Υφάσματα: Η σημασία τους για το μέλλον της μόδας

Ραλλού Σταματάκη
Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2019

Mετά από χρόνια αντιδράσεων για τη προστασία του περιβάλλοντος, οίκοι μόδας άρχισαν να προσαρμόζονται σε ένα πιο οικολογικό μοντέλο και να γίνονται πιο αποκαλυπτικοί.

Τις τελευταίες σεζόν ο ρόλος της μόδας έχει γίνει πιο διαδραστικός με το κοινό του. Διάσημοι οίκοι μόδας, σχεδιαστές και νέα brands επιλέγουν τον ανοιχτό διάλογο, καλώντας μας να γνωρίσουμε καλύτερα την ιστορία που κρύβεται πίσω από την ολοκλήρωση μιας collection: από την έμπνευση, την επιλογή του υφάσματος μέχρι τους ανθρώπους που δουλεύουν για την κατασκευή των ρούχων. Απέναντι σε αυτό το storytelling βρίσκονται ευαισθητοποιημένοι με το περιβάλλον στυλίστες, δημοσιογράφοι και θαυμαστές της μόδας που με μία πιο κριτική σκέψη, θέτουν ερωτήματα σχετικά με τη προέλευση ενός υλικού και τις συνθήκες παραγωγής του.

 

''Ο περιβαλλοντικός ακτιβισμός είναι στοιχείο που πάντα επιδιώκω να υπάρχει στις συλλογές μου, έστω και σε μικρό βαθμό᾽᾽ μας λέει η Stella McCartney σε συνέντευξη της. Αυτό βέβαια αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τη τέχνη των σχεδιαστών, καθώς καλούνται να ανακαλύψουν νέα μέσα και υλικά, πιο φιλικά προς το περιβάλλον, για τη δημιουργία των έργων  - ρούχων τους.

1ο Βασικό μάθημα: ΥΦΑΣΜΑΤΑ

3 βασικές κατηγορίες: Τα υφάσματα κατασκευάζονται από ίνες. Η προέλευση των ινών μπορεί να είναι ζωική (μαλλί, μετάξι), φυτική (βαμβάκι, λινάρι, γιούτα), συνθετική (νάιλον, πολυεστέρας, ακρυλικό) ή και ορυκτή (υαλοίνες).

Αποτελούν την αρχή της αλυσίδας εφοδιασμού και το πιο δύσκολο ίσως κομμάτι στο έργο ενός σύγχρονου σχεδιαστή, ο οποίος προχωρά σε ρυθμούς δημιουργίας αυθεντικής μόδας αλλά και οικολογικής συνείδησης.

Πολλές φορές όμως παρασυρόμαστε από την αίσθηση που προσδίδει το ύφασμα στη τελική εικόνα ενός ρούχου. Η λάμψη ή το χρώμα είναι στοιχεία που μας οδηγούν στην αγορά ενός κομματιού, κάνοντας μας να παραβλέπουμε τον τρόπο παραγωγής του. παλιότερα πίστευα ότι το να φοράω ψεύτικη γούνα είναι καλύτερη επιλογή από την αληθινή, μέχρι που ανακάλυψα ότι η ψεύτικη είναι φτιαγμένη από ακρυλικό, που είναι πολύ χειρότερο για το περιβάλλον. ´Έτσι τώρα αποφεύγω και τα δύο.᾽᾽

Οι βιώσιμες πρακτικές αποτελούν τη νέα τάση και όχι μόνο από την πλευρά των σχεδιαστών. Στιλίστες, άνθρωποι της βιομηχανίας και το ευρύ κοινό, όλοι μας έχουμε την ανάγκη να επαναπροσδιορίσουμε νέες αρχές για ένα πιο διαφανές πρότυπο μόδας και να γίνουμε μέρος του cool κινήματος. 'Κοινωνικά θέματα και περιβαλλοντικά προβλήματα του σήμερα είναι κάτι που με απασχολεί και όχι το glamour᾽, μας λέει ο Rick Owens για τη τελευταία του συλλογή στο Παρίσι.

Ας κάνουμε προτεραιότητα μας το πώς και από τί είναι φτιαγμένα τα ρούχα που φοράμε:

•    Κοιτάζουμε τα ταμπελάκια με πληροφορίες σύνθεσης του ρούχου
•    Αποφεύγουμε συνθετικά υφάσματα.
•    Αντιδρούμε σε brands που δεν τηρούν βασικούς κανόνες υπέρ του περιβάλλοντος
•    Ενημέρωση για τη προέλευση υλικών μέσα από site όπως το https://goodonyou.eco/ , https://thesustainableangle.org/future-fabrics/