ΣΤΙΛ FASHION NEWS

Συναντήσαμε τον Jean Paul Gaultier και αυτά μας είπε για την Ελλάδα


ΝΙΚΗ ΧΑΓΙΑ

27 Νοεμβρίου 2017

creditpeterlindbergh.jpg

Σήμερα ήμουν εγώ και ο Jean Paul Gaultier (όπου, σε περίπτωση που δεν το γνωρίζατε, το "λάμδα" στο επώνυμο του προφέρεται) και περίπου 50 ακόμα δημοσιογράφοι, μέσα στη αίθουσα του Μουσείου Μπενάκη, στη διασταύρωση της οδού Κουμπάρη και της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας. Σε αυτό το πανέμορφο νεοκλασσικό κτίριο της οικογένειας Μπενάκη, που κτίστηκε το 1867, και ουσιαστικά απετέλεσε και το πρώτο ιδιωτικό μουσείο της Ελλάδας, ο διάσημος Γάλλος σχεδιαστής μίλησε για την αγάπη που τρέφει για οτιδήποτε Ελληνικό, για το τι τον εμπνέει στη σύγχρονη Ελλάδα, αλλά κυρίως για την αυριανή επίδειξη μόδας και το επίσημο δείπνο μέσα στο μουσείο, του οποίου τα έσοδα θα πάνε υπέρ των σκοπών του Μουσείου.

Όλα ξεκίνησαν από "το ταξίδι στη μαγεία της ελληνικής φορεσιάς" στο Costa Navarino, όπου σύγχρονες δημιουργίες από καταξιωμένους σχεδιαστές μόδας ζωντάνεψαν τις συλλογές του Μουσείου. Σε εκείνο το τριήμερο, στα τέλη Οκτωβρίου, δεκαπέντε διάσημοι σχεδιαστές και εικαστικοί καλλιτέχνες, ορμώμενοι από την αγάπη τους για το ελληνικό στοιχείο, δημιούργησαν έργα, αφιερωμένα στην ελληνική παραδοσιακή φορεσιά. Ανάμεσά τους και το ανήσυχο πνεύμα της γαλλικής (και προφανώς όχι μόνο) μόδας, Jean Paul Gaultier.

Στη πορεία της διοργάνωσης αυτής. ο θρυλικός Γάλλος δημιουργός προσφέρθηκε να εκθέσει μέσα στο Μουσείο Μπενάκη μία από τις δημιουργίες του, το μοντέλο "Παρίσι-Αθήνα" από τη συλλογή-αφιέρωμα στην Ελλάδα, Υψηλή Ραπτική Άνοιξη/Καλοκαίρι 2006. Το Μουσείο φιλοξένησε το αριστούργημα αυτό, στον τρίτο όροφο του κεντρικού κτιρίου, "προσθήκη 2 αίθουσα 5", όπως αρέσει στους ανθρώπους του Μπενάκη να λένε, δίπλα ακριβώς στις ενδυμασίες που αποτέλεσαν την πηγή έμπνευσής του, κάτι που αύξησε σημαντικά και την επισκεψιμότητα του Μουσείου μέσα στο καλοκαίρι. Μέσα από αυτή τη συνεργασία, ωρίμασαν και οι συνθήκες για το αυριανό γεγονός, όπου ο Gaultier θα παρουσιάσει αναδρομικά και ζωντάνα τις δημιουργίες του με αναφορές στην Ελλάδα και στον πολιτισμό της, ζητώντας μάλιστα η όλη εκδήλωση να έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα με στόχο την οικονομική ενίσχυση του Ιδρύματος (σε δύο μόλις, μάλιστα, εβδομάδες καλύφθηκαν όλες οι περιορισμένες θέσεις από τους υποστηρικτές του μουσείου). Ήδη μερικά από τα αποτελέσματα αυτής της κίνησης φαίνονται: φρεσκοβαμμένοι τοίχοι, γυαλισμένοι πολυέλαιοι, Led φωτιστικά, ενώ το όνομα του Jean Paul Gaultier έχει προστεθεί στη λίστα των μεγάλων χορηγών στην είσοδο του Μουσείου Μπενάκη.

"Η Ελλάδα είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μου. Όταν ήρθα εδώ πρώτη φορά, αυτό που θυμάμαι είναι να εμπνέομαι αμέσως από το φως αυτής της χώρας και από το χαρακτήρα των ανθρώπων της. Πήγα στη Μύκονο και στην Αθήνα και ο σύντροφός μου, ο Κωνσταντίνος, με έφερε στο Μουσείο Μπενάκη, όπου και όταν μπήκα μέσα σοκαρίστηκα και το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν να κάνω μία ολόκληρη συλλογή επηρεασμένη από εδώ, μόνο από την Ελλάδα. Αυτό το Μουσείο σημαίνει για εμένα τόσα πολλά και ήθελα να τα ανταπωδώσω όλα αυτά μέσα από τα σχέδια μου, τις δημιουργίες μου. Ήθελα να δώσω πίσω αυτό που πήρα. Με τα ρούχα μου", μας λέει ο Jean Paul Gaultier και τα μάτια του πραγματικά λάμπουν και μπορείς πραγματικά να δεις πυροτεχνήματα να σχηματίζουν οι λέξεις του, όταν αναφέρεται στην Ελλάδα...ακόμα και στα μπουζούκια "είναι τόσο όμορφο να βλέπεις ανθρώπους να ραίνουν με λουλούδια τους καλλιτέχνες και να υμνούν την ομορφιά. Η ομορφιά υπάρχει παντού εδώ".

Ακόμα και όταν η συζήτηση πηγαίνει στη σύγχρονη Ελλάδα και σε αυτό που τον εμπνέει, επιλέγει να μιλήσει γι αυτό που το προκαλεί έκπληξη και η μνήμη του τον οδηγεί σε ένα πρόσφατο ταξίδι του στη Σαντορίνη, στην Οία, όπου η ομορφιά υπάρχει ακόμα και σε μέρη, όπως μία ταβέρνα, που δεν τα περιμένεις. "Ο μινιμαλισμός υπάρχει παντού". Και φυσικά είναι και οι σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες. "Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου είναι εξαιρετικός, ένα απίστευτο μεγάλο ταλέντο. Η τέχνη του είναι μινιμαλιστική και φουτουριστική συγχρόνως". Και δεν σταματά εκεί. Όχι. "Αυτό που μου αρέσει στη σύγχρονη Ελλάδα είναι η δημιουργικότητα και το απροσδόκητο. Πώς ο νέοι άνθρωποι εδώ χρησιμοποιούν την παράδοση για να δημιουργήσουν κάτι εντελώς καινούργιο".

Και κάπως έτσι τον ερωτεύεσαι ακόμα περισσότερο αυτό τον Γάλλο, που ο χαρακτηρισμός Φιλλέληνας του ταιριάζει σαν το πιο φίνο γάντι.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.