ΣΤΙΛ FASHION NEWS

Η Donna Karan μόλις κατάφερε να γίνει το πιο αντιπαθητικό άτομο


Αφροδίτη Σακκά

12 Οκτωβρίου 2017

abaca-572164-013.jpg

Πλέον όμως όχι, γιατί έχουμε 2017.

Το σχόλιο της Donna Karan σχετικά με την υπόθεση Harvey Weinstein, το οποίο και ήταν αυτό: "Πώς προβάλλουμε τους εαυτούς μας; Πώς παρουσιαζόμαστε ως γυναίκες; Τι ζητάμε; Πηγαίνουμε γυρεύοντας δείχνοντας όλο τον αισθησιασμό και τη σεξουαλικότητα; Και τι δείχνουμε στα παιδιά μας για το πώς να χορεύουν και πώς να κάνουν performance και τι να φορέσουν; Πόσα πρέπει να δείχνουν; Βλέπεις τα πάντα σε όλο το κόσμο σήμερα και πώς ντύνονται οι γυναίκες και τι ζητούν με το να παρουσιάζουν τον εαυτό τους όπως τον παρουσιάζουν. Τι ζητούν; Φασαρίες.", προφανώς δημιουργεί εύλογες αντιδράσεις.

Το "πήγαινε γυρεύοντας" είναι μία γνωστή δικαιολογία που ακούγεται ξανά και ξανά σε περιπτώσεις σεξουαλικής βίας, αλλά αυτή τη φορά αντί να έρθει από κάποιον άντρα χαμηλού πνευματικού επιπέδου, έρχεται από τα χείλη μίας έξυπνης γυναίκας που δημιούργησε ρούχα για να ενδυναμώσει άλλες γυναίκες.

Κατά τη διάρκεια των 90s, η Karan προσπάθησε να επαναπροσδιορίσει το γυναικείο ντύσιμο στον εργασιακό χώρο, με το να αποδείξει πως δε χρειαζόταν να φοράς κοστούμι και γραβάτα για να έχεις την ίδια επαγγελματική αντιμετώπιση με αυτή που έχει ένας άνδρας, αλλά μπορείς να δείχνεις "θηλυκό" και να τα καταφέρνεις μια χαρά - όσο προβληματικό κι αν είναι αυτό εν έτει 2017, όπως εξήγησα και στην αρχή. 

Δυστυχώς, τα στερεότυπα περί "γυνακείου" και "ανδρικού" ντυσίματος δεν έχουν καταρριφθεί εντελώς ακόμα, με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να αναγκάζονται να αλλάξουν τον τρόπο που ντύνονται στο εργασιακό τους περιβάλλον, με σκοπό οι συνάδελφοί τους να τις παίρνουν σοβαρά. Στην περίπτωση της Karan, η σχεδιάστρια μέχρι και το 2015, που παραιτήθηκε από το ίδιο της το brand, σχεδίαζε ρούχα εξαιρετικά στενά, με βαθιά λαιμόκοψη, sexy σκισίματα και γραμμές που τόνιζαν τις καμπύλες, ρούχα που είχαν ως βασικό στοιχείο την ανάδειξη του γυνακείου σώματος. Άρα; Τα ρούχα αυτά, να φανταστούμε, πως δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτού του είδους το "προκλητικό" ντύσιμο που διαλέγουν οι γυναίκες σήμερα και αποτελεί την αιτία που δέχονται σεξουαλική βία. Σωστά Donna;

Αφού τα σχόλιά της δημιούργησαν τεράστιο σκάνδαλο στα media, η σχεδιάστρια προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από αυτά, αναφέροντας πως παραποιήθηκαν. Μπορείτε, ωστόσο, να δείτε το video, και να την ακούσετε να τα λέει όπως ακριβώς γράφτηκαν και αναμεταδόθηκαν. 

Σε μία προσπάθειά της να κατευνάσει τα πνεύματα, η ίδια δήλωσε σε δημοσίευμα πως "Ενώ απαντούσα μία ερώτηση στο red carpet έκανα μία δήλωση που δυστυχώς δεν είναι αντιπροσωπευτική του τι πιστεύω ή του τι νιώθω. Έχω περάσει τη ζωή μου να γιορτάζω τις γυναίκες. Έχω αφιερώσει τη ζωή μου στο ντύσιμο και στην αντιμετώπιση των αναγκών των γυναικών, ενδυναμώνοντάς τις και προωθώντας ίσα δικαιώματα.".

Παρόλες τις μετάνοιες της όμως, ήδη πολλοί είναι οι διάσημοι άνθρωποι που την έχουν κάνει delete/block από το κοινωνικό τους περιβάλλον, όπως η Rose McGowan, o Anthony Bourdain, η Mia Farrow.

 

Όσο και να θέλουμε να πιστέψουμε, πως όλο αυτό ήταν μία κακή στιγμή της Donna Karan, παρόλα αυτά είναι τραγικό μία γυναίκα, που έχει χτίσει όνομα και έχει διαγράψει τη δική της πορεία στη βιομηχανία της μόδας σχεδιάζοντας ρούχα για δυναμικές γυναίκες, που θεωρούν δικαίωμά τους να είναι όσο σέξι θέλουν, στην πραγματικότητα να πιστεύει πως ο τρόπος που μία γυναίκα παρουσιάζει τον εαυτό της είναι μία πολύ καλή αφορμή για να δεχθούν σεξιστικά σχόλια και επιθέσεις. 

Ευτυχώς, λοιπόν, για όλες μας που η Donna Karan έχει σταματήσει να σχεδιάζει, αφού το να δείχνουμε αρκετά "γυναίκες", όπως άλλωστε ήθελε και η ίδια σύμφωνα με το marketing της, δίνει το δικαίωμα σε ανθρώπους, όπως ο Harvey Weinstein να φέρεται όπως φέρθηκε σε πάνω από 10 γυναίκες του Hollywood.

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.