ΣΤΙΛ

Η Esmay Wagemans φτιάχνει υγρές sci-fi πανοπλίες που επαναπροσδιορίζουν το σώμα


Μάρθα Κουμπάνη

15 Απριλίου 2022

Η Esmay Wagemans φτιάχνει υγρές sci-fi πανοπλίες που επαναπροσδιορίζουν το σώμα
Esmay Wagemans
Με τους ημιδιάφανους θώρακες  και μπούστα της, η Ολλανδή σχεδιάστρια ντύνει τα γυμνά σώματα της Cardi B, της Rosalía και της Solange

Η Esmay Wagemans είναι μία ανερχόμενη καλλιτέχνης από την Ολλανδία, η οποία κατάφερε να γίνει γνωστή μέσα από τις sci-fi δημιουργίες της, που συνδυάζουν την τεχνολογία με την ομορφιά και το παιχνίδι με τις διαφορετικές ταυτότητες.

Δηλώνει ότι βρίσκεται σε «μια διαρκή αναζήτηση της δημιουργίας νέων ανθρώπινων σχημάτων». Αντλεί έμπνευση από την επιστημονική φαντασία, οραματίζεται πώς η τεχνολογία και η ψηφιοποίηση θα μπορούσαν να μεταμορφώσουν το ανθρώπινο σώμα. Η φουτουριστική αισθητική της την έκανε να στραφεί στο λάτεξ και περσπεξ για να συνδυάσει την ανατομία με την τεχνολογία, επαναπροσδιορίζοντας τα σώματα ως βιονικές, υπερανθρώπινες δημιουργίες.

Γνωστή για τα μπούστα της που θυμίζουν υγρές πανοπλίες, τα οποία μπορείτε να δείτε στο video clip του «Up» της Cardi B, τα κομμάτια που δημιουργεί ταξιδεύουν τον θεατή σε ένα παράλληλο σύμπαν -άγνωστο αν βρίσκεται στο παρόν ή το μέλλον.

Όσο για το τελευταίο της project, The Originals, «δεν υπήρχε καμία μεγάλη ιδέα πίσω από αυτό, καμία αξία αφιερωμένη στα κομμάτια, απλώς πολύ απλός σχεδιασμός, που στην πραγματικότητα προήλθε από ένα τεχνικό λάθος», δηλώνει. Ξεκινώντας ως ένα πείραμα στην σχολή, η Wagemans εξερευνούσε τη σχέση μεταξύ γυμνού και ρούχων διαμορφώνοντας με το χέρι διαφανή, θερμοπλαστικά φύλλα πάνω από το σώμα (επειδή ήταν η πιο οικονομική επιλογή).

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια σειρά από θώρακες που έμοιαζαν σαν να είχαν κοπεί από πάγο, λιωμένο και μετά παγωμένο ξανά γύρω από τον κορμό, σαν φωσφορίζουσα, υγρή πανοπλία. Στα πέντε χρόνια που πέρασαν από αυτό το ευτυχές ατύχημα, τα σχέδια της βρήκαν σπίτι σε μουσικά βίντεο και εξώφυλλα άλμπουμ, που φορούσαν οι Cardi B, η Rosalía, η Solange και η Sevdaliza.

«Είναι ίσως μερικά από τα πιο βασικά κομμάτια μου, αλλά τα έχω φτιάξει μόνο για διασημότητες, οπότε αυτό είναι σαν την το ξεκίνημα του να δουλεύω για μένα», λέει. Το The Originals, επομένως, έρχεται να μας τα επανασυστήσει. Μεγάλο μέρος του έργου της είναι επηρεασμένο από το δοκίμιο του 1985 της Donna Haraway, αμερικανίδας ερευνήτριας στον τομέα των σπουδών της επιστήμης και της τεχνολογίας, και φεμινίστριας, A Cyborg Manifesto.

Το "A Cyborg Manifesto" είναι ένα δοκίμιο που γράφτηκε από την Donna Haraway και δημοσιεύτηκε το 1985 στο Socialist Review. Σε αυτό, η έννοια του cyborg είναι μια απόρριψη των άκαμπτων ορίων, ιδιαίτερα εκείνων που διαχωρίζουν τον «άνθρωπο» από το «ζώο» και τον «άνθρωπο» από τη «μηχανή».

Aν ωστόσο όλα αυτά σας φαίνονται δύσκολα να τα κατανοήσετε αμέσως, οι εντυπωσιακές εικόνες ίσως σας πουν περισσότερα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.