image
ΣΤΙΛ

Joan Didion: Το style icon


Μάρθα Κουμπάνη

24 Δεκεμβρίου 2021

Μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες της αμερικανικής λογοτεχνίας, η εμβληματική Αμερικανίδα συγγραφέας Joan Didion, έφυγε χτες, 23 Δεκεμβρίου, από τη ζωή στα 87 της χρόνια.

Μια σπουδαία συγγραφέας, δημοσιογράφος και σεναριογράφος, με κινηματογραφική ζωή και απαράμιλλο στιλ, η Didion χρησιμοποίησε μοναδικά το βιογραφικό στοιχείο για να εξερευνήσει τη διάλυση της αμερικανικής ηθικής και το πολιτιστικό χάος, τον ατομικό και κοινωνικό κατακερματισμό. Παράλληλα, η Didion ήταν κι ένα style icon. Το προσωπικό της στιλ την καθιέρωσε ως μια ισχυρή παρουσία στον κόσμο της μόδας.

Jenny.Gr

Μέσα από μια σειρά vintage φωτογραφιών που τραβήχτηκαν στα 20, τα 30 και τα 40 της, το έκαναν από νωρίς ξεκάθαρο: Η φυσική ικανότητα της Didion στην πεζογραφία είναι εφάμιλλη με το ταλέντο της στο στιλ. Και παρόλο που η ίδια θα απέρριπτε σθεναρά την ιδέα να την αποκαλούν «είδωλο του στιλ», τα looks της από τότε που έφτασε στη Νέα Υόρκη, σε ηλικία 20 ετών, για να ξεκινήσει την πρώτη της δουλειά στη Vogue ήταν μοναδικά.

image

Πιθανότατα να έχετε ακούσει για την περίφημη packing list της Joan Didion, η οποία περιλάμβανε τα απολύτως απαραίτητα για εξαιρετικά, minimal looks: Δύο φούστες. 'Ενα πουλόβερ. Τσιγάρα και μπέρμπον. Μια μοχέρ εσάρπα. H επιτομή του καλού γούστου. 

Η εμμονή του κόσμου με αυτή την packing list της δεν ήταν τυχαία. Οφείλεται στο γεγονός ότι πάντα θαύμαζε την αποφασιστικότητα της, την οποία είχε ανάγκη. Μια γυναίκα που ήξερε τις ήθελε, που σκεφτόταν προσεκτικά κάθε επιλογή που έκανε στη ζωή, είτε ήταν μια λέξη σε ένα λευκό χαρτί, είτε ένα πουλόβερ σε μια βαλίτσα. 

Aν θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για το signature look της, την φόρμουλα του στιλ της Joan Didion, αποτελούνταν συνήθως από ένα μακρυμάνικο πλεκτό φόρεμα, ένα προσεγμένο t-shirt ή jumper, μια μίνι φούστα σε γραμμή Α ή ένα ψηλόμεσο τζιν, σανδάλια και μεγάλα γυαλιά ηλίου. Ο 70s συνδυασμός έρχεται πάντα με ένα αναμμένο τσιγάρο που κρέμεται αδιάφορα από τα χείλη της ή γλιστράει ανάμεσα στα δάχτυλά της. 

Μέχρι σήμερα, τα ασπρόμαυρα πορτρέτα της Didion ακουμπισμένη στην Corvette Stingray της ή καθισμένη δίπλα στο ξύλινο γραφείο της, εξακολουθούν να κάνουν το γύρο του Instagram και Tumblr και να εμπνέουν.

To ντύσιμο της αντανακλά το lifestyle της. Γαλήνιο και μποέμ. Το 1971 έφυγε με την οικογένεια της από το Χόλιγουντ για το Μαλιμπού. Η ζωή τους είναι κάπως σαν παραμύθι. Ζουν σε μια έπαυλη δίπλα στον ωκεανό, γράφουν πυρετωδώς.

Jenny.Gr

Ένα άλλο δημοφιλές στιγμιότυπο -αγαπημένο του Διαδικτύου- είναι η πιο πρόσφατη φωτογράφιση της για τον οίκο Céline το 2015 που γυρίστηκε από τον Juergen Teller. Η Phoebe Philo την επέλεξε για να πρωταγωνιστήσει σε μια από τις πιο iconic fashion campaings στο απόγειο της δόξας του οίκου. Η Didion φορά ένα κομψό μαύρο φόρεμα και ένα χρυσό ένα κρεμαστό μενταγιόν. Τότε η Didion ήταν 80 ετών, αλλά τόσο κομψή, φορώντας τα oversized μάυρια γυαλιά ηλίου της και με το έντονο bob της. Αν μη τι άλλο, εδραίωσε την φήμη της ως αγαπημένη της pop κουλτούρας.

Η Joan Didion επηρέασε σημαντικά την δημοσιογραφία και λογοτεχνία των 60s, αλλά και επέδρασε στο στιλ μιας ολόκληρης γενιάς.