H Mary Katrantzou στο The Talks: «Η αυτοπεποίθηση είναι ένα έπαθλο παρηγοριάς για τους λιγότερο ταλαντούχους»
Μάρθα Κουμπάνη
13 Ιουλίου 2022
H Mary Katrantzou είναι η διεθνώς καταξιωμένη Ελληνίδα σχεδιάστρια, γνωστή στο εξωτερικό ως η «βασίλισσα των prints». Η Katrantzou καταφέρνει να εντυπωσιάζει κάθε σεζόν με τις ευφάνταστες και πρωτότυπες δημιουργίες της, δημιουργίες που έχουν εμπιστευτεί πολλές διάσημες προσωπικότητες για τις εμφανίσεις τους στο κόκκινο χαλί κορυφαίων διοργανώσεων.
Η Ελληνίδα σχεδιάστρια σπάνια δίνει συνεντεύξεις, όμως αυτή τη φορά μίλησε στο The Talks και τον Sven Schumann για την έμπνευση πίσω από την δημιουργία και την σχεδιαστική της εξέλιξη μέσα στα χρόνια.
Η Katrantzou καθιερώθηκε χάρη στα iconic μοτίβα της. Είναι άραγε δύσκολο για έναν δημιουργό να εξελίσσεται συνεχώς;
«Βλέπεις τους σχεδιαστές να μην αλλάζουν τόσο από σεζόν σε σεζόν, οπότε κάποια στιγμή συνειδητοποιείς ότι υπάρχει μια φόρμουλα και υπάρχει λόγος που οι άνθρωποι δεν αλλάζουν. Αλλά όταν είσαι νέος σχεδιαστής πρέπει να το κάνεις. Πρέπει να υπάρξει μια φάση που θα σου επιτρέπει να προσδιορίσεις ποιος πραγματικά είσαι και δεν νιώθω ότι είμαι ακόμα εκεί. Έπιασα τον εαυτό μου να νιώθω ότι έχω πει τόσα πολλά μέσω της εκτύπωσης που δεν μπορούσα να βρω κάτι που να με ενθουσίασει, αλλά υπήρχαν μέρη του κόσμου που μόλις άρχιζαν να αγοράζουν και ήταν πραγματικά ενθουσιασμένοι με τι ψηφιακές εκτυπώσεις, γι' αυτό δεν μπορούσα να το σταματήσω. Μέχρι πολύ πρόσφατα δεν ένιωθα ότι είχα την αυτοπεποίθηση να το πάω σε κάτι τελείως διαφορετικό, αλλά τώρα νιώθω λίγο πιο ελεύθερη», λέει.
Στην συνέχεια η σχεδιάστρια αναφέρεται στη συναισθηματική κατάσταση ενός σχεδιαστή, όταν χρειάζεται να πάει μπροστά, να παρουσιάσει κάτι που δείχνει νέο, φρέσκο, αλλά σε πολύ μικρό χρόνο.
«Θυμάμαι ότι ήμουν πραγματικά αβέβαιη για το αν έπρεπε να αλλάξω. Έκανα μια συλλογή που ήταν όλη ασπρόμαυρη, που για μένα ήταν διαφορετική. Αλλά η αντίδραση ήταν πολύ διχασμένη και τότε αρχίζεις να αξιολογείς ξανά τα πράγματα, φοβάσαι και αποσύρεσαι για λίγο. Αλλά τότε ξέρεις ότι πρέπει να πιέσεις μπροστά, οπότε την επόμενη σεζόν πιέζεις μπροστά», μοιράζεται η Katrantzou.
«Περνάς όμως στάδια ανασφάλειας», λέει διαψεύδοντας όσους πιστεύουν ότι η επιτυχία είναι ένας δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα.
«Δεν νομίζω ότι θα χάσεις ποτέ αυτή την αίσθηση ανασφάλειας. Η Louise Wilson (σ.σ. Βρετανίδα καθηγήτρια σχεδίου μόδας του Central Saint Martins, που απεβίωσε το 2014) μου είπε κάποτε ότι η αυτοπεποίθηση είναι ένα έπαθλο παρηγοριάς για όσους είναι λιγότερο ταλαντούχοι και νομίζω ότι είναι ακριβώς αυτό!».
Ο Sven Schumann την ρωτά αν είναι πιο διαισθητική ή πιο αναλυτική όταν σχεδιάζει.
«Όταν είσαι λιγότερο ασφαλής με τον εαυτό σου και όταν είσαι νεότερος, έχεις την τάση να είσαι πιο αναλυτικός. Ένα μεγάλο μέρος της εκπαίδευσής σου αφορά τη θεωρία άλλωστε. Όσο αποκτάς τη γνώση, παίρνεις αποφάσεις πιο εύκολα. Κάνεις μικρά βήματα που κανείς δεν παρατηρεί πραγματικά, αλλά αν δεν είχες κάνει αυτά τα βήματα δεν θα σε οδηγούσαν ποτέ εκεί που βρίσκεσαι».
Για την ίδια, κάθε σεζόν πρέπει να έχει ένα θέμα. «Νομίζω ότι είναι μέρος της ανατροφής μου - δεν αισθάνομαι αρκετά κατασταλαγμένη στη συλλογή αν δεν υπάρχει θέμα. Πρέπει λοιπόν να εδραιώσω τη φιλοσοφία πριν μπορέσω πραγματικά να κάνω κάτι», λέει και συνεχίζει «μερικοί άνθρωποι συνθέτουν το παρασκήνιο καθώς προχωρούν, κάποιοι το έχουν από την αρχή και πρέπει να το έχουν, όπως εγώ, και μερικοί άνθρωποι πιθανότατα είναι στο παιχνίδι αρκετό καιρό ώστε να μην χρειάζονται ένα backstory. Η δουλειά τους προηγείται της ιστορίας τους».
Κι αν φανταζόσασταν το ατελιέ της γεμάτο από mood boards με την έμπνευση πίσω από την κάθε συλλογή, η Katrantzou έρχεται να καταρρίψει έναν ακόμα μύθο.
«Δεν έχουμε ούτε moodboards. Μερικές φορές βάζουμε moodboards για τον Τύπο που δεν υπήρχαν καν! Το έκανα. Η Sarah Mower από τη Vogue έρχεται στο στούντιο και είναι σαν κόκκινος συναγερμός: "Δημιουργήστε έναν πίνακα διάθεσης!"λέει γελώντας. Και το λέω στη Sarah ανοιχτά. Ξέρει ότι το moodboard έγινε το προηγούμενο βράδυ. Δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξε καμία διαδικασία σκέψης, σημαίνει απλώς ότι δεν τεκμηριώθηκε έτσι. Αλλά μερικές φορές βοηθά να αποκρυσταλλωθεί αυτό που ήταν γιατί κανείς δεν το σκέφτεται πια έτσι. Έχουμε έναν πίνακα διάθεσης για τα χρώματα και τα υφάσματα που αναπτύσσουμε ώστε να τα γνωρίζουν όλοι, αλλά μέχρι εκεί. Δεν υπάρχει μούσα. Δεν υπάρχει εποχή… Ίσως θα έπρεπε, αλλά δεν υπάρχει».
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.