ΣΤΙΛ

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τα vegan παπούτσια


Μάρθα Κουμπάνη

24 Δεκεμβρίου 2021

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τα vegan παπούτσια
Τα υλικά, η διαδικασία, τα οφέλη των vegan παπουτσιών

Η ζήτηση για vegan παπούτσια — που κατασκευάζονται χωρίς τη χρήση ινών ή υλικών ζωικής προέλευσης- συνεχώς αυξάνεται. Η αγορά του συνθετικού δέρματος, ειδικότερα, αναμένεται να αυξηθεί στα 78,5 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025. Αυτό μπορεί να αποδοθεί στο αυξανόμενο ενδιαφέρον για προϊόντα χωρίς σκληρότητα, καθώς και στη βελτίωση της παραγωγής και της ποιότητας των vegan παπουτσιών.

Ωστόσο, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των υλικών για vegan παπούτσια δεν είναι καλά τεκμηριωμένες. Σήμερα θα διερευνήσουμε τη βιωσιμότητα των vegan παπουτσιών -τόσο τι κάνουν σωστά οι εταιρείες παραγωγής, όσο και τι μπορεί να βελτιωθεί.

Από τι είναι φτιαγμένα τα βέγκαν παπούτσια;

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία παπουτσιών όπως sneakers, μπότες εργασίας και ψηλοτάκουνα ποικίλλουν. Μεταξύ των υλικών βρίσκονται το δέρμα, υφάσματα, καουτσούκ, πλαστικό και άλλα.

Ενώ η πλειονότητα των vegan παπουτσιών είναι κατασκευασμένα από πλαστικά με βάση το πετρέλαιο, όπως η πολυουρεθάνη (PU) ή το πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC), υπάρχουν και άλλα ανερχόμενα υλικά με βάση τα φυτά.

Απόβλητα

Υπολογίζεται ότι το 30-40% της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων σπαταλάται στις Ηνωμένες Πολιτείες και περίπου 20 δισεκατομμύρια λίρες από αυτά χάνονται στις φάρμες. Έτσι αρκετές εταιρείες επιδιώκουν να μειώσουν τα απόβλητα δημιουργώντας κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των συνθετικών δερμάτων, από γεωργικά απόβλητα φυτικής προέλευσης.

Υλικά όπως ανανάδες, μήλα, μάνγκο, πορτοκάλια, κάκτος, μετάξι καλαμποκιού, ακόμη και φύλλα σφενδάμου αναμιγνύονται με πρόσθετα για να παραχθεί ένα ύφασμα που μοιάζει με δέρμα. Αυτά τα υλικά έχουν χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία διαφόρων αξεσουάρ που μοιάζουν με δέρμα, συμπεριλαμβανομένων των vegan παπουτσιών.

Φυσικές φυτικές πηγές

Το καουτσούκ είναι ένα συνηθισμένο υλικό για τις εξωτερικές σόλες των παπουτσιών. Μπορεί επίσης να συνδυαστεί με ανακυκλωμένο δέρμα λατέξ για να παραχθεί μια vegan πρώτη ύλη για υποδήματα. Ο φελλός, ο οποίος είναι vegan, έχει χρησιμοποιηθεί στις σόλες των παπουτσιών εδώ και χιλιετίες. Τώρα χρησιμοποιείται και σε άλλα μέρη του παπουτσιού. Θα βρείτε επίσης εξαρτήματα παπουτσιών από φύκια.

Ομοίως, το μπαμπού έχει γίνει δημοφιλές υλικό στη βιομηχανία της μόδας. Τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα που κατασκευάζονται από αυτό το φυτό περνούν από μια εκτεταμένη διαδικασία και οι μελέτες δείχνουν ότι το ύφασμαa αποτελεί εξαιρετικό υλικό για το επάνω μέρος των παπουτσιών. Υπάρχουν όλο και περισσότερες εταιρείες δημιουργούν υλικά που μοιάζουν με δέρμα από μύκητες μανιταριών.

Πώς φτιάχνονται τα Vegan παπούτσια;

Υπάρχουν πολλές διαδικασίες που εμπλέκονται στην κατασκευή οποιουδήποτε ζευγαριού παπουτσιού. Το πόσα στάδια θα χρειαστούν θα εξαρτηθεί από τις μεθόδους παραγωγής που χρησιμοποιούνται από ένα εργοστάσιο, τα υλικά και την τελική χρήση του παπουτσιού. Ωστόσο, τα βασικά βήματα παραμένουν τα ίδια.

Σχέδιο και Μοτίβο

Κάθε παπούτσι ξεκινά σαν ένα απλό σχέδιο. Η διαδικασία σχεδιασμού δεν έχει να κάνει μόνο με την εμφάνιση του παπουτσιού αλλά και με την απόδοσή του.

Μόλις οριστικοποιηθεί το σχέδιο, δημιουργείται ένα pattern για το παπούτσι. Αυτό θα περιλαμβάνει τη χρήση ενός καλουπιού, ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία του σχεδιασμού των παπουτσιών καθώς καθορίζει την εφαρμογή. Ένα καλοσχεδιασμένο καλούπι καθορίζει εάν ένα παπούτσι θα αντέξει για χρόνια ή όχι.

Αυτή η φάση θα υπαγορεύσει επίσης τα συγκεκριμένα υλικά που χρησιμοποιούνται και, ως εκ τούτου, θα καθορίσει ακριβώς πόσο βιώσιμο θα είναι τελικά το παπούτσι.
Τα διαφορετικά τμήματα του σχεδίου θα ενωθούν για να δημιουργήσουν το τελικό παπούτσι. Στη συνέχεια, κάθε στοιχείο κόβεται από το προβλεπόμενο υλικό παπουτσιού χρησιμοποιώντας το pattern.

Συναρμολόγηση του παπουτσιού

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να συνδυάσετε κάθε μέρος του παπουτσιού. Μεγάλο μέρος των επάνω τμημάτων θα είναι ραμμένο, ενώ η συναρμολόγηση της σόλας μπορεί να είναι διαφορετική. Τα φθηνότερα παπούτσια χρησιμοποιούν μια δυνατή κόλλα για να κολλήσουν τη σόλα. Τα υποδήματα που είναι φτιαγμένα για να αντέχουν συνήθως ράβονται ή καρφώνονται στη θέση τους.

Ένα μειονέκτημα στην παραγωγή παπουτσιών είναι ότι οι κόλλες είναι επιβλαβείς για τους εργαζόμενους και είναι απαραίτητη η χρήση ειδικών προστατευτικών γαντιών. Οι περισσότερες από αυτές τις κόλλες είναι υγρές μορφές πολυουρεθάνης, οι οποίες είναι επίσης επιβλαβείς για το περιβάλλον.

Οφέλη των Vegan παπουτσιών

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της βιομηχανίας δέρματος έχουν τεκμηριωθεί καλά, από την εκτροφή αγελάδων σε εργοστασιακές φάρμες μέχρι τη διαδικασία της βυρσοδεψίας. Η κτηνοτροφία όχι μόνο συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην παραγωγή των αερίων του θερμοκηπίου, αλλά έχει επίσης σοβαρό αντίκτυπο στα γύρω συστήματα εδάφους και νερού. Η διαδικασία της βαφής περιλαμβάνει τοξικές χημικές ουσίες που μπορούν επίσης να διαρρεύσουν στα γύρω συστήματα νερού.

Με την επίτευξη νέων υλικών, τα vegan παπούτσια μπορούν να αποτελέσουν μια πιο φιλική προς το περιβάλλον επιλογή. Αυτά είναι τα κύρια οφέλη:

Καμία σκληρότητα με τα ζώα

Δεδομένου ότι δεν χρησιμοποιούνται δέρματα ζώων ή υποπροϊόντα τους για την κατασκευή βίγκαν παπουτσιών, δεν βλάπτονται άμεσα τα ζώα έτσι μπορείτε να αισθάνεστε καλά με την αγορά των vegan παπουτσιών σας.

Ανταγωνιστικές επιδόσεις

Μια μελέτη έδειξε ότι τα εναλλακτικά δέρματα έχουν παρόμοια απόδοση με το αληθινό δέρμα όταν είναι καλά κατασκευασμένα. Η μελέτη εξέτασε την αντοχή στο σκίσιμο, τη διαπερατότητα στο νερό και την αντίσταση στην κάμψη. Όλοι οι σημαντικοί παράγοντες όταν αγοράζετε παπούτσια που θέλετε να διαρκέσουν.

Μια τεράστια νίκη για τα μη δερμάτινα παπούτσια είναι η αντοχή τους στο νερό. Αν και δεν φέρουν όλα τα vegan υλικά αυτό το σήμα, η πλειοψηφία των συνθετικών δερμάτων απωθεί το νερό. Ως αποτέλεσμα, όσοι φορούν vegan παπούτσια δεν χρειάζεται να ανησυχούν τόσο για τη βροχή.

Χαμηλότερο κόστος

Τα vegan παπούτσια είναι λιγότερο ακριβά στην παραγωγή, γεγονός που τα καθιστά πιο οικονομικά προσβάσιμα για αγορά. Η Piñatex μπορεί να υπερηφανεύεται για ένα κόστος παραγωγής που είναι 30% μικρότερο από το δέρμα.

Περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Τα εναλλακτικά δέρματα όπως Desserto, Kombucha, Pinatex, Noani, Appleskin, Vegea, SnapPap, Teak Leaf και Muskin—καθώς και vegan υλικά όπως ο φελλός και τα φύκια— εαποτελούν eco friendly επιλογές σε σύγκριση με το δέρμα. Δυστυχώς, μεγάλο μέρος της vegan βιομηχανίας υποδημάτων εξακολουθεί να χρησιμοποιεί πλαστικά PU ή PVC.

Σε κάθε στάδιο του κύκλου ζωής του, το πλαστικό έχει αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Συμπερασματικά, τα vegan παπούτσια μπορεί να μην είναι πάντα 100% φιλικά προς το περιβάλλον, αλλά εξακολουθούν να είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.