ΣΤΙΛ FASHION NEWS

Η πιο ανατρεπτική τάση στα κοσμήματα που θα φορέσουμε το καλοκαίρι


The Jennettes

3 Ιουνίου 2021

Η πιο ανατρεπτική τάση στα κοσμήματα που θα φορέσουμε το καλοκαίρι
Η Μαρί Βαγγαλάτη μας συστήνει τα δερμάτινα κοσμήματα Leather Trinkets


Ίσως ένα επάγγελμα που έχει επιβιώσει εδώ και αιώνες είναι η καλλιτεχνική βιβλιοδεσία και συγκεκριμένα η τέχνη της διακόσμησης των δερματόδετων βιβλίων. Κάτι που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι τα χρυσά γράμματα στις ράχες και στο εξώφυλλο και οπισθόφυλλο των δερματόδετων βιβλίων δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας μηχανής, αλλά εξακολουθούν μέχρι σήμερα να είναι δημιούργημα μερικών επιδέξιων χεριών. Η διακόσμηση των βιβλίων με χρυσό υπήρξε μία από τις σημαντικότερες καινοτομίες στην ιστορία της βιβλιοδεσίας. Σύμφωνα με βιβλιογραφικές πηγές ήρθε στην Ιταλία, από την Περσία, πριν από το 1470. Η διαδικασία του χρυσώματος ή της χρυσοτυπίας, όπως αλλιώς ονομάζεται, θεωρείται μια αρκετά δύσκολη τέχνη. Θέλει δεξιοτεχνία, εξειδίκευση, εμπειρία, προσήλωση και φυσικά αγάπη.

Η βιβλιοδεσία παραμένει αναλλοίωτη στη διάρκεια των αιώνων από την πρώιμη χριστιανική εποχή έως σήμερα. Ένα από τα ελάχιστα άτομα που γνωρίζουν την τέχνη της χρυσοτυπίας στην Ελλάδα, είναι και η Κερκυραία Μαρί Βαγγαλάτη, η οποία πριν μερικά χρόνια της έδωσε νέα πνοή. Εφάρμοσε την παραδοσιακή αυτή τέχνη πάνω σε κοσμήματα πραγματικά έργα τέχνης, φέρνοντας στο σήμερα ένα κομμάτι της ιστορίας με τον πιο όμορφο και φρέσκο τρόπο.

Το brand της ονομάζεται Leather Trinkets, δηλαδή δερμάτινα μπιχλιμπίδια. Δημιουργεί χειροποίητα σκουλαρίκια, κολιέ και βραχιόλια αποκλειστικά από δέρμα, τα οποία κοσμούνται με περίτεχνα χρυσά ή ασημί σχέδια.

Βρες τα σκουλαρίκια

Η Μαρί Βαγγαλάτη ξεκίνησε να φτιάχνει κοσμήματα μέσα από την ανάγκη της να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία σε ποιοτικά υλικά που θα κατέληγαν στον κάδο.

“Τα Leather Trinkets δημιουργήθηκαν επίσημα το 2013, όμως η ιδέα για αυτά τα κοσμήματα πάει πίσω στο 2006. Μετά από πολλά χρόνια δουλειάς σε κλασικά παραδοσιακά βιβλιοδετεία, όπου είχα αναλάβει τη διακόσμηση δερματόδετων βιβλίων, άρχισα να αναρωτιέμαι τι να κάνω με τα κομμάτια από δέρμα που περίσσευαν και δε χρησιμοποιούσα. Αντί να τα πετάξω, σκέφτηκα να τα χρησιμοποιήσω για να φτιάξω κάτι μοναδικό και όμορφο” μας εξήγησε.

Βρες τα σκουλαρίκια και το βραχιόλι

Όλα τα κοσμήματα περνούν από τα χέρια της. Αφού κόψει τα κομμάτια δέρματος στα σχήματα και σχέδια που θέλει, με τη βοήθεια των παραδοσιακών εργαλείων για χρυσοτυπία -που στη ορολογία των βιβλιοδετών ονομάζονται κοσμήματα- δημιουργεί τα σχέδια. Τα εργαλεία αυτά μοιάζουν με στάμπες και χρονολογούνται από το 16ο αιώνα μέχρι το 20ο αιώνα.

Τα εργαλεία “κοσμήματα” που δημιουργούν τα όμορφα σχέδια σε βιβλία & κοσμήματα

“Τα αγαπημένα μου σχέδια είναι από τον 17ο αιώνα. Η διαδικασία δημιουργίας του κοσμήματος είναι κάτι που θέλει πολύ συγκέντρωση και προσήλωση. Ένα μικρό λάθος μπορεί να αχρηστεύσει το δέρμα, άρα και το κόσμημα. Η αποτύπωση των σχεδίων γίνεται με ένα ειδικό φύλλο (Foil) με τη βοήθεια της φωτιάς και του νερού, όπως στα παλιά βιβλία. Με τη φωτιά θερμαίνω τη μεταλλική πλευρά του εργαλείου και με το νερό φτάνω τη θερμοκρασία που πρέπει για να μην καταστρέψω το δέρμα. Αυτό είναι κάτι που μαθαίνεται εμπειρικά” μας εξήγησε, βάζοντας μας λίγο στον κόσμο της παραδοσιακής χρυσοτυπίας.

Βρες τα σκουλαρίκια

Έμπνευσή της είναι αποτελεί η ελληνική διακοσμητική παράδοση στις βιβλιοδεσίες της Βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου, αλλά και από καθετί γύρω της.

Όπως μας είπε η Μαρί η φετινή συλλογή της είναι εμπνευσμένη από τη θάλασσα, αλλά και από την Κέρκυρα: “Την εμπνεύστηκα από τις μέδουσες και τα φυτά του βυθού. Επηρεάστηκα επίσης από την αρχιτεκτονική και τις ομορφιές της Κέρκυρας, που είναι και ο τόπος καταγωγής μου”.

Βρες τα σκουλαρίκια

Τα Leather Trinkets είναι κοσμήματα με χαρακτήρα και τόσο εντυπωσιακά από μόνα τους, που ακόμα και ένα απλό ντύσιμο αναδεικνύεται και μετατρέπεται σε κάτι πραγματικά ενδιαφέρον. Ένα μονόχρωμο φόρεμα, πουκάμισο ή ακόμα και ένα t-shirt μπορούν να συνοδεύσουν εξαιρετικά τα δερμάτινα κοσμήματα. Ομορφιά, λεπτότητα και καλαισθησία είναι τα τρία χαρακτηριστικά τους.

Βρες τα σκουλαρίκια και το βραχιόλι

Τα κοσμήματά της έχουν αυτή την καινοτομία και τη διαφορετικότητα στο σχέδιο που απλώς τα κάνουν μοναδικά. Η Μαρί παρότι τεχνίτρια στο επάγγελμα, κατάφερε να φέρει στον κόσμο της ελληνικής μόδας ένα προϊόν που έχει κάτι να πει. Και σίγουρα δεν περνά απαρατήρητο.

Δείτε όλη η δημιουργία των Leather Trinkets:

Βρείτε όλα τα κοσμήματα του Leather Trinkets.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.