ΣΤΙΛ FASHION NEWS

Nike: Τι πραγματικά συμβαίνει με τα καταστήματα της στην Ελλάδα


Μάρθα Κουμπάνη

2 Φεβρουαρίου 2021

Nike: Τι πραγματικά συμβαίνει με τα καταστήματα της στην Ελλάδα

Η «είδηση» ότι η Nike «αποχωρεί» από την Ελλάδα, έσκασε σαν βόμβα και αιφνιδίασε επιχειρηματίες και καταναλωτές.

Τι πραγματικά συμβαίνει όμως με την Nike και την παρουσία της στην Ελλάδα;

Η Nike έχει δύο δραστηριότητες στην Ελλάδα. Η μια είναι η χονδρική με τα προϊόντα της εταιρείας να πωλούνται μέσω θυγατρικής στην Ολλανδία στη λιανική αλλά και σε μικροχονδρέμπορους στην Ελλάδα.

Η δεύτερη δραστηριότητα έχει να κάνει με τα αμιγώς καταστήματα αποκλειστικής διάθεσης πρϊόντων Νike τα οποία λειτουργούν με καθεστώς franchise.

Στις 29 Ιανουαρίου έγινε γνωστό πως η Nike, μέσω της Ολλανδικής θυγατρικής της, έβαλε τέλος στην συνεργασία της με περισσότερες από 90 εταιρείες με περίπου 300 καταστήματα πώλησης αθλητικών ειδών στην Ελλάδα. Η επιστολή της Nike European Operation Netherlands που εστάλη στις 90 περίπου εταιρείες με τα καταστήματα αναφέρει ότι «η στρατηγική της επιχείρησής σας δεν ταιριάζει πλέον με τα στρατηγικά σχέδια και τις ανάγκες της ΝΕΟΝ».

Η πολυεθνική εταιρεία όμως θα συνεχίσει να διαθέτει τα προϊόντα της, συνεργαζόμενη με τις 40-50 μεγαλύτερες εταιρείες αθλητικών ειδών της Ελλάδας, αναλαμβάνοντας παράλληλα πιο ενεργό ρόλο στη διαχείριση του brand στη χώρα μας.

Σε ό,τι αφορά στα καταστήματα, τo δικαίωμα χρήσης των σημάτων της Νike το είχε μέχρι πρόσφατα η Folli Follie, η οποία στον απόηχο του γνωστού σκανδάλου ενημερώθηκε από την Nike ότι θα απωλέσει αυτό το δικαίωμα (σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία) όταν λήξει η σχετική σύμβαση.

Σημειώνεται πως ήδη έχουν λήξει ορισμένα συμβόλαια της ΝΙΚΕ με τη Folli Follie, με το σύνολο της συμφωνίας να ολοκληρώνεται το 2022.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες το δικαίωμα ανάπτυξης των franchise το έχει αναλάβει Ιταλός επιχειρηματίας (Antonio Percassi), με το σκεπτικό ότι η Νike ήθελε να δώσει το δικαίωμα δικαιόχρησης με πιο διευρυμένη περιφερειακή παρουσία καθώς η Folli Follie είχε το δικαίωμα και στη Bουλγαρία.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε ότι η εταιρεία έχει ήδη κλείσει προμηθευτικούς λογαριασμούς και σε όσους επιχειρηματίες συνεργάζονταν μαζί της μέσω της Folli Follie (μετά τις γνωστές περιπέτειες της εταιρείας). Η Nike γνωρίζοντας τις συγκεκριμένες «περιπέτειες» ουσιαστικά έθεσε ζήτημα αξιοπιστίας. Μάλιστα η Nike είχε θέσει χρονικό όριο έως και την 15η Ιανουαρίου για να έχει εξασφαλιστεί εγγυητική επιστολή. Ωστόσο εν μέσω πανδημίας ήταν σχεδόν αδύνατο να συμβεί.

Σε ό.τι αφορά στους περίπου 100 Έλληνες επιχειρηματίες – αλυσίδες που συνεργάζονται με τη Nike και έχουν ειδοποιηθεί ότι η συνεργασία τους θα διακοπεί, ετοιμάζονται να προσφύγουν στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.