ΣΤΙΛ

Met Gala 2022: Όσα πρέπει να ξέρετε για το White Tie, το πιο επίσημο dress code


Στεφανία Παπαδημητρίου

30 Απριλίου 2022

Met Gala 2022: Όσα πρέπει να ξέρετε για το White Tie, το πιο επίσημο dress code
Και gilded glamour, και white tie - Το φετινό Met Gala ανεβάζει τον πήχη κι απαιτήσεις μας είναι πολλές

Το dress code του φετινού Met Gala είναι gilded glamour – το γνωρίζαμε. Στην πρόσκληση, όμως, υπάρχει μία οδηγία που πρέπει να ακολουθήσουν οι καλεσμένοι: Το ένδυμά τους να είναι white tie, κι όχι black tie.

Πρόκειται για μία οδηγία ξεκάθαρη και, ταυτόχρονα, περιοριστική. Το white tie dress code, το οποίο ξαναείδαμε στο Met το 2014 για το Charles James: Beyond Fashion, έχει τις ρίζες του στα μέσα του 19ου αιώνα και επιβαλλόταν στα μεγαλύτερα γκαλά, τους λαμπερούς γάμους και τα πιο επίσημα soirees – θυμάστε στο Bridgerton τον γάμο του Anthony με την Edwina που, spoiler alert, παρευρέθηκε η Βασίλισσα; Αυτό θα χρειαστεί να κάνουν κι οι καλεσμένοι στη μεγαλύτερη βραδιά της μόδας για το 2022.

Τι ακριβώς είναι το white tie;

Θα ξεκινήσουμε με το ανδρικό ντύσιμο. Όπως αναφέρει ο οδηγός του GQ Style, το look αποτελείται από μαύρο φράκο με λευκό πουκάμισο, γιλέκο και παπιγιόν. Το παντελόνι έχει μία σατέν λωρίδα στο πλάι, ενώ ταιριάζει απόλυτα με το σακάκι. Ιδανικά, το ντύσιμο ολοκληρώνεται με λευκά γάντια.

Οι γυναίκες, αλλά και όποιο άτομο επιθυμεί κάτι παραδοσιακά γυναικείο, φορούν βραδινή μακριά τουαλέτα και, αν το επιθυμούν, μακριά γάντια.

Ο όρος white tie εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Βικτωριανή εποχή. Η ειρωνεία είναι πως τότε ήταν η πιο μίνιμαλ εκδοχή του βραδινού ντυσίματος, ενώ ο μέσος Βρετανός δανδής προτιμούσε απλό παπιγιόν αντί για βολάν.

Η δεκαετία του 1870 ήταν εκείνη που άλλαξε τα πάντα. Τα παπιγιόν ήταν η επιτομή της κομψότητας – οι άνδρες τα φορούσαν στην όπερα και στους χορούς των νεαρών debutantes, ή στα fancy πάρτι που οργάνωναν οι πλουσιότεροι πολίτες της εποχής.

Όσο περνούσε ο καιρός, με αποκορύφωμα την αλλαγή του αιώνα και τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το white tie χανόταν κι έμοιαζε πασέ. Ο κόσμος ήθελε να ντύνεται πιο χαλαρά και, σιγά σιγά, το φράκο αντικαταστάθηκε από το μαύρο κοστούμι. Οι μόδιστροι άρχισαν να σχεδιάζουν πιο άνετα ρούχα, με περισσότερα υφάσματα και σε ποικίλα χρώματα.

Σήμερα, αντιμετωπίζουμε το white tie ως το πιο επίσημο dress code – κι όχι άδικα. Επιβάλλεται στα δείπνα του Λευκού Οίκου και του Buckingham, για παράδειγμα, ή τις τελετές ορκωμοσίας των Αμερικανών Προέδρων. Στις 2 Μαΐου, θα το δούμε στο Μητροπολητικό Μουσείο Τέχνης κι οι απαιτήσεις μας είναι πολλές. Μία προσωπική εκτίμηση, βέβαια, είναι πως οι περισσότεροι άνδρες που θα παρευρεθούν στο Met Gala θα κάνουν το bare minimum, για μία ακόμη φορά, και θα παρουσιάσουν τη δική τους εκδοχή του Lawrence Selden από το House of Mirth.

Jenny.Gr

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.

TAGS