ανακυκλωμένα ρούχα.

Σύμφωνα με το Apartment Therapy, αυτά είναι τα tips που πρέπει να ξέρετε.

Κρατήστε τα ρούχα ξεχωριστά στην αρχή


«Τα περισσότερα καταστήματα δεν καθαρίζουν αντικείμενα πριν τα προσφέρουν προς πώληση», λέει η ειδικός στα υφάσματα και τα ρούχα Mary Marlowe Leverette, οπότε κρατήστε τα πρόσφατα αγορασμένα vintage ή μεταχειρισμένα κομμάτια μακριά από τα άλλα ρούχα σας μέχρι να πλυθούν για να αποφευχθεί η μεταφορά μούχλας ή οσμής. 

jenny.gr

 

Εάν ανησυχείτε για την παρουσία ανεπιθύμητων παρασίτων, τοποθετήστε το αντικείμενο σε μια σφραγισμένη πλαστική σακούλα και αποθηκεύστε το στην κατάψυξη για τουλάχιστον 72 ώρες. Αυτή η μέθοδος μπορεί να σκοτώσει κοριούς και σκώρους και άλλα ζωύφια.

Αναζητήστε τις ετικέτες

Φυσικά, θα πρέπει πρώτα να αναζητήσετε την ετικέτα με τις οδηγίες για την φροντίδα του ρούχου, αλλά όσο πιο παλιό είναι ένα είδος, τόσο απίθανο είναι να έχει. Στην πραγματικότητα, τα είδη που κατασκευάστηκαν πριν από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 πιθανότατα δεν θα έχουν (ωστόσο αυτό δεν αποτελεί απαραίτητα δείκτη της ηλικίας ενός ρούχου). Παρόλο που η ετικέτα πρωτοεμφανίστηκε στα ρούχα το 1971, δεν υιοθετήθηκε αμέσως, λέει η Shilla Kim-Parker, διευθύνουσα σύμβουλος και συνιδρυτής της Thrilling, μιας διαδικτυακής αγοράς που περιλαμβάνει vintage και μεταχειρισμένα είδη. Και αυτές τις μέρες, είναι σύνηθες οι περισσότεροι να αφαιρούν τις ετικέτες για άνεση ή αισθητική.

Σε ότι αφορά την επιδιόρθωση, καλό είναι να πάτε το κομμάτι σε ένα αξιόπιστο στεγνοκαθαριστήριο, το οποίο μπορεί να είναι σε θέση να καθορίσει αν είναι κατασκευασμένο από φυσικό ή συνθετικό ύφασμα, λέει ο Kim-Parker.

Εκτός από το να καταλάβετε από τι είδους ύφασμα είναι φτιαγμένο ένα ρούχο, θα πρέπει επίσης να προσπαθήσετε να καταλάβετε την ηλικία του και πόσο καλά διατηρείται. «Εάν το αντικείμενο έχει ετικέτα σχεδιαστή, υπάρχουν πόροι στο διαδίκτυο, όπως το Vintage Fashion Guild, για χρονολόγηση ενός αντικειμένου σύμφωνα με το σχέδιο της ετικέτας», λέει η Kim-Parker. Εάν όχι, θα χρειαστεί κάποια έρευνα και ίσως μια συνομιλία με έναν αξιόπιστο ιδιοκτήτη καταστήματος. «Οι Vintage experts θα δουν την κατασκευή, τις ραφές, το φερμουάρ ή το κλείσιμο και το υλικό για να βγάλουν ένα συμπέρασμά για το πώς πρέπει να το φροντίσετε», λέει.

Κατά κανόνα, «όσο πιο παλιό είναι ένα ρούχο, τόσο λιγότερο πρέπει να πλένεται ή να χειρίζεται», λέει η Kim-Parker. Πάρτε, για παράδειγμα, ένα φόρεμα της δεκαετίας του 1940: «Είναι ακόμα κατάλληλο για να το φορέσετε, αλλά μπορεί να χρειαστεί επιπλέον φροντίδα όταν το πλένετε επειδή είναι λεπτό», λέει η Kim-Parker. Η λογική είναι η ίδια και σήμερα: Ένα παλαιότερο συνθετικό θα είναι λιγότερο επιρρεπές σε ζημιές σε σύγκριση με ένα νεότερο κομμάτι από μετάξι.

Ο τρόπος που ήταν αποθηκευμένο θα επηρεάσει επίσης εάν μπορεί να καθαριστεί στο σπίτι ή αν πρέπει να το χειριστεί ένας επαγγελματίας, σύμφωνα με τον Leverette. «Τα παλιά υφάσματα που δεν έχουν επιμεληθεί σωστά μπορεί συχνά να είναι εύθραυστα και να θρυμματιστούν με το άγγιγμά σας», λέει. Αυτό μπορεί να προκύψει από την έκθεση σε υπερβολική θερμότητα, υγρασία, ήλιο, ακόμη και διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.

Πώς να τα πλύνετε

Μόλις έχετε μια ιδέα για το αν μπορείτε να το πλύνετε μόνοι σας ή χρειάζεται καθαριστήριο μπορείτε να ξεκινήσετε. «Πλύνετε το στο χέρι ή τοποθετήστε το σε μια τσάντα εσωρούχων με πλέγμα και χρησιμοποιήστε το πρόγραμμα για τα ευαίσθητα, κρύο νερό και ένα απαλό απορρυπαντικό», λέει η Leverette. Και όπως αποθηκεύσατε το vintage αντικείμενο ξεχωριστά όταν το αγοράσατε, θυμηθείτε να το πλύνετε ξεχωριστά την πρώτη φορά για να βεβαιωθείτε ότι η βαφή του ρούχου δεν τρέχει.

Μπορείτε να δοκιμάσετε ένα απαλό, άχρωμο προϊόν πλυντηρίου στην κάτω πλευρά του ρούχου, λέει η Kim-Parker. «Περιμένετε μέχρι το ρούχο να στεγνώσει εντελώς για να ελέγξετε για τυχόν ζημιά ή αποχρωματισμό. Εάν η περιοχή φαίνεται άθικτη, μπορείτε να πλύνετε με αυτό ολόκληρο το ρούχο.

Για ξέπλυμα και μούσκεμα υφασμάτων, η Kim-Parker προτείνει τη χρήση κρύου νερού για συνθετικά και ζεστό νερό για φυσικά υφάσματα. Εάν έχετε ένα συνδυασμό υλικών, χρησιμοποιήστε κρύο νερό.

Στέγνωμα

Τέλος για το στέγνωμα, αν το κομμάτι είναι λεπτό και ευαίσθητο, απλώστε το στο επίπεδο για να στεγνώσει, αντί να το κρεμάσετε σε κρεμάστρα ή απλώστρα. Οι κρεμάστρες που μπορούν να παραμορφώσουν μόνιμα το σχήμα. 

Διώξτε τις οσμές

Εάν ένα vintage κομμάτι σας φαίνεται ότι μυρίζει μούχλα, η Kim-Parker συνιστά να τοποθετήσετε μισό φλιτζάνι ξύδι σε ένα κανονικό πλύσιμο ή δύο κουταλιές της σούπας εάν πλένετε ένα μόνο κομμάτι. Αν θέλετε να αφαιρέσετε τη μυρωδιά χωρίς να πλύνετε το ρούχο, «μπορείτε επίσης να αναμίξετε 1/3 φλιτζάνι ξύδι και 2/3 φλιτζάνι νερό σε ένα μπουκάλι sprey και να το ψεκάσετε».

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.