Λίγες εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα και οι αρχίζουμε σιγά σιγά να σκεφτόμαστε τι δώρα να πάρουμε στους αγαπημένους μας. Και μαζί με αυτήν την όμορφη πρόθεση έρχεται και ο προβληματισμός, αφού οι αγαπημένοι μας είναι πολλοί και το budget περιορισμένο. Από την άλλη, με τις ανησυχητικές προβλέψεις σχετικά με την κλιματική αλλαγή να κυριαρχούν στους τίτλους των εφημερίδων, ο προφανής τρόπος να μειώσουμε τον αντίκτυπό μας στο περιβάλλον είναι απλός: να μην αγοράζουμε τίποτα νέο. Όχι δεν εννοούμε να προσφέρετε κάτι το οποίο ήδη έχετε στην κατοχή σας και δεν σας αρέσει, αλλά να επιλέξετε ανάμεσα σε μια μεγάλη ποικιλία από θησαυρούς που περιμένουν να ανακαλυφθούν σε charity και vintage shops. Αλήθεια, πόσο άνετα αισθάνεστε με αυτό; Θα προσφέρατε ποτέ κάτι από δεύτερο χέρι ή θα ανησυχούσατε μήπως οι αποδέκτες των δώρων σας «κακοχαρακτηρίσουν»; Μήπως είναι η ώρα να καταρρίψουμε αυτό το στερεότυπο στην ανταλλαγή δώρων;
Από την άλλη, αναφέρεται ότι κάθε χρόνο το Ηνωμένο Βασίλειο ξοδεύει περίπου 700 εκατομμύρια λίρες σε ανεπιθύμητα δώρα, με τα 42 εκατ. από αυτά να καταλήγουν σε χωματερές. Ε, το λες και σπατάλη.
Από προσωπική εμπειρία μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι μπορεί κανείς να βρεί υπέροχα κομμάτια σπάνιας ομορφιάς σε ένα vintage shop και τα οποία είναι σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και αχρησιμοποίητα. Ρούχα και αξεσουάρ -κομψά μάλλινα καπέλα, δερμάτινα jackets, τσάντες, μεταξωτά μαντήλια, καρφίτσες και γάντια- βρίσκονται εκεί και περιμένουν κάποιον να τους χαρίσει νέα ζωή.
Ακόμα όμως κι αν εσείς ή ο αποδέκτης του δώρου δεν επιθυμείτε να φορέσετε vintage ρούχα, τότε υπάρχει πάντα και η επιλογή της επίσκεψης σε ένα παλαιοπωλείο ή flea market όπου μπορείτε να βρείτε φανταστικά κομμάτια και για το σπίτι -όπως κεραμικά βάζα ή άλλα διακοσμητικά από φυσητό γυαλί, παιχνίδια, προτομές και βιβλιοστάτες και αμέτρητα άλλα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ξέρετε την αισθητική των ατόμων για τα οποία προορίζονται, μία προϋπόθεση που ισχύει ανεξάρτητα από το δώρο, καινούργιο ή vintage.
Παλαιότερα επικρατούσε η άποψη ότι το να ξοδέψεις χρήματα για κάτι ήταν πολύ σημαντικό, αλλά στην εποχή του υπερκαταναλωτισμού, όπου μπορείς να βρεις οτιδήποτε μέσω μιας μηχανής αναζήτησης, αν ένα δώρο έχει μια ιστορία πίσω του, τότε είναι ακόμα πιο ξεχωριστό.
Το θέμα δεν θα μπορούσε να μην τεθεί υπό συζήτηση στο γραφείο. Καταλήξαμε πως όλες μας θα δεχόμασταν με χαρά ένα τέτοιο δώρο, αν ήταν σε καλή κατάσταση, σκεπτόμενες όχι μόνο την eco friendly πλευρά της χειρονομίας, αλλά και ότι εκείνος που μας το χάρισε αφιέρωσε χρόνο για να βρει κάτι μοναδικό για εμάς.
Όλοι ξέρουμε άλλωστε ότι στην ουσία, η σκέψη είναι που μετράει.
Σε αυτές τις γιορτές λοιπόν, σας προτείνουμε να σκεφτείτε σοβαρά την επιλογή ενός vintage ή second hand δώρου.
Μπορείτε να επιλέξετε κάτι από το κοντινότερο vintage shop στην περιοχή σας ή να παραγγείλετε από τους παρακάτω retailers.
- Το Moppet: Δεν θα βρείτε τίποτα πλαστικό. Αντιθέτως θα βρείτε ξύλινα κομψοτεχνήματα όπως βιβλιοθήκες και καρουζέλ και υφαντά για τον τοίχο.
- Για τα παιδικά ρούχα, το Dotte είναι μια πλατφόρμα μεταπώλησης γεμάτη με κορυφαίες μάρκες Το ίδιο και το Kids O’clock.
- Το Vestiaire Collective είναι κορυφαίο για vintage designer items, αλλά αξίζει να δείτε άλλες πλατφόρμες όπως το Rebelle.
- Προφανώς και το eBay αξίζει πάντα μια έρευνα.
- Το Oxfam online είναι έχει μια δελεαστική vintage ενότητα και μπορείτε επίσης να φιλτράρετε τα αντικείμενα που είναι «καινούργια».
- Το Depop παραμένει αγαπημένο.
- Τα ψηφιακά ράφια του Thriftify με έδρα το Μπέλφαστ είναι γεμάτα με βιβλία, ρούχα και μικροαντικείμενα.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.