image
ΣΤΙΛ

Thierry Mugler: H ζωή και η κληρονομιά ενός από τους τελευταίους θρύλους της μόδας


Μάρθα Κουμπάνη

24 Ιανουαρίου 2022

Ο Γάλλος σχεδιαστής Manfred Thierry Mugler, που άφησε το στίγμα του στη μόδα των '80s και στην ιστορία της εν γένει, έφυγε από την ζωή την Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022. Ήταν 73 ετών. Σύμφωνα με τον manager του, πέθανε από φυσικά αίτια.

«Με λύπη ανακοινώνουμε ότι ο Manfred Thierry Mugler έφυγε από τη ζωή την Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022», ανέφερε η επίσημη σελίδα του στο Instagram.

Αν και αποχώρησε από τη μόδα το 2002, ο σχεδιαστής παρέμεινε μια εξέχουσα φιγούρα στη βιομηχανία.

Jenny.Gr

Τα πρώτα του σχέδια ανακαλύφθηκαν από μια νέα γενιά ισχυρών γυναικών. Αφού είδε τη δουλειά του Mugler στην έκθεση «Superheroes» του Ινστιτούτου Κοστουμιών το 2008, η Beyoncé του ανέθεσε να σχεδιάσει τα κοστούμια για τ ην περιοδεία της. Πιο πρόσφατα, οι εντυπωσιακές εμφανίσεις της Cardi B. και της Kim Kardashian είχαν την υπογραφή του. Η Kim μάλιστα παρήγγειλε ένα tailored "wet look" από τον Mugler για το Μet Gala του 2019.

Η δύναμη και η επίδειξη ήταν οι βασικοί πυλώνες του έργου του Mugler. H αισθητική του ταυτίστηκε σε πολλές περιπτώσεις με εκείνη του φωτογράφου Helmut Newton, ο οποίος χρησιμοποίησε δημιουργίες του για αμέτρητα εξώφυλλα και editorials για τη Vogue τη δεκαετία του 1980. Η αισθητική τους ήταν κοινή και μπορεί εύκολα κανείς να δει την μοντέρνα προσέγγιση των δύο αντρών στη σεξουαλικότητα, τη διασκέδαση και το life style.

image

Ο «τύπος» του Mugler ήταν η femme fatale. Για τις σιλουέτες του χρησιμοποιούσε την λογική του ανεστραμμένου τριγώνου, με τους υπερβολικούς ώμους και το σχήμα κλεψύδρας. Η ιδέα της μέσης «σφήκας» πήρε νέες διαστάσεις όταν φαντάστηκε τα μοντέλα του ως έντομα για την συλλογή υψηλής ραπτικής του την άνοιξη του 1997. Σε άλλες συλλογές ο Mugler παρουσίαζε τις γυναίκες ως ρομπότ, τις έντυσε με ελαστικά ώστε να θυμίζουν μοτοσικλέτες πολλών κυβικών, τις μετανόρφωσε ακόμη και σε αχιβάδες, αλλά μπορούσε επίσης να τις δει ως θεές και αγγέλους.

Jenny.Gr

Showman της μόδας, o Thierry Mugler αποφάσισε να κάνει τα πάντα για την επετειακή του συλλογή για τα 10 χρόνια του οίκου, τον Μάρτιο του 1984. Το show πραγματοποιήθηκε στο στάδιο Zénith του Παρισιού. Το runway σχεδιάστηκε για να εκτείνεται στο χώρο των καθισμάτων και να «αγκαλιάζει» το κοινό.Στο φινάλε, η έγκυος Pat Cleveland κατέβηκε από την οροφή ως Madonna και καθήλωσε το κοινό. Τις επόμενες ημέρες όλοι μιλούσαν για το show του.

Γεννημένος στο Στρασβούργο το 1948, ο Muger σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών και χόρεψε στην τοπική όπερα. Έφυγε για το Παρίσι το 1966, όπου εργάστηκε για άλλους σχεδιαστές και ως φωτογράφος. Παρουσίασε τις πρώτες του δημιουργίες το 1973 και ίδρυσε τον ομώνυμο οίκο την επόμενη χρονιά, και γρήγορα έγινε γνωστός για τη δυναμική των γραμμών του και το όραμά του.

Ως πρώην χορευτής με μια εντελώς προσωπική αίσθηση για το σχήμα και το χρώμα, χρησιμοποίησε την αίσθηση του θεάτρου και του μπαλέτου για τα θέματα των shows του. Το σώμα είχε ξεχωριστή σημασία στα σχέδια του, όμως το έντυνε με τέχνη. Οι γλυπτές φόρμες και τα κοψίματα έγιναν signatures και τον καθιέρωσαν, ενώ αποθέωσε το latex.

Jenny.Gr

Σύμφωνα με τους New York Times, το Angel, το άρωμα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις του Mugler, «θεωρείται ως το πρώτο γκουρμέ άρωμα λόγω των ασυνήθιστων συστατικών του». Το άρωμα κυκλοφόρησε το 1992, την ίδια χρονιά που ο George Michael προσέλαβε τον σχεδιαστή για να γυρίσει το βίντεο «Too Funky», μια συνέχεια του «Freedom ’90» με πρωταγωνιστές μερικά από τα θρυλικά supermodels της εποχής.

Jenny.Gr

Η δουλειά του Mugler στον χώρο της μόδας διασταυρώθηκε με τον σουρεαλισμό, την επιστημονική φαντασία και το φετίχ. Συχνά συνδέθηκε με τα κοστούμια (το 2003 ο Mugler θα προσληφθεί από το Cirque du Soleil). Κάποιοι θεώρησαν το έργο του σεξιστικό, αλλά θα μπορούσε επίσης να θεωρηθεί μήνυμα ενδυνάμωσης. Όταν αποχώρησε από τη μόδα, ο σχεδιαστής επέστρεψε στο πρώτο του όνομα, Manfred. Μέσα από το bodybuilding και τις χειρουργικές επεμβάσεις άλλαξε την εμφάνισή του. Οι New York Times τον περιέγραψαν κάποτε ως «θέαμα 110 κιλών με μυς, θηλή και τατουάζ».

Η κληρονομιά του, από την άλλη, ζει και παρουσιάζεται στο Τhe Musée des Arts Décoratifs και την έκθεση Thierry Mugler, Couturissime.