ΣΤΙΛ FASHION NEWS

Ο άντρας που αποπλάνησε τη Jessica Lange, τη Jerry Hall και τον Karl Lagerfeld


Χριστίνα Κατσαντώνη

19 Μαΐου 2017

lopez3.jpg

Η Jerry Hall ήταν δική του ανακάλυψη. Κι όπως αποκαλύπτει το ντοκιμαντέρ για τη ζωή του με τίτλο “Antonio Lopez 1970: Sex Fashion & Disco”, για εκείνη δεν ήταν απλώς ο άνθρωπος που της έδωσε την ευκαιρία να ενταχθεί στον κόσμο της μόδας. Ήταν κι ένας μεγάλος έρωτας, με τον οποίο έζησε μαζί δύο χρόνια (πριν βρει παρηγοριά στον Bryan Ferry), γεγονός που συνέτριψε τον σταθερό σύντροφο και συνεργάτη του, Juan Ramos (με τον οποίο τους συνέδεσε μια σχέση ζωής). Συνεντεύξεις παλιών φίλων και συνεργατών του, που περιλαμβάνονται στο ντοκιμαντέρ δείχνουν πως η διαδρομή του στα σαλόνια της μόδας συνοδεύτηκε και από ραγισμένες καρδιές.

Από την έκθεση Antonio Lopez: Future Funk Fashion,” an exhibition at El Museo del Barrio, in New York

Δική του ανακάλυψη ήταν επίσης η νεαρή και άφραγκη τότε Jessica Lange, η οποία ξεκίνησε την καριέρα της ως ένα από τα μοντέλα που πήρε μαζί του στο Παρίσι. Μιλώντας γι' αυτόν σήμερα, δεν κρύβει τον έρωτα που της είχε εμπνεύσει: “'Οταν λέω ότι ήμουν ερωτευμένη μαζί του, εννοώ πως ήμουν τρελή γι' αυτόν! Απόλυτα και ολοκληρωτικά”.

Ακόμα ένα από τα μοντέλα του ήταν η Patti D' Arbanville (η γυναίκα που ενέπνευσε στον Cat Stevens το τραγούδι “My lady d'arbanville”), η οποία μιλά με θαυμασμό για το πόσο δημιουργικός ήταν στο σεξ καταλήγοντας: “Ήμουν τρελά ερωτευμένη μαζί του. Θυμάμαι ότι εκείνη την εποχή όποιος τον γνώριζε από κοντά, τον ερωτευόταν παράφορα”.

Art director Corey Tippen, το μοντέλο Pat Cleveland και οι συγγραφείς Roger Padilha και Mauricio Padilha στην παρουσίαση του 'Antonio Lopez: Fashion, Art, Sex & Disco' (Photo: Neilson Barnard / Staff / Getty Images)

Γεννημένος στο Πόρτο Ρίκο το 1943, ο Antonio Lopez μεγάλωσε στο Bronx, καθώς η οικογένειά του μετακόμισε στη Νέα Υόρκη όταν εκείνος ήταν επτά χρονών. Οι γονείς του, ιδίως ο πατέρας του, ο οποίος είχε και την ιδιότητα του ερασιτέχνη μέντιουμ, τον ενθάρρυναν στο να κατευθύνει τις καλλιτεχνικές ανησυχίες του στη μόδα. Κρίνοντας από την εξέλιξη και την επιρροή της δουλειάς του, ο Lopez είχε κληρονομικό χάρισμα για τη μόδα. Ήταν ένας από τους πρώτους που υποστήριξε την ιδέα της διαφορετικότητας και την ατομική ομορφιά -πέρα από νόρμες- κι ο πρώτος που προέβλεψε ότι τα μοντέλα θα εξελίσσονταν σε σταρ.

Το αλάνθαστο ένστικτο του και οι καινοτόμες ιδέες του γρήγορα (1969) τον οδήγησαν στο προοδευτικό Παρίσι, όπου η ελίτ της μόδας δεν είχε παρά να υποκύψει στη γοητεία του. O τότε 37χρονος Karl Langerfeld, που ήταν ένας από τους σχεδιαστές της Chloe μαγεύτηκε από το ταλέντο και την προσωπικότητα του Lopez και του παραχώρησε ένα διαμέρισμα για να μείνει στο Saint-Germain, όπου για μια 5ετία συνεργάστηκε με τα σπουδαιότερα περιοδικά μόδας στον κόσμο.

Το 1975, μαζί με τον σταθερό σύντροφο και συνεργάτη του, Juan Ramos, επέστρεψαν στη Νέα Υόρκη. Την εποχή των “επαγγελματιών” των λαμπερών πάρτι, των ομάδων του Yves Saint Laurent και του Karl Langerfeld στο Παρίσι και του Andy Warhol στη Νέα Υόρκη (συνήθως στο Studio 54), υπήρχαν επίσης και ήταν περιζήτητα τα αποκαλούμενα Antonio’s Girls, τα εντυπωσιακά, πάντα έντονα μακιγιαρισμένα κορίτσια που ζωντάνευαν τα σχέδια του όπως η Jane Forth και η επίσης δική του ανακάλυψη, Grace Jones.

Από την έκθεση Antonio Lopez: Future Funk Fashion,” an exhibition at El Museo del Barrio, in New York

Η εποχή του Lopez ήταν λαμπρή κι άφησε πίσω της ανεξίτηλες αναμνήσεις. Το τέλος του ήρθε πρόωρα το 1987 στο Λος Άντζελες, όπου έφυγε σε ηλικία 44 ετών, χτυπημένος από AIDS, την ασθένεια – εφιάλτη της εποχής.

Ο θαυμασμός γι' αυτόν, για την ιδιαίτερη, δημιουργική προσωπικότητά του, δεν λέει να κοπάσει κι ας έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τον θάνατό του. Οι επιρροές της δημιουργικής φαντασίας του και της μοναδικής ικανότητάς του να προβλέπει τη μόδα και τις τάσεις του μέλλοντος είναι ακόμα φανερές στις πασαρέλες των σπουδαιότερων οίκων.

Κάποια από τα μοντέλα του Louis Vuitton, του Yves Saint Laurent και του Haider Ackermann, είχαν κάτι παραπάνω από μια τυχαία ομοιότητα με τις διάσημες σέξι disco dollies του Lopez. H nightclub συλλογή του Kenzo δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τους κληρονόμους των δικαιωμάτων του έργου που άφησε πίσω του. Ενός έργου λαμπερού, χρωματιστού και πρωτοπόρου που πάντα αναγνώριζε και τιμούσε τιμά τη διαφορετικότητα, με σταθερό οδηγό την άποψη ότι δεν υπάρχει μόνο ένας ορισμός της ομορφιάς κι ότι κάθε γυναίκα μπορεί να είναι όμορφη με τον δικό της, μοναδικό τρόπο...

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.