ΣΤΙΛ FASHION NEWS

Ο θρυλικός σχεδιαστής Martin Margiela επιστρέφει σε ρόλο καλλιτέχνη


Μάρθα Κουμπάνη

5 Ιανουαρίου 2021

Ο θρυλικός σχεδιαστής Martin Margiela επιστρέφει σε ρόλο καλλιτέχνη

Μετά από 12 χρόνια απουσίας από τον χώρο της μόδαςο θρυλικός Βέλγος σχεδιαστής Martin Margiela ανακοίνωσε ότι επιστρέφει. Όχι, όμως, στον ρόλο του σχεδιαστή αλλά σε αυτόν του καλλιτέχνη με μία δική του έκθεση.

Ο σχεδιαστής που αποχώρησε από το fashion design και το brand του το 2009, θα εκθέσει τα έργα του στη Lafayette Anticipations gallery στο Παρίσι. Η έκθεση με τον τίτλο "Martin Margiela", που θα ανοίξει στις 15 Απριλίου, θα φιλοξενήσει γλυπτά, φωτογραφίες και installations, τα οποία θα δούμε για πρώτη φορά.

"Αυτή η έκθεση τιμά την ιδέα ότι ο Martin Margiela ήταν πάντα ένας καλλιτέχνης, που η δουλειά του έχει εξελιχθεί από τότε, εντός και εκτός του καλλιτεχνικού κόσμου", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η gallery. "Ο Margiela πάντα μας έκανε να βλέπουμε τα πράγματα με μία φρέσκια ματιά. Πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα, καλλιέργησε μία εμμονή για τους διακριτικούς ανθρώπους, τα εγκαταλελειμμένα αντικείμενα και τα ξεχασμένα μέρη και γεγονότα, αποδίδοντάς τους νέα αξιοπρέπεια", συνεχίζει η ανακοίνωση.

jenny.gr

Ο Margiela αποφοίτησε από τη Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών της Αμβέρσας το 1979 και εργάστηκε για τον Jean Paul Gaultier από το 1984 έως 1987 προτού ξεκινήσει το label της μόδας του, Maison Martin Margiela (σήμερα Maison Margiela).

Τα ανατρεπτικά και αντισυμβατικά σχέδια του Martin Margiela, οι πρωτοπόρες τεχνικές και τα υλικά καθώς και οι επαναστατικές γραμμές ενέπνευσαν και εξακολουθούν να εμπνέουν πολλούς σύγχρονους σχεδιαστές.

Χώριζε τα ρούχα που είχαν φορεθεί και τα έφτιαχνε από την αρχή, χρησιμοποιώντας τεχνικές, όπως λεύκανση και κοπή, ενώ άφηνε εκτεθειμένες τις ραφές. Από τα πιο χαρακτηριστικά κομμάτια της εκκεντρικής ιδιοφυΐας του το “wig jacket”: ένα παλτό με ξανθά ακρυλικά μαλλιά που χρειάστηκαν 51 ώρες για να ραφτούν μαζί.

jenny.gr

Τον θρύλο  γύρω από το όνομα του ενίσχυσε το γεγονός ότι ο ίδιος επιλέγει όλα αυτά τα χρόνια να παραμένει στην αφάνεια, αρνούμενος να φωτογραφηθεί ή να παραχωρήσει συνεντεύξεις ακόμα και να εμφανιστεί στα shows του.

Σε μία σπάνια συνέντευξή του, μέσω Fax, στον Independent το 2011, είχε δηλώσει: "Προτιμάμε να δίνουμε όλη την έμφαση στα ρούχα μας, και όχι όλο αυτό που συμβαίνει με τα media". Πριν από δύο χρόνια, ο σχεδιαστής "εμφανίστηκε" δανείζοντας τη φωνή του στο ντοκιμαντέρ "Martin Margiela: In His Own Words" του σκηνοθέτη Reiner Holzemer.

 Τότε, όταν ο σκηνοθέτης, ρωτήθηκε αν ο σχεδιαστής θα επέστρεφε στη μόδα, είχε απαντήσει: "Δεν νομίζω ότι θα ξαναεπιστρέψει".

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

 

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.