ΣΤΙΛ

Pierre Balmain: Ο αρχιτέκτονας της κομψότητας - Το όραμα, η φιλοσοφία και η κληρονομιά του


ΑΝΘΙΑ ΦΙΛΙΠΠΗ

18 Μαΐου 2025

Pierre Balmain: Ο αρχιτέκτονας της κομψότητας - Το όραμα, η φιλοσοφία και η κληρονομιά του
Getty Images
Ο κόσμος της μόδας είναι γεμάτος με ονόματα που έγραψαν- και γράφουν ιστορία. Ένας από αυτούς είναι και ο Pierre Balmain, ο άνθρωπος που κατάφερε να ορίσει την κομψότητα με τον πιο μοναδικό τρόπο

Η ζωή και η πορεία του Pierre Alexandre Claudius Balmain, είναι μια ωδή στη δημιουργικότητα και την εξέλιξη. Με απόλυτη αφοσίωση στην τέχνη της μόδας, κατάφερε να δημιουργήσει τον οίκο Balmain, ο οποίος έχει εκπροσωπήσει με τον καλύτερο τρόπο το γυναικείο φύλο. Από την πρώτη του συλλογή το 1945 μέχρι και τις σύγχρονες δημιουργίες του σήμερα, η φιλοσοφία του Balmain συνεχίζει να εμπνέει και να εντυπωσιάζει.

Ο Pierre Balmain γεννήθηκε στις 18 Μαΐου 1914 στο Saint-Jean-de-Maurienne της Γαλλίας και αποτέλεσε έναν από τους θεμελιωτές της σύγχρονης υψηλής ραπτικής.

Ο οίκος μόδας που ίδρυσε το 1945 στο Παρίσι, ο οίκος Balmain, θεωρείται ένας από τους μακροβιότερους και επιδραστικότερους στην ιστορία της παγκόσμιας μόδας, με μια ανεξίτηλη πορεία που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Η μετάβαση από την αρχιτεκτονική στον κόσμο της μόδας

Πριν στραφεί στον χώρο της μόδας, ο Balmain σπούδασε αρχιτεκτονική, κάτι που επηρέασε βαθιά τη φιλοσοφία του αλλά και τη σχεδιαστική του ταυτότητα. «Η ραπτική είναι η αρχιτεκτονική της κίνησης», δήλωνε με την αυστηρή ραπτική, τις σφιχτές μέσες, τους δυνατούς ώμους και τις τέλειες πτυχώσεις στα σχέδιά του να σχετίζονται με την αρχιτεκτονική του εκπαίδευση.

«Υπάρχει σίγουρα μια στενή σχέση μεταξύ του έργου ενός αρχιτέκτονα και αυτού του σχεδιαστή μόδας. Το γεγονός ότι ο ένας χτίζει με πέτρα και ο άλλος βασίζεται σε μουσελίνα, ότι ο ένας στοχεύει να διαρκέσει για αιώνες και ο άλλος μόνο για μία σεζόν, αυτά δεν αποτελούν ουσιαστικές διαφορές» - Pierre Balmain

Ξεκίνησε την καριέρα του στο ατελιέ του Edward Molyneux και έπειτα μπήκε στον οίκο Lucien Lelong, όπου εργάστηκε μαζί με σπουδαία ονόματα της μόδας, τους Christian Dior και Hubert de Givenchy.

Την πρώτη του συλλογή παρουσίασε εν μέσω μεταπολεμικής εποχής, το 1945 και, αν και με ελάχιστους πόρους, δημιούργησε μια συλλογή που ενθουσίασε το τότε κοινό, μάλιστα, όπως έχει σημειώσει η συγγραφέας Alice B. Toklas για την πρώτη αυτή επίδειξη «υπήρξε μια αφύπνιση, μια νέα κατανόηση του τι είναι μόδα, η ανάδειξη και ενίσχυση της μορφής και της γοητείας της γυναίκας».

Jenny.Gr
Getty Images

Μετέπειτα, τη δεκαετία του 1950, ο οίκος Balmain έμελλε να γίνει συνώνυμο της κομψότητας. Οι λεπτεπίλεπτες, ρομαντικές και με ιδιαίτερα αρχιτεκτονική ισορροπία δημιουργίες του κατέκτησαν τις καρδιές των σταρ του Χόλιγουντ και «καθιερώθηκε» ως ο σχεδιαστής σπουδαίων γυναικών του θεάματος.

Η Brigitte Bardot, η Katharine Hepburn, η Sophia Loren, η Marlene Dietrich ήταν μόνο μερικά από τα ονόματα που εμπιστεύονταν τις εμφανίσεις τους στα χέρια και τη δημιουργική ματιά του Pierre Balmain.

Jenny.Gr
Getty Images

Ο Pierre Balmain κατάφερε να κάνει τον οίκο Balmain ευρέως γνωστό για την επιβλητική αισθητική του. Το 1949 δημιούργησε το Jolie Madame, το πρώτο άρωμα του οίκου, το οποίο περιγράφεται ως ένα άρωμα που αιχμαλωτίζει «το άρωμα της περιπέτειας για βράδια πάθους και γοητείας». Αποδείχθηκε τόσο δημοφιλές που ο Pierre ονόμασε τη συλλογή του για το Φθινόπωρο του 1952 «Jolie Madame» προς τιμήν του. Αυτή η συλλογή βασίστηκε άμεσα στο φρέσκο, τολμηρό και θηλυκό Νέο Γαλλικό Στυλ του οίκου και το όνομα σύντομα έγινε συνώνυμο του παριζιάνικο στυλ του οίκου.

Η κληρονομιά του οίκου Balmain

O Pierre Balmain μπορεί να έφυγε από τη ζωή στις 29 Ιουνίου του 1982, σε ηλικία 68 ετών, το όραμά του όμως και η ταυτότητα του οίκου του έχει παραμείνει ίδια. Άφησε πίσω του, όχι απλώς έναν οίκο μόδας, αλλά μια ιδέα, την ιδέα ότι η κομψότητα δεν είναι απλώς μονάχα μια τάση, αλλά είναι μια στάση ζωής. Από την υψηλή ραπτική του 1945 μέχρι τα catwalks του σήμερα, ο οίκος Balmain συνεχίζει να εξελίσσεται, διατηρώντας τις αξίες του δημιουργού του.

Ο Pierre Balmain έμεινε στο τιμόνι του οίκου μέχρι τον θάνατό του, έπειτα την καλλιτεχνική διεύθυνση του οίκου Balmain ανέλαβε ο στενός του συνεργάτης, Erik Mortensen, ο οποίος διατήρησε το όραμα του ιδρυτή, προσαρμόζοντας τις νέες συλλογές στις τάσεις της εποχής.

Στην πορεία, τη δεκαετία του ’90, τη διεύθυνση ανέλαβε ο Oscar de la Renta, ο οποίος έδωσε νέα πνοή στην «κλασική» κομψότητα του οίκου με φινετσάτες σιλουέτες, σακάκια που τόνιζαν τη μέση και πολυτελή υφάσματα. Αυτό ήταν και ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια του οίκου.


Το 2005, ο Christophe Decarnin εισήγαγε μια εντυπωσιακή, pop και celebrity-driven αισθητική ενώ όταν παραιτήθηκε το 2011, τη θέση ανέλαβε ο νεαρός και πολλά υποσχόμενος Olivier Rousteing σε ηλικία μόλις 25 ετών.


Ο Rousteing μετέτρεψε τον οίκο Balmain σε σύμβολο της σύγχρονης pop κουλτούρας και δημιούργησε το περίφημο «Balmain Army», μια ομάδα από σπουδαία ονόματα της μόδας, μεταξύ αυτών Naomi Campbell, Cindy Crawford, δίνοντας έμφαση στην πολυπολιτισμικότητα. Όπως είχε δηλώσει άλλωστε και ο ίδιος στο παρελθόν, η μόδα ήταν το «μέσο» για να βρει ο ίδιος την ταυτότητά του.


Υπό την καθοδήγηση του Rousteing, ο Balmain έχει επεκταθεί σημαντικά. Έχει πραγματοποιήσει συνεργασίες με την H&M, τη Victoria’s Secret και άλλα brands ενώ τα shows του κάθε σεζόν αναδεικνύουν, τόσο τη συναρπαστική, χωρίς αποκλεισμούς ποικιλομορφία του σύγχρονου σύμπαντος του Balmain, όσο και τη σημασία της κουλτούρας του 21ου αιώνα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.