ΣΤΙΛ

Τι είναι το McBling και σε τι διαφέρει από το YK2


Μάρθα Κουμπάνη

16 Αυγούστου 2022

Τι είναι το McBling και σε τι διαφέρει από το YK2
Photo credits: Getty/Ideal Image
To McBling σηματοδότησε μια εποχή νέας και ανερχόμενης κουλτούρας

Ανεβάστε το φερμουάρ του tracksuit και φορτίστε το εντυπωσιακό σας BlackBerry - ζούμε την 2022 εκδοχή του McBling. Αν ψάχνατε για "Y2K" trends στο Depop ή για καπέλα Von Dutch, αθλητικές φόρμες Juicy Couture με τo λογότυπο "Juicy" γραμμένο με στρας στην πλάτη ή στενά baby tees με το λογότυπο "Baby Phat", στην πραγματικότητα ψάχνατε για την αισθητική McBling.

Κι αν ακόμα δεν είστε σίγουρες ποια είναι οι διαφορά ανάμεσα στα δύο αυτά αισθητικά ρεύματα, ελάτε να το δούμε μαζί.

Το McBling είναι ένας διαπεραστικός ήχος κλήσης που ακούγεται από το ηχείο του Motorola κινητού σας. Το να ξετυλίγετε τα ακουστικά σας γύρω από το ροζ μεταλλικό iPod nano και να ψεκάζετε το άρωμα Viva la Juicy γύρω από τις chunky ανταύγειες των μαλλιών σας.

Το Y2K, από την άλλη, προηγείται στο χρονοδιάγραμμα της ιστορίας της μόδας και τοποθετείται στα τέλη της δεκαετίας του '90 έως τις αρχές της δεκαετίας του 2000 με κυρίαρχες τις τάσεις των χαμηλοκάβαλων παντελονιών και του χαλαρού glam. Η εποχή σιγά-σιγά μεταμορφώθηκε σε κάτι πιο καθορισμένο. Σκεφτείτε το McBling ως την πιο εκλεπτυσμένη μορφή του Y2K.

Οτιδήποτε πολύχρωμο -κατά προτίμηση ροζ- και αστραφτερό έγινε ο καλύτερος φίλος σας κατά την άνοδο του McBling. Η μίνι φούστα έγινε πιο κοντή και το βελούδο και το streetwear έγιναν η «στολή» του red carpet. Πολλά fashion staples γεννήθηκαν την εποχή του McBling, μεταξύτ ων οποίων τα graphic tees με αυθάδικες φράσεις, εντυπωσιακές tracksuits, τζιν και αξεσουάρ με παγιέτες.

Από που ξεκίνησε το McBling;

Η αισθητική άγγιξε το peak της δημοτικότητας της μεταξύ 2003 και 2008. Καλλιτέχνες όπως η Missy Elliot, η LL Cool J και η Eve είναι μερικά από τα icons που έδωσαν στην τάση σάρκα και οστά. Celebrities όπως η Paris Hilton και η Nicole Richie έκαναν επίσης δημοφιλή την αισθητική μέσα το προσωπικό τους στιλ και το show The Simple Life.

Jenny.Gr

Ποια είναι τα brands που εκπροσωπούν την αισθητική;

Brands όπως τα Baby Phat, Von Dutch, Juicy Couture, Playboy, Victoria's Secret και PINK απογειώθηκαν κατά την εποχή του McBling. Τα brands εμπνεύστηκαν από τη σύγχρονη αντίληψη της αυτοπεποίθησης της δεκαετίας του 2000 και δημιούργησαν ρούχα που φτιάχτηκαν όχι μόνο για να τραβήξουν τα βλέμματα, αλλά και να προκαλέσουν. Κάπως έτσι, φράσεις όπως «phat» και «juicy» κοσμούσαν τζιν και αθλητικά παντελόνια, τραβώντας ξεδιάντροπα την προσοχή στο πίσω μέρος.

Jenny.Gr

Πώς προέκυψε η αισθητική McBling;

To McBling σηματοδότησε μια εποχή νέας και ανερχόμενης κουλτούρας.

Η λαμπερή υπόσχεση της προσβάσιμης σε όλους και εύχρηστης τεχνολογίας ήταν επιτέλους πραγματικότητα, με το BlackBerry να γίνεται ένα από τα πρώτα κινητά τηλέφωνα που κυκλοφόρησαν στους καταναλωτές με πλήρη λειτουργικότητα πληκτρολογίου μεταξύ 2002 και 2003 . Το iPod, που κυκλοφόρησε το 2001, έσπασε ρεκόρ με την ικανότητά του να χωράει 1.000 τραγούδια. Το Myspace κυκλοφόρησε το 2003 και έγινε το πρώτο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Οι χρήστες μοιράζονταν για πρώτη φοράα πράγματα από την ζωή τους και συζητούσαν τα πάντα, από μουσική μέχρι pop κουλτούρα.

Η εποχή ήταν επίσης η αρχή της κουλτούρας των celebrities όπως την ξέρουμε. Η ψηφιακή φωτογραφία και η επιθυμία για πρόσβαση στα μεγαλύτερα ονόματα του Hollywood γέννησαν τα celebrity magazines και την τρέλα των paparazzis.

Tο McBling αντανακλούσε τα λαμπερά πρώτα στάδια της ψηφιακής επανάστασης και τον διασυνδεδεμένο κόσμο στον οποίο ζούμε τώρα. Τα κινητά τηλέφωνα έγιναν πιο δημοφιλή, τα γραπτά μηνύματα έγιναν ευκολότερα και οι stars πιο προσιτοί, χάρη στην άνοδο της εστιασμένης στην ψυχαγωγία δημοσιογραφίας. Το McBling είχε να κάνει με το συνδυασμό της αίγλης με την ευκολία, τραβώντας την προσοχή με χρώμα και λάμψη.

Jenny.Gr

Πώς να το φορέσετε

Με την άνοδο τoυ thrifting, πολλοί είναι εκείνοι που εντοπίζουν θησαυρούς McBling σε vintage shops και retailers. Ακόμη και τα μεγαλύτερα ονόματα της μόδας όπως η Bella Hadid και η Devon Lee Carlson αναβιώνουν το McBling.

Αν θέλετε να το υιοθετήσετε δεν έχετε παρά να αναζητήστε ασορτί αθλητικές φόρμες, αστραφτερά αξεσουάρ και λαμπερά κομμάτια που ξεχωρίζουν. Αν ψάχνετε να ψωνίσετε τώρα τα κατεξοχήν McBling brands, πολλά από αυτά επιστρέφουν, όπως το Baby Phat και το Juicy Couture.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.

TAGS