ΣΤΙΛ

Julie Pelipas: Η ουκρανή διευθύντρια της Vogue δίνει νέο νόημα στο Power Suiting μέσα από τα σχέδια και looks της


Μάρθα Κουμπάνη

27 Νοεμβρίου 2021

Julie Pelipas: Η ουκρανή διευθύντρια της Vogue δίνει νέο νόημα στο Power Suiting μέσα από τα σχέδια και looks της

Η πρώτη ανάμνηση που έχουμε από εκείνη, είναι η εικόνα μιας εντυπωσιακης ψηλόλιγνης σιλουέτας, λεπτής και ταυτόχρονα γραμμωμένης, να περιφέρεται με αέρα και αυτοπεποίθηση κάπου στο Παρίσι, φορώντας ένα λεπτό βαμβακερό φανελάκι και ένα loose παντελόνι. Η εικόνα της χρηισμοποιήθηκε ως cover σε δεκάδες άρθρα για την επιστροφή των tank tops κια έγινε viral. Στην επόμενη της εμφανιση τα μάτια μας είχαν ήδη εκπαιδευτεί να αναγνωρίζουν την φιγούρα της ανάμεσα στο fashion crowd που ήταν συγκεντρωμένο έξω από τα shows στην fashion week.

Πάντα με τα πιο minimal σύνολα και τα πιο χαλαρά κοστούμια, με ύφος που φωνάζει «I am the boss».

Και βέβαια η Julie Pelipas δεν βρίσκεται εκεί τυχαία. Είναι Ουκρανή στυλίστρια και διευθύντρια μόδας. Είναι διευθύντρια μόδας της Vogue Ukraine και πρέσβειρα του No More Plastic Foundation.

jenny.gr

H Pelipas γεννήθηκε στη Μαριούπολη της Ουκρανίας. Αποφοίτησε από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Taras Shevchenko του Κιέβου.

Το 2002, η καριέρα της Pelipa ξεκίνησε ως δημοσιογράφος στο ουκρανικό τηλεοπτικό κανάλι INTER, όπου εργάστηκε για 4 χρόνια. Καθ 'όλη τη διάρκεια της καριέρας της στη βιομηχανία της μόδας, η Julie Pelipas έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά όπως Vogue Ukraine, Vogue Paris, Vogue Poland, Harper's Bazaar Ukraine, L'Officiel Ukraine, InStyle US και διάφορες μάρκες μόδας σε όλο τον κόσμο.

jenny.gr

Από το 2013, είναι fashion director στη Vogue Ukraine, τον Ιανουάριο του 2020, έγινε International Contrubuting Fashion Director.

Tα εξαιρετικά απλά looks της λειτουργούν σαν μαγνήτης για τους φωτογράφους, ενώ χαζεύοντας τα χαλαρά power suits της νομίζει κανείς ότι πρόκειται για δημιουργίες Celine της Phoebe Philo–era. Όμως όχι.

Τα κοστούμια ήταν στην πραγματικότητα τα πρωτότυπα για τo fashion brand της Bettter. «Είχα μόνο ένα κοστούμι Celine, αλλά οι άνθρωποι αποφάσισαν ότι όλα τα κοστούμια που φοράω είναι Celine» δήλωνε έναν χρόνο πριν. «Όλα τα άλλα είναι πρωτότυπα τoυ Bettter!» έλεγε και μιλούσε για tailored κομμάτια με ασυτησρά μίνιμαλ κοψίματα και ανδρικό στιλ. Σε μια σειρά από καταπραυντικά για τα μάτια μας neutral χρώματα όπως γκρι, μπεζ, μπλε ραφ και φυσικά μαύρο, τα κοστούμια της έχουν συχνά μικρές ιδιαίτερες λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά, όπως μακριές ζώνες που κρέμονται στο μπροστινό μέρος, ασυμμετρίες με άποψη και πιέτες. 

 Αυτό που έχει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι τα ονόματα του καθε item. Ένα κοστούμι ονομάζεται Fran από την αμερικανίδα συγγραφέα Fran Leibowitz. Ένα άλλο μαύρο σακάκι με τετράγωνο κόψιμο στην πλάτη είναι το Rogers για το ζευγάρι αρχιτεκτόνων Richard και Su Rogers.

jenny.gr

Κάθε κοστούμι κατασκευάζεται με βιώσιμο τρόπο, προέρχεται από αγορές μεταχειρισμένων ή από stock υλικό από εργοστάσια και κατασκευάζεται στην πατρίδα της την Ουκρανία. H Pelipas έχει άριστη γνώση της οικονομίας της βιομηχανίας της Ουκρανίας, η οποία είναι μια οικονομική δύναμη στη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης. Άρχισε να προμηθεύεται τα δικά της κομμάτια από το Lesnoy, μια γιγάντια αγορά μεταχειρισμένων και καταστήματα με second hand ρούχα που βρίσκεται περίπου 15 λεπτά έξω από το Κίεβο. 

jenny.gr

Η Pelipas είχε πολλές καινοτόμες ιδέες για το Bettter.  Έχει συνεργαστεί με την 3DLook, μια startup από την Οδησσό της Ουκρανίας, η οποία κέρδισε το Βραβείο Καινοτομίας LVMH το 2019. Η εταιρεία, που τώρα έχει γραφείο στη Silicon Valley, σαρώνει το σώμα και παίρνοντας ακριβή μέτρα, δημιουργώντας κάθε κοστούμι πρώτα ψηφιακά στα σωστά μέτρα. Αυτή η πρακτική είναι και πιο βιώσιμη καθώς αποφεύγεται η παραγωγή περιττού προιόντος. 

Η Pelipas θέλει να επεκτείνει το Better και στα outerwear και τζιν, και να συνεργαστεί με τοπικούς σχεδιαστές.

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.